Απο τους ”Πειραιώτες”του Διονυση Χαριτόπουλου…

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

«Πειραιώτες»
του Διονύση Χαριτόπουλου.Επιμέλεια Μιχάλης Παναγιώτου… «Οι αναμνήσεις δεν τεμαχίζονται, τις έχεις μέσα σου και βγαίνουνε, άσχετα με ποια σειρά συμβαίνει αυτό. Είναι όλα μέσα μου αυτά, είναι ο Πειραιάς μέσα μου. Μ’ έπλασε και δεν τον ξεχνώ ποτέ», απάντησε ο συγγραφέας Διονύσης Χαριτόπουλος, όταν ρωτήθηκε εάν οι «Πειραιώτες» μαζί με το βιβλίο του «Εκ Πειραιώς» (του 2012) είναι ένα λογοτεχνικό δίπτυχο.

Και συνέχισε: «Στο βιβλίο, βέβαια, δεν έβαλα ορισμένα ακραία περιστατικά, τόσο δικά μου όσο και της πόλης. Και δεν τα έβαλα επειδή σήμερα φαντάζουν τόσο απίθανα που θα μπορούσαν να περάσουν για φτιαχτά» (συνέντευξη στο Βήμα και στον Γρ. Μπέκο – 20-3-2016).

Ο Διονύσης Χαριτόπουλος γράφει για τον Πειραιά, το λιμάνι που ήρθαν πρόσφυγες από παντού κι έφτιαξαν μια «νέα ράτσα», «λιμανίσια», τους Πειραιώτες.

Στο βιβλίο περιγράφονται ιστορίες από τη ζωή των Πειραιωτών στις δεκαετίες ’50 και ’60. Περιγράφεται με σκληρό χιούμορ η ζωή στο λιμάνι και όλα εκείνα που την τριγυρίζουν: Οι δύσκολες συνθήκες, οι κάθε λογής χαρακτήρες, η ζωή με το ένα πόδι στη στεριά και το άλλο στη θάλασσα, η ανοιχτή ματιά των λιμανίσιων, η μετανάστευση, οι ιδιότυποι και περιθωριακοί τύποι, το ρεμπέτικο, οι συμμορίες και η κρατική βία και πολλά άλλα που συνθέτουν το βιβλίο του Διονύση Χαριτόπουλου.

Σχετικά Άρθρα

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει μία καλύτερη εμπειρία.