Μοσκοβισί: Προϋπόθεση η συμφωνία επί της αρχής αυτή την εβδομάδα για συνολική συμφωνία εντός του έτους

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Την άποψη ότι συμφέρον της Ελλάδος είναι να μην διαχωριστούν μεταξύ τους οι θεσμοί εξέφρασε ο Επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων, Πιερ Μοσκοβισί, εξερχόμενος από τη συνάντηση που είχε σήμερα με την υπουργό Εργασίας Ε. Αχτσιόγλου.

Συγκεκριμένα ο κ. Μοσκοβισί δήλωσε πως ποτέ δεν θα ήταν αυτός που θα διαχώριζε τους θεσμούς μεταξύ τους (σ.σ. σε σχέση με τη στάση στου νέο εργασιακό ) και πως αυτό είναι και το συμφέρον της Ελλάδος.

Επίσης, ο κ. Μοσκοβισί δήλωσε ότι στόχος είναι το Staff Level Agreement να περιλαμβάνει και το ΔΝΤ.

Τόνισε παράλληλα πως η συνάντηση με την κα Αχτσιόγλου ήταν καλή και εποικοδομητική και πως έχει σημειωθεί κάποια πρόοδος (σε σχέση με τη διαπραγμάτευση για το εργασιακό).

Ωστόσο, ο ίδιος συμπλήρωσε πως υπάρχουν και κάποια άλλα πράγματα τα οποία πρέπει να γίνουν.

Υπενθυμίζεται ότι χθες ο κ. Μοσκοβισί, εκτίμησε ότι “είναι πάρα πολύ σημαντικό να υπάρξουν αυτές οι ευαισθησίες που θα επιτρέψουν στον κοινωνικό διάλογο να τηρήσει τα μέτρα και τα σταθμά του ευρωπαϊκού κεκτημένου”.

 

Συνάντηση Μοσκοβισί-ΣΕΒ

Ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης, ώστε να ανοίξει ο δρόμος για την ποσοτική χαλάρωση (QE) και την ελάφρυνση του χρέους και οδικό χάρτη για τη μείωση της φορολογίας των επιχειρήσεων ζήτησε η διοίκηση του ΣΕΒ από τον Ευρωπαίο Επίτροπο Πιερ Μοσκοβισί.

 

Ο πρόεδρος του ΣΕΒ Θεόδωρος Φέσσας και μέλη του ΔΣ παρέθεσαν σήμερα πρόγευμα εργασίας στον Ευρωπαίο Επίτροπο Πιερ Μοσκοβισί, στα γραφεία του Συνδέσμου, στη διάρκεια του οποίου συζητήθηκαν και οι δυνατότητες προσέλκυσης ιδιωτικών επενδύσεων.

 

Σε δήλωσή του, ο κ. Φέσσας σημείωσε τα εξής: «Συναντηθήκαμε, σήμερα, με τον Επίτροπο κ. Μοσκοβισί, έναν σταθερό φίλο της χώρας μας και αρωγό της προσπάθειας για τον εκσυγχρονισμό της ελληνικής οικονομίας και την επάνοδο της σε πορεία βιώσιμης ανάπτυξης. Αναφέραμε στον Επίτροπο πόσο σημαντικό είναι για την οικονομία της χώρας να ολοκληρωθεί με επιτυχία η δεύτερη αξιολόγηση, που θα ανοίξει το δρόμο για θετικές εξελίξεις, όπως είναι η έναρξη του QE και οι διαδικασίες για την ελάφρυνση του χρέους. Επιπλέον, τονίσαμε την ανάγκη ύπαρξης ενός οδικού χάρτη για τη σταδιακή ελάφρυνση της υψηλής φορολογίας που έχουν επωμιστεί οι οργανωμένες επιχειρήσεις και οι εργαζόμενοι της χώρας μας. Η ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας προϋποθέτει την προσέλκυση ιδιωτικών επενδύσεων. Ο ΣΕΒ έχει επεξεργαστεί μια δέσμη προτάσεων για την επανεκκίνηση των επενδύσεων και τη σταδιακή αλλαγή του ελληνικού παραγωγικού υποδείγματος».

 

Συνέντευξη Τύπου Μοσκοβισί: Προϋπόθεση η συμφωνία επί της αρχής αυτή την εβδομάδα για συνολική συμφωνία εντός του έτους

 

 

Ηταν ένα παραγωγικό 24ωρο στην Ελλάδα σημείωσε κατά την διάρκεια της συνέντευξης Τύπου στα γραφεία της αντιπροσωπείας της ΕΕ στην Ελλάδα ο Πιερ Μοσκοβισί μετά την συνάντηση με την υπουργό Εργασίας. Ο Πιερ Μοσκοβισί άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο για ενδιάμεσο εκτακτο Eurogroup πιθανόν στις 19 Δεκεμβρίου.

 

Η διαπραγμάτευση-θρίλερ για το χρέος αναμένεται να εκτυλιχθεί, καθώς ακόμη και για την τεχνική συμφωνία (staff level agreement) για τη δεύτερη αξιολόγηση υπάρχουν σοβαρές εκκρεμότητες, που απαιτούν πολιτική διευθέτηση στο Eurogroup της ερχόμενης Δευτέρας και θα χρειασθεί άλλη μία συνάντηση των υπουργών Οικονομικών, στην καλύτερη περίπτωση, για να εξευρεθεί συμβιβασμός για τους δημοσιονομικούς στόχους μετά το 2018 και τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους.

 

Ανοικτό το ενδεχόμενο να μειωθούν κάτω από το 3,5% του ΑΕΠ οι στόχοι για τα πρωτογενή πλεονάσματα μετά το 2018 και τη λήξη του προγράμματος, άφησε ο Πιερ Μοσκοβισί, ενώ παράλληλα τάχθηκε υπέρ του θεσμού των συλλογικών διαπραγματεύσεων.

 

Σε συνέντευξη Τύπου στα γραφεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Αθήνα, ο Ευρωπαίος επίτροπος δήλωσε για τα πλεονάσματα πως «ο χάρτης της πορείας τώρα είναι το μνημόνιο. Μετά το 2018 δεν είμαστε εντός προγράμματος και τα πράγματα μπορεί να αλλάξουν. Όλα αυτά θα τα συζητήσουμε». Όσον αφορά δε στις συλλογικές διαπραγματεύσεις, ανέφερε ότι στα εργασιακά «χρειάζονται κάποιες μεταρρυθμίσεις εντός του προγράμματος. Η Κομισιόν είναι προσηλωμένη στους ευρωπαϊκούς κανόνες. Η αγορά εργασίας πρέπει να είναι ευέλικτη, αλλά και οι εργαζόμενοι να έχουν διαπραγματευτική ισχύ. Χρειάζεται ο κοινωνικός διάλογος, που αυτό σημαίνει συλλογικές διαπραγματεύσεις».

 

Ο κ. Μοσκοβισί επεσήμανε, ωστόσο, ότι αποτελεί προϋπόθεση μια συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο (staff level agreement) αυτήν την εβδομάδα (πριν από το Eurogroup της Δευτέρας 5 Δεκεμβρίου) με όλους τους θεσμούς, προκειμένου στη συνέχεια και οι εταίροι να σεβαστούν τις δεσμεύσεις τους για το χρέος. «Εφόσον η Ελλάδα τηρήσει τις δεσμεύσεις της, θα πρέπει να καταλήξουμε σε συνολική συμφωνία, συμπεριλαμβανομένου του χρέους, πριν από το τέλος του 2016», δήλωσε.

 

Αποσαφήνισε, επίσης, ότι το staff level agreement πρέπει να συμπεριλαμβάνει το ΔΝΤ. «Δεν υπάρχουν στεγανά ούτε διαχωρισμοί. Αυτό είναι απολύτως σαφές. Δεν θα υπάρξει ούτε ρήγμα, ούτε διαχωρισμός. Δεν ξεχωρίζω το ΔΝΤ από την Ευρώπη και πρέπει να λάβουμε υπόψη τις ανησυχίες της Γερμανίας. Το ΔΝΤ είναι πολύ σημαντικός εταίρος για την Ελλάδα και τους πιστωτές. Είναι η ασφάλεια, το ενέχυρο», επεσήμανε ο κ. Μοσκοβισί.

Ερωτηθείς δε, εάν η συμμετοχή του ΔΝΤ σημαίνει τη λήψη πρόσθετων δημοσιονομικών μέτρων, όπως ζητεί το Ταμείο, ο Ευρωπαίος επίτροπος ανέφερε: «Αυτά που προβλέπονται. Τίποτα περισσότερο ή τίποτα λιγότερο από αυτά που προβλέπονται στο μνημόνιο».

 

Σε άλλη ερώτηση εάν υπάρχει το ενδεχόμενο και 4ου προγράμματος, ο κ. Μοσκοβισί δήλωσε πως «δεν εξετάζουμε το ενδεχόμενο ενός 4ου προγράμματος. Είμαστε στο 3ο και είναι ήδη πάρα πολύ. Θέλουμε να τελειώσει το πρόγραμμα για να βγούμε από αυτό. Δεν μπορώ να το αποκλείσω (σ.σ. το 4ο πρόγραμμα), αλλά σε καμία περίπτωση δεν είναι αυτό που θέλουμε».

 

Ο Ευρωπαίος επίτροπος έθεσε τέσσερις προϋποθέσεις για την ορθή πορεία της χώρας:

1) Ανάπτυξη χωρίς αποκλεισμούς κοινωνικών ομάδων.

2) Όλοι να συμβάλλουν σε ό,τι τους αναλογεί. Η Ελλάδα να γίνει το θετικό παράδειγμα στη συλλογή των φόρων και στη δίκαιη κατανομή τους.

3) Όλες οι πολιτικές δυνάμεις να ενστερνισθούν τις μεταρρυθμίσεις.

4) Η χώρα, λόγω και της γεωπολιτικής θέσης της, να είναι ενεργός πρωταγωνιστής στη χάραξη του μέλλοντός της.

 

Ερωτηθείς εάν η Κομισιόν ανησυχεί για το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών στην Ελλάδα, είπε ότι «δεν ασχολούμαστε με την πολιτική στην Ελλάδα. Υπάρχει νόμιμη κυβέρνηση με πλειοψηφία. Εναπόκειται στα πολιτικά κόμματα να ασχοληθούν με αυτά και στον ελληνικό λαό να αποφασίσει για τα υπόλοιπα. Για εμάς ένα πράγμα έχει σημασία: η σταθερότητα της χώρας. Το πρόγραμμα εφαρμόζεται, η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα προχωρεί».

 

Τέλος, σε ερώτηση εάν συμφωνεί με την πρόταση του υπουργού Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτου, για χαλάρωση των στόχων για τα πρωτογενή πλεονάσματα προκειμένου να μειωθεί η φορολογία για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, ανέφερε ότι «οι φορολογικοί συντελεστές ήταν και παραμένουν αρμοδιότητα της κυβέρνησης».

 

 

Ηταν ένα παραγωγικό 24ωρο στην Ελλάδα σημείωσε κατά την διάρκεια της συνέντευξης Τύπου στα γραφεία της αντιπροσωπείας της ΕΕ στην Ελλάδα ο Πιερ Μοσκοβισί μετά την συνάντηση με την υπουργό Εργασίας. Ο Πιερ Μοσκοβισί άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο για ενδιάμεσο εκτακτο Eurogroup πιθανόν στις 19 Δεκεμβρίου.

 

Η διαπραγμάτευση-θρίλερ για το χρέος αναμένεται να εκτυλιχθεί, καθώς ακόμη και για την τεχνική συμφωνία (staff level agreement) για τη δεύτερη αξιολόγηση υπάρχουν σοβαρές εκκρεμότητες, που απαιτούν πολιτική διευθέτηση στο Eurogroup της ερχόμενης Δευτέρας και θα χρειασθεί άλλη μία συνάντηση των υπουργών Οικονομικών, στην καλύτερη περίπτωση, για να εξευρεθεί συμβιβασμός για τους δημοσιονομικούς στόχους μετά το 2018 και τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους.

 

Μετριάζοντας τις προσδοκίες για τη Eurogroup της Δευτέρας, κυβερνητικά στελέχη αναφέρουν τώρα ότι ένα θετικό αποτέλεσμα για την Αθήνα θα ήταν να ολοκληρωθεί η τεχνική συμφωνία και να ανακοινωθεί επίσημα το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης.

 

Το κείμενο της συμφωνίας είναι ήδη έτοιμο, αλλά το κρατά μπλοκαρισμένο η Αθήνα, διαφωνώντας με όσα αναφέρει κυρίως για τα εργασιακά, που θα πρέπει να συζητηθούν σε υψηλότερο επίπεδο, δεδομένου ότι πρέπει να ξεπερασθεί η ρητή αναφορά του τρίτου μνημονίου στην υποχρέωση της Ελλάδας να διατηρήσει σε ισχύ τις, αντεργατικές κατά την κυβέρνηση, πρόνοιες του δεύτερου μνημονίου.

 

Εάν επιτευχθεί την Δευτέρα μια συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο, που θα επιτρέπει και στην κυβέρνηση να ισχυρισθεί ότι υπερασπίσθηκε αποτελεσματικά τη σημαντικότερη «κόκκινη γραμμή» σε αυτή τη διαπραγμάτευση, θα ανοίξει ο δρόμος για να αρχίσει τις αμέσως επόμενες εβδομάδες η τελική φάση των διαπραγματεύσεων για δημοσιονομικό στόχο μετά το 2018 και ελάφρυνση χρέους (τα δύο θέματα είναι αλληλένδετα), με ορίζοντα την Δευτέρα, 19 Δεκεμβρίου, που είναι η τελευταία διαθέσιμη ημερομηνία εντός Δεκεμβρίου για μια έκτακτη συνάντηση των υπουργών Οικονομικών πριν από τις διακοπές των Χριστουγέννων.

 

Το πρόγραμμα του κ. Μοσκοβισί στην Αθήνα θα ολοκληρωθεί με επίσκεψη που θα πραγματοποιήσει στο 7ο Δημοτικό Σχολείο του δήμου Γέρακα (ώρα 14.00, Αισώπου 11Β, Γέρακας), πρότυπο έργου ΣΔΙΤ (Σύμπραξη Δημοσίου & Ιδιωτικού Τομέα), που συγχρηματοδοτείται από την ΕΕ (πρόγραμμα Jessica).

Σχετικά Άρθρα

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει μία καλύτερη εμπειρία.