68 χρόνια εκδόσεις Παρισιάνου – Επίσκεψη στο τυπογραφείο

Facebook
Twitter
LinkedIn
γράφει η Λαμπριάνα Κυριακού

Η ιατρική εδώ και 68 χρόνια έχει το δικό της εκδοτικό οίκο. Διεισδύσαμε χθες, σε ένα κόσμο επιστημονικής και εκπαιδευτικής  αναζήτησης που είχε ως αφετηρία την  Οδό Ναβαρίνου 20 στην Αθήνα.

Εκεί στεγάζεται το παλαιότερο κατάστημα των εκδόσεων Παρισιάνου που το 1947 ο Γρηγόριος Παρισιάνος, πατέρας της Μαργαρίτας Παπαηλιού – Παρισιάνου, έχτισε σε γερά θεμέλια όλη την μετέπειτα πορεία των εκδόσεων.
Μας υποδέχθηκε με εγκαρδιότητα, στο χώρο του βιβλιοπωλείου,  ο ιδιοκτήτης των εκδόσεων -σύζυγος της Μαργαρίτας Παρισιάνου –  κύριος Κώστας Παπαηλιού. Μας ξενάγησε στα ράφια του βιβλιοπωλείου, εξηγώντας μας ότι οι εκδόσεις Παρισιάνου, δεν εκδίδουν μόνο βιβλία ιατρικά, αλλά και λογοτεχνικά – θεατρικά έως και παιδικά.


Εφέτος οι εκδόσεις Παρισιάνου με αφορμή τα 68 χρόνια δημιουργίας τους, κυκλοφόρησαν το συλλεκτικό επετειακό βιβλίο «68 χρόνια εκδόσεις Παρισιάνου» δια χειρός Κώστα Χρ. Χατζιώτη. Η συλλεκτική αυτή έκδοση, εξιστορεί  την ζωή και την πορεία των εκδόσεων, όπως και την πορεία της ζωής και του έργου της οικογένειας Παρισιάνου. Από το Γρηγόριο Παρισιάνο, στις γνωστές εκδόσεις Βασιλείου, τη Μαρία Βασιλείου μέχρι τη  Μαργαρίτα Παπαηλιού Παρισιάνου, που σήμερα μαζί με την οικογένεια της, κρατάει τα σκήπτρα των εκδόσεων.


Την έκδοση συμπληρώνει πλούσιο φωτογραφικό υλικό από το αρχείο των εκδόσεων, ενώ στο εκτενές παράρτημα περιλαμβάνονται σημαντικές μαρτυρίες καθηγητών και συγγραφέων με τους οποίους ο Γρηγόρης Παρισιάνος συνεργάστηκε στενά. Το βιβλίο του Κώστα Χρ. Χατζιώτη προλογίζει η διευθύνουσα σύμβουλος των Εκδόσεων Παρισιάνου, Μαργαρίτα Παπαηλιού-Παρισιάνου.

Μετά την επίσκεψη στο  κατάστημα της Ναβαρίνου, έναντι του  Πανεπιστημίου  Αθηνών,  επισκεφτήκαμε στις εγκαταστάσεις του εκδοτικού οίκου στη Μεταμόρφωση και ξεναγηθήκαμε στο χώρο του τυπογραφείου και  του ατελιέ.  Περιηγηθήκαμε στο μουσειακό χώρο του Τυπογραφείου, όπου είδαμε τις  τυπογραφικές μηχανές της τότε εποχής, αλλά και το αρχείο  του Γρηγόρη και της Μαίρης Παρισιάνου, αλλά και το αρχείο του Γεώργιου Βασιλείου.

Το ταξίδι στον κόσμο του βιβλίου και την εκδοτικής, τελείωσε με τα λόγια της κυρίας Μαργαρίτας Παρισιάνου: «Σας ευχαριστώ που ανταποκριθήκατε στο κάλεσμα μας. Σας καλωσορίζω στις εγκαταστάσεις μας που φέτος συμπληρώνουν 41 χρόνια παραγωγής και 68 χρόνια παρουσίας στον χώρο των εκδόσεων».
Το ζεύγος Κώστα και Μαργαρίτας Παπαηλιού, χάρισαν σε όλους μας, τσάντα, που περιείχε τον επετειακό τόμο για τον οποίο μιλήσαμε αλλά και ημερολόγια, όλων των ειδών.

Ιστορική αναδρομή:

Γρηγόρης Παρισιάνος και Μαίρη Βασιλείου – Παρισιάνου

Γεννημένος στην Κωνσταντινούπουλη το 1922. Ζει με την μητέρα του στη Θεσσαλονίκη. Το πεπρωμένο, τον οδηγεί στην Αθήνα. Φιλόδοξος με στόχους και όνειρα νεαρός, αρχίζει να εργάζεται  ως υπάλληλος στο βιβλιοπωλείο του Αθανάσιου Καραβία.  Ο νεαρός Γρηγόρης Παρισιάνος, γοητεύεται από τον κόσμο του βιβλίου, που το 1949  αποφασίζει να ιδρύσει το δικό του βιβλιοπωλείο, με στόχο να φέρει στην αθηναϊκή βιβιαγορά κάτι νέο. Ονόμασε την επιχείρηση του «Βιβλιοπωλείο των  Σπουδαστών και των Επιστημών».
Ο Γρηγόριος Παρισιάνος το 1954 νυμφεύεται τη Μαίρη Βασιλείου, κόρη του Γεώργιου Βασιλείου, που διατηρούσε βιβλιεμπορική επιχείρηση από τη δεκαετία του 1910.  Η Μαίρη Βασιλείου, σπουδάζει οδοντίατρος. Εκεί αρχίζουν όλα!!

Το 1975, ο Γρηγόρης Παρισιάνος δημιουργεί στη Μεταμόρφωση, στην οδό Οδυσσέως 9, μια σύγχρονη τυπογραφική μονάδα, ικανή να ανταποκριθεί στις αλματώδεις αυξανόμενες παραγωγικές ανάγκες της επιχείρησης.
Σαράντα ένα  χρόνια μετά, δουλεύουν στο τυπογραφείο  περισσότερα από 50 άτομα. Ο Γρηγόρης Παρισιάνος,  φρόντιζε πάντοτε οι μισθοί των εργαζομένων του να είναι οι υψηλότεροι της αγοράς. Όπως επίσης για την ψυχαγωγία των εργαζομένων του, οργάνωνε τακτικά εκδρομές, νυχτερινές εξορμήσεις σε γνωστά νυχτερινά κέντρα.
Μετά το θάνατο του Γρηγόρη Παρισιάνου, την διεύθυνση της επιχείρησης ανάλαβε η γυναίκα του, Μαίρη Παρασιάνου, όπου έστεψε την προσοχή της προς τον τομέα των μεταφράσεων. Η Μαίρη Παρισιάνου, ζυμωμένη πια στο χώρο αυτό, κάνει ένα βήμα μπρος, και από προσωπική επιχείρηση την μετατρέπει το  2000,  σε κεφαλαιουχική. Έτσι ιδρύεται η «Παρισιανού Ανώνυμη Εκδοτική Εισαγωγική εμπορική Εταιρία Επιστημονικών βιβλίων» με έδρα την οδό Χαριλάου Τρικούπη 46.

Από την Μαίρη Παρισιάνου στην Μαργαρίτα Παπαηλιού:

Όταν το 2000 ιδρύθηκε η ανώνυμη εταιρία, η Μαίρη Παρισιάνου αφού δεν είχε αποκτήσει παιδιά με τον σύζυγο της, έπρεπε να περάσει την εταιρία σε ένα άτομο το οποίο θα είχε το ίδιο μεράκι και αγάπη και κυρίως την προοπτική να συνεχίσει την πορεία της επιχείρησης.  Η μόνη που ήταν ιδανική  ήταν η ανιψιά της, η Μαργαρίτα Παπαηλιού από το γένος Βασιλείου.
Το 2002 υπο τη διεύθυνση της Μαργαρίτας Παρισιάνου, η εταιρία γνωρίζει νέα άνθιση. Η Παρισιάνου Α.Ε αποκτούν ένα κατάστημα στο Γουδή, ένα στη Θεσσαλονίκη όπου το 2009 λειτουργεί πια ως έδρα της ανώνυμου εταιρίας, το κατάστημα στη Ναβαρίνου.

Σχετικά Άρθρα

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει μία καλύτερη εμπειρία.