Κύπρος: Σκληρό παζάρι στο Μοντ Πελεράν για το εδαφικό

Facebook
Twitter
LinkedIn

Ανοιξε  στις 10.40 το πρωί, ώρα Κύπρου, η αυλαία των συζητήσεων στο Μοντ Πελεράν, για το Κυπριακό. Η παρουσία Μπαν κι Μουν, σηματοδοτεί τη σημασία των συνομιλιών.

 

Αποφασισμένος να καταβάλει το άπαν των δυνάμεών του έτσι ώστε να εξασφαλίσει κάτι θετικό για τον Κυπριακό λαό, αλλά να διασφαλίσει την ίδια στιγμή τα δικαιώματα και τα συμφέροντα της ελληνοκυπριακής πλευράς, όπως είπε, έχει μεταβεί στο ξενοδοχείο Le Mirador Resort & Spa του Μοντ Πελεράν, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Στην παρουσία του ΓΓ του ΟΗΕ Μπαν Γκι Μουν ανοίγει σήμερα, στο Μοντ Πελεράν της Ελβετίας, η αυλαία των υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών εντατικοποιημένων συνομιλιών για το εδαφικό και όλα τα άλλα εκκρεμούντα ζητήματα.

Κατά τη σημερινή ημέρα θα συζητηθούν τα εκκρεμούντα ζητήματα στα κεφάλαια οικονομίας, διακυβέρνησης, Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το περιουσιακό, σύμφωνα με πληροφορίες θα συζητηθεί το απόγευμα της Τρίτης, όπου θα αρχίσει και μια συζήτηση για το Εδαφικό, η οποία θα συνεχιστεί και τις επόμενες ημέρες μέχρι και την Παρασκευή 11 Νοεμβρίου.

 

Προσφώνηση και εισαγωγή από Μπαν

Η έναρξη των διαπραγματεύσεων, στις 10:40 πμ ώρα Κύπρο, παρουσία του ΓΓ του ΟΗΕ Μπαν Κι-Μουν όπου θα ληφθούν φωτογραφίες.

Στις 11:10, θα υπάρξει δήλωση του ΓΓ του ΟΗΕ προς τον Τύπο, ενώ αμέσως μετά θα μεταδοθεί ζωντανά η έναρξη της συζήτησης. Συγκεκριμένα, αφού προβεί σε μια εισαγωγή ο Μπαν Κι-μουν και αντιφωνήσεις από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη και τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί.Η παρουσία του ΓΓ εντός της αίθουσας της συζήτησης, θα διαρκέσει 45’ και αμέσως μετά θα συνεχιστεί η διαπραγμάτευση ανάμεσα στους δύο ηγέτες.

 

Πώς θα γίνεται η διαπραγμάτευση

Κατά τη διάρκεια της διαδικασίας, θα υπάρχει πρωινή και βραδινή συνάντηση των δύο ηγετών, οι οποίοι θα αποφασίζουν αν θα συζητούν μόνοι τους ή με τις διαπραγματευτικές ομάδες.

Πέρνα αυτών, θα υπάρχουν παράλληλες, τακτικές συναντήσεις, τόσο των διαπραγματευτών, όσο και ολόκληρων των ομάδων με στόχο καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας να υπάρχει αποτύπωση του τι συζητείται.

Θέματα στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης

Εκτός από την άκρως σημαντική συζήτηση που θα γίνει στο κεφάλαιο του Εδαφικού, στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης, στο Μοντ Πελεράν, αναμένεται να συζητηθούν η εκ περιτροπής προεδρία, η σύσταση του Υπουργικού Συμβουλίου, το συγκεκαλυμμένα ΒΕΤΟ, το περιουσιακό και οι φόρμουλες που θα χρησιμοποιηθούν, η ιθαγένεια και οι άδειες εργασίας, καθώς παραμένουν κάποιες διαφωνίες που πρέπει να εξαλειφθούν. Θα συζητηθούν επίσης οποιαδήποτε άλλα ζητήματα αφορούν αποκλίσεις μεταξύ των δυο πλευρών.

 

Θα συζητηθεί επίσης το πότε και αν θα υπάρξει κατάθεση χαρτών, ενώ υπάρχει επίσης σαφής πρόνοια για brainstorming στο θέμα της Ασφάλειας.


Οι ομάδες Αναστασιάδη και Ακιντζί

 

Η ομάδα του Προέδρου της Δημοκρατίας αποτελείται από:

 

·         Τον Διαπραγματευτή, Ανδρέα Μαυρογιάννη

·         Τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο, Νίκο Χριστοδουλίδη,

·         τον Αναπληρωτή Κυβερνητικό Εκπρόσωπο, Βίκτωρα Παπαδόπουλο

·         Πόλυς Πολυβίου και Κύπρος Χρυσοστομίδης, Σύμβουλοι του Προέδρου της Δημοκρατίας και συμμετέχοντες στις διαπραγματεύσεις με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη

·         Παναγιώτης Δημητρίου, Επικεφαλής της Ομάδας Στήριξης του Διαπραγματευτή

·         Νίκος Κλέανθους και Τουμάζος Τσελεπής, Μέλη της Ομάδας Στήριξης του Διαπραγματευτή

·         Νικόλας Κυριάκου εκ μέρους της Γενικής Εισαγγελίας

·         Ερατώ Κοζάκου-Μαρκουλλή, Επικεφαλής της Ομάδας Εργασίας για το Περιουσιακό

·         Ανδρέας Χατζηράφτης, Αναπληρωτής Πρώτος Κτηματολογικός Λειτουργός.

 

Τον κ. Ακιντζί συνοδεύουν στο Μοντ Πελεράν η στενή διαπραγματευτική του ομάδα, και δύο τεχνοκράτες για θέματα κτηματολογίου και χαρτών.

 

Καθοριστικός ο ρόλος της Ελβετίας στο Κυπριακό. Κομβικό ρόλο, διετέλεσε και συνεχίζει να έχει, όπως όλα δείχνουν, η Ελβετία, σε σχέση με το Κυπριακό.

 

Κύριες συναντήσεις στην Ελβετία, οι οποίες σημάδεψαν την Κυπριακή Δημοκρατία αλλά και το Κυπριακό:

Συνθήκη Ζυρίχης: 11 Φεβρουαρίου 1959, Συνθήκη εγγυήσεων και βασική διάρθρωση Κυπριακής Δημοκρατίας

Τριμερής διάσκεψη αμέσως μετά την τουρκική εισβολή: Γενεύη 25 Ιουλίου 1974, συνάντηση ΥΠΕΞ εγγυητριών δυνάμεων, ανακωχή, σύνορα κατακτημένων περιοχών, νεκρή ζώνη επιτηρούμενη από ειρηνευτική δύναμη

Πενταμερής 8 Αυγούστου 1974:  ελληνοκυπριακή-τουρκοκυπριακή κοινότητα, Ελλάδα, Τουρκία, Αγγλία, συνάντηση χωρίς αποτέλεσμα που οδήγησε στη δεύτερη φάση της εισβολής

 

 

Η εφημερίδα Χουριέτ με τίτλο “Άρχισαν οι διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό στην Ελβετία”, γράφει ότι θα γίνει μαραθώνιος παζαριού πέντε ημερών. Σχολιάζει ότι το εδαφικό σημαίνει προσδιορισμό των εδαφών που θα επιστραφούν στην Ε/κ πλευρά από το 36,5 που είναι στα χέρια της τουρκικής πλευράς ενώ αναφέρει ότι στο σχέδιο Ανάν έμενε το 28,6% στους Τ/Κ. Σύμφωνα με την εφημερίδα σε ιδιωτικές συζητήσεις ο σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ Μπαρθ Άιντα, φέρεται να είπε ότι “αν υπάρξει εμπόδιο στον διαμοιρασμό του εδαφικού στην Ελβετία δεν θα καταρρεύσουν οι συνομιλίες αλλά εγώ αποχωρώ”.

Η εφημερίδα “Χαμπέρτουρκ” με τίτλο “Κρίσιμη σύνοδος για το Κυπριακό στην Ελβετία” γράφει ότι στο τραπέζι θα είναι και το εδαφικό για πρώτη φορά και πως αν υπάρξει πρόοδος θα οριστεί ημερομηνία και για την πενταμερή. Γράφει ακόμη πως αναμένεται να γίνει σκληρό παζάρι για το εδαφικό.

Σχετικά Άρθρα

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει μία καλύτερη εμπειρία.