Ο Βυσσινόκηπος, ο Μίκι Μάους και ο Νίκος Καραθάνος στον Κινηματογράφο

Facebook
Twitter
LinkedIn

27 Σεπτεμβρίου 2016 |  Odeon Όπερα 1 | 18:00

Πώς είναι να κινηματογραφείς, από την πρώτη κιόλας πρόβα, το ανορθόδοξο όσο και βαθιά συγκινητικό ανέβασμα του «Βυσσινόκηπου» από τον Νίκο Καραθάνο σε παραγωγή της Στέγης;

Ο Νίκος Καραθάνος αποτελεί μια από τις πιο ιδιαίτερες περιπτώσεις καλλιτέχνη στο ελληνικό θέατρο των τελευταίων δέκα χρόνων. Στον Βυσσινόκηπο του Τσέχοφ (Κεντρική Σκηνή, 22 Απριλίου – 3 Μαΐου 2015), την προηγούμενη παράσταση που σκηνοθέτησε σε παραγωγή της Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση πριν τους Όρνιθες, ο Ηλίας Γιαννακάκης και η Αποστολία Παπαϊωάννου παρακολούθησαν πρόβες από το αρχικό στάδιο της προετοιμασίας. Ο σκηνοθέτης και ηθοποιός Νίκος Καραθάνος τόνισε στα μέλη της ομάδας του ότι θα επιχειρήσουν να οδηγηθούν σε «κάποιες βίαιες σκηνές παιδικών αναμνήσεων, με στόχο μια ομορφιά».

Πώς είναι, λοιπόν, να κινηματογραφείς, από την πρώτη κιόλας μέρα των προβών μέχρι την πρεμιέρα, το ανορθόδοξο όσο και βαθιά συγκινητικό ανέβασμα του θρυλικού αυτού έργου και να βλέπεις να ξετυλίγεται μπροστά σου, χωρίς ίχνος διδακτισμού, η σημερινή Ελλάδα; Ο Ηλίας Γιαννακάκης και η Αποστολία Παπαϊωάννου βρέθηκαν με τις κάμερές τους στο χώρο των προβών του Βυσσινόκηπου από την πρώτη στιγμή που ξεκίνησε το χτίσιμο μιας αληθινά σπουδαίας παράστασης. Έχοντας κατακτήσει μια μεγάλη οικειότητα με τον Νίκο Καραθάνο και την ομάδα του, καθώς δύο χρόνια νωρίτερα είχαν φτιάξει την ταινία για την Γκόλφω, που είχε ανέβει από τον ίδιο θίασο στην Επίδαυρο, μεταφέρουν στον θεατή μια ανεπανάληπτη εμπειρία καλλιτεχνικής δημιουργίας.

Το ντοκιμαντέρ “Ο Βυσσινόκηπος, ο Μίκι Μάους και ο Νίκος Καραθάνος” εντάσσεται στην κατηγορία Ντοκιμαντέρ – Stranger than Fiction του όπου παρουσιάζονται συναρπαστικές, παράδοξες, ιδιόρρυθμες και γοητευτικές εικόνες ενός πολυφωνικού κόσμου, εκπληκτικές ιστορίες της καθημερινότητας που θα ζήλευε και ο πιο προικισμένος σεναριογράφος, αποκαλυπτικές ματιές στη σημερινή πραγματικότητα, όλα κλεισμένα σε ταινίες-εμπειρίες.

Παρουσία του σκηνοθέτη και συντελεστών

Σκηνοθεσία: Ηλίας Γιαννακάκης

Σενάριο: Ηλίας Γιαννακάκης

Φωτογραφία: Ηλίας Γιαννακάκης, Αποστολία Παπαϊωάννου

Μοντάζ: Μυρτώ Λεκατσά

Εμφανίζονται: Νίκος Καραθάνος, Λένα Κιτσοπούλου, Έμιλυ Κολιανδρή, Χρήστος Λούλης, Άγγελος Παπαδημητρίου, Μιχάλης Σαράντης, Λυδία Φωτοπούλου, Γαλήνη Χατζηπασχάλη

Παραγωγή: Στέγη Ιδρύματος Ωνάση 2016

Ελλάδα | 2016 | Έγχρωμο | DCP | 110′ | Ελληνικά

 

Λίγα λόγια για την παράσταση

Κύκνειο άσμα του Τσέχοφ, ο Βυσσινόκηπος (1904) είναι ένα έργο αποχαιρετισμού, ένα έργο για το τέλος μιας εποχής. Ο κόσμος αλλάζει και σε αυτό το μεταίχμιο ο συγγραφέας στήνει μια γιορτή της απώλειας. Ο υπέροχος βυσσινόκηπος βγαίνει στο σφυρί, οι ιδιοκτήτες του, αρνούμενοι να αποδεχτούν την αλλαγή, δεν κάνουν τίποτα για να τον σώσουν, η ανευθυνότητα και οι αυταπάτες κυριαρχούν, η χρεοκοπία έρχεται.

Οι ήρωες του έργου, συγχρόνως κωμικοί και τραγικοί, παλεύουν με πείσμα για λίγη ευτυχία. Παγιδευμένοι στο έλεος μιας μεταβατικής εποχής, πρωταγωνιστούν σε μια συγκλονιστική κωμωδία για το μυστήριο της ζωής. Και τότε προβάλλει το ερώτημα: «Γιατί τόση αγωνία κάτω από τόση ομορφιά;»

«Κωμωδία, στιγμές-στιγμές φάρσα» χαρακτήριζε ο ίδιος ο Τσέχοφ το Βυσσινόκηπο. Ο Νίκος Καραθάνος, μαζί με μια ομάδα εξαίρετων ηθοποιών, υπονομεύοντας τα στερεότυπα που βαραίνουν τις τσεχοφικές αναγνώσεις, προσεγγίζει το έργο ως «αιρετική κωμωδία μέσα σε ένα υπέροχο δράμα», σε μια εκδοχή που λάμπει από καθαρό βλέμμα και απεριόριστη ευαισθησία, συναντώντας –μοιραία– τη σημερινή μεταιχμιακή ιστορική στιγμή.

 


Πληροφορίες

22o Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας

Odeon Όπερα 1

27 Σεπτεμβρίου 2016 | 18:00

 

Δείτε τις ταινίες και το πλήρες πρόγραμμα του 22ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας εδώ: www.aiff.gr.

 

 

http://www.aiff.gr/article.asp?catid=41936&subid=2&pubid=15507943

Σχετικά Άρθρα

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει μία καλύτερη εμπειρία.