Πρώτη αμφίδρομη τηλεοπτική σύνδεση ΕΡΤ- ΡΙΚ, 3 Νοεμβρίου 1990

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Το αρχείο της ΕΡΤ ψηφιοποίησε και παρουσιάζει μέσα από την ιστοσελίδα της ΕΡΤ στη διεύθυνση http://bit.ly/2eCPgDJ την πρώτη συμπαραγωγή της ΕΡΤ με το ΡΙΚ, με τίτλο «Χαιρετισμός στην Κύπρο»

Η πρώτη αμφίδρομη δορυφορική τηλεοπτική σύνδεση Ελλάδας-Κύπρου εγκαινιάστηκε στις 3 Νοεμβρίου 1990 και υπήρξε αποτέλεσμα υλοποίησης διακρατικής συμφωνίας μεταξύ των δύο χωρών. Οι κάτοικοι της περιοχής της Λευκωσίας και της Λεμεσού παρακολουθούσαν πλέον το πρόγραμμα της ΕΤ-1 και το αθηναϊκό κοινό το πρόγραμμα του ΡΙΚ στο κανάλι 39 από τον Υμηττό ή στο κανάλι 56 από την Πάρνηθα.

 

Εκπομπή με αφορμή το γεγονός της αμφίδρομης σύνδεσης ΕΤ-1 – ΡΙΚ, η οποία μεταδόθηκε ζωντανά σε Ελλάδα και Κύπρο. Παρουσιάζουν οι δημοσιογράφοι Δημήτρης Κωνσταντάρας, εκ μέρους της ΕΡΤ και ο Παύλος Παύλου από το στούντιο του ΡΙΚ. Οι δύο γενικοί διευθυντές, Ροδόλφος Μορώνης της ΕΤ-1 και Δ. Κυπριανού του ΡΙΚ μιλούν για τις τεχνικές δυσκολίες του εγχειρήματος και τη μελλοντική του προοπτική. Προβάλλεται, επίσης, έρευνα της κυπριακής κοινής γνώμης από την περιοχή της Λευκωσίας για την ποιότητα του τηλεοπτικού προγράμματος της ΕΤ-1, την οποία και σχολιάζουν. Παρουσιάζεται στη συνέχεια δείγμα των προγραμμάτων που θα μεταδίδονται από τα δύο κανάλια.

ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ Δείτε το

Στην εκπομπή φιλοξενούνται προσωπικότητες από το χώρο της τέχνης και των γραμμάτων που σχετίζονται με την Κύπρο ενώ τονίζεται η σημασία της απευθείας τηλεοπτικής επαφής Αθήνας-Λευκωσίας για την ενδυνάμωση της αδελφικής ενότητας του ελληνισμού. Ο Μίκης Θεοδωράκης μιλάει για την πρώτη του επαφή με τον κυπριακό λαό το 1964 όταν έγραψε τον ύμνο στην Εθνοφρουρά. Ο μουσικοσυνθέτης Γιώργος Κοτσώνης από το στούντιο του ΡΙΚ συνομιλεί με την Άννα Βίσση. Προβάλλονται πλάνα αρχείου του 1973 όπου η Άννα Βίσση τραγουδά μελοποιημένη ποίηση, το «Αγία Τηλλυρία». Ο Σωτήρης Μουστάκας στέλνει μήνυμα στους Κυπρίους που τον παρακολουθούν. Καλεσμένοι επίσης, ο συνθέτης Μιχάλης Χριστοδουλίδης, ο Νικηφόρος Βρεττάκος τον οποίο παρακολουθούμε σε μια μοναδική απαγγελία του ποιήματός του «Διαχρονική Αντίσταση», ο Γιώργος Νταλάρας και ο Μάριος Τόκας που ερμηνεύει στο πιάνο του «Το πικρό ’64». Μεταξύ άλλων, ακούγονται τα τραγούδια «Χρυσοπράσινο Φύλλο» και «Η Δική μου Πατρίδα».


Σκηνοθεσία: Γιώργος Γ.Παπαδόπουλος ΕΤ-1, Αιμιλία Ορφανίδου ΡΙΚ. Διάρκεια: 01:13′.

Σχετικά Άρθρα

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει μία καλύτερη εμπειρία.