Πέθανε ο δημοσιογράφος του Βήματος Στάθης Ευσταθιάδης

Facebook
Twitter
LinkedIn
Πέθανε το Σάββατο ο δημοσιογράφος του Βήματος Στάθης Ευσταθιάδης. Μέχρι την τελευταία στιγμή βρισκόταν στο γραφείο του και αρθρογραφούσε για τη διεθνή πολιτική σκηνή στο «Βήμα της Κυριακής» και στο vima.gr.

Ο Στάθης Ευσταθιάδης γεννήθηκε στην Αθήνα το 1925. Φοίτησε στο Βαρβάκειο και στη συνέχεια στο Χημικό Τμήμα του Πολυτεχνείου, στο Τμήμα Οικονομικών του Πανεπιστημίου της Λωζάννης και στο Τμήμα Διπλωματίας και Πολιτικών Επιστημών του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης.

Ηταν δημοσιογραφος, μέλος της ΕΣΗΕΑ και του International Press Institute, που εδρεύει στη Βιέννη, και διαπιστευμένος ανταποκριτής του Βήματος από την δεκαετία του ’60 στην Ουάσιγκτον και στον ΟΗΕ.

Τιμήθηκε με το Βραβείο του Ιδρύματος Δημοσιογραφίας Μπότση και της Ακαδημίας Αθηνών για το ήθος και την έντιμη δημοσιογραφία. Ηταν επίσης μέλος της Διπλωματικής Ακαδημίας του Υπουργείου Εξωτερικών και του Εκπαιδευτικού Συμβουλίου της, και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Ελληνικού Κέντρου Ευρωπαϊκών Μελετών και του Τιμητικού Συμβουλίου του ΕΛΙΑΜΕΠ.

To τελευταίο άρθρο του Στάθη Ευσταθιάδη δημοσιεύτηκε στο Βήμα των Θεοφανείων το Σάββατο 7 Ιανουαρίου με τίτλο «Οι πονοκέφαλοι και οι προτεραιότητες του Τραμπ»

Συλλυπητήρια της ΕΣΗΕΑ

Θλίψη για την απώλεια του δημοσιογράφου Στάθη Ευσταθιάδη, εκφράζει το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ.

Στην ανακοίνωση της Ένωσης αναφέρεται:

«Ο Στάθης Ευσταθιάδης γεννήθηκε το 1925 στην Αθήνα. Φοίτησε στο Βαρβάκειο και στη συνέχεια στο Χημικό Τμήμα του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Με τη δημοσιογραφία άρχισε να ασχολείται σε ημερήσιες πολιτικές εφημερίδες από το 1945. Το 1952 εντάχθηκε για πρώτη φορά στο μισθολόγιο της εφημερίδας «Ελληνική Ημέρα» και λίγο αργότερα και της εφημερίδας «Η Αυγή». Το 1962 έγινε τακτικό μέλος της ΕΣΗΕΑ. Με την επιβολή της δικτατορίας, το 1967, διαγράφτηκε «για κομμουνιστική και αντεθνική δράση», όμως, μετά την επάνοδο της Δημοκρατίας, το 1974, αποκαταστάθηκε και επανήλθε στις τάξεις της Ενώσεως.

Κατά τη διάρκεια της χούντας ανέπτυξε μεγάλη αντιδικτατορική δράση, για την οποία φυλακίστηκε και εξορίστηκε. Κατάφερε, όμως, να διαφύγει, αρχικά στην Ελβετία, και στη συνέχεια στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, όπου έζησε για πολλά χρόνια.

Από τα πρώτα χρόνια στην Αμερική άρχισε να εργάζεται ως ανταποκριτής της εφημερίδας «Το Βήμα» στην Ουάσιγκτον και στον ΟΗΕ, υπογράφοντας τις ανταποκρίσεις του με το ψευδώνυμο “Eust”. Ειδικεύτηκε στα διεθνή θέματα και κάλυψε τα μεγαλύτερα γεγονότα της εποχής. Ήταν σπουδαίος γνώστης των διπλωματικών θεμάτων, των ελληνοτουρκικών, του Κυπριακού των Βαλκανικών και γενικά όλων των θεμάτων του υπουργείου Εξωτερικών.
Ήταν μέλος του International Press Institute και τιμήθηκε με το Βραβείο του Ιδρύματος Δημοσιογραφίας Μπότση και της Ακαδημίας Αθηνών για το ήθος και την έντιμη δημοσιογραφία, την οποία άσκησε. Ήταν μέλος της Διπλωματικής Ακαδημίας του Υπουργείου Εξωτερικών και του Εκπαιδευτικού Συμβουλίου της και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Ελληνικού Κέντρου Ευρωπαϊκών Μελετών καθώς και του Τιμητικού Συμβουλίου του ΕΛΙΑΜΕΠ.

Στην Ελλάδα επέστρεψε τη δεκαετία του ’80 και στην εφημερίδα «ΤΟ ΒΗΜΑ» παρέμεινε ως την τελευταία του ώρα, εμπλουτίζοντας με τις καθημερινές του αναλύσεις για τη διεθνή πολιτική σκηνή τις εκδόσεις «Βήμα της Κυριακής» και την διαδικτυακή «vima.gr».

Ο Στάθης Ευσταθιάδης αποτέλεσε ένα μύθο για τη δημοσιογραφία. Από τη μία ήταν ένας ακάματος εργάτης του λόγου και της πένας και ταυτόχρονα ήταν ο «senior editor» της εφημερίδας, δάσκαλος για όλους τους υπόλοιπους και σύμβουλός τους για κάθε θέμα. Η απουσία του θα αφήσει δυσαναπλήρωτο κενό σε όσους είχαν την τύχη να τον γνωρίσουν και να συνεργαστούν μαζί του, καθώς οι γνώσεις του και οι εμπειρίες του υπήρξαν μοναδικές.
Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ συλλυπείται τους οικείους του και αποχαιρετά τον σπουδαίο δημοσιογράφο και μεγάλο δάσκαλο που αφιέρωσε τη ζωή του στη δημοσιογραφία και την τίμησε όσο ελάχιστοι».

ΝΔ: Εκφράζουμε στους οικείους του τα ειλικρινή μας συλλυπητήρια

Από το Γραφείο Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, για την απώλεια του διπλωματικού συντάκτη Στάθη Ευσταθιάδη, εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση:

«Εκφράζουμε τη θλίψη μας για την απώλεια του συναδέλφου Στάθη Ευσταθιάδη.

Από τους πλέον έμπειρους διπλωματικούς συντάκτες – μέχρι και τις τελευταίες στιγμές της ζωής του – ενημέρωνε έγκυρα και έγκαιρα, μέσα από την αρθρογραφία του, για όλες τις σημαντικές εξελίξεις στην διεθνή πολιτική σκηνή.

Διακρίθηκε και βραβεύτηκε από το Ίδρυμα Δημοσιογραφίας Μπότση και την Ακαδημία Αθηνών, για το ήθος και την έντιμη δημοσιογραφία.

Εκφράζουμε στους οικείους του τα ειλικρινή μας συλλυπητήρια».

Συλλυπητήρια δήλωση του Προέδρου της Βουλής

Ο Πρόεδρος της Βουλής κ. Νικόλαος Βούτσης προέβη στην ακόλουθη δήλωση για την απώλεια του δημοσιογράφου Στάθη Ευσταθιάδη:

«Η απώλεια του Στάθη Ευσταθιάδη αφήνει μεγάλο και δυσαναπλήρωτο κενό στη δημοσιογραφία, της οποίας υπήρξε ένας κορυφαίος λειτουργός, μάχιμος και αφοσιωμένος ως το τέλος της ζωής του. Η ποιότητα του λόγου του, βασισμένη στη βαθιά γνώση και την τεκμηρίωση των θεμάτων του, ήταν αλληλένδετη με τα δημοκρατικά του πιστεύω, για τα οποία αγωνίστηκε, φυλακίστηκε και διώχθηκε στη διάρκεια της δικτατορίας. Το ήθος του, η πορεία του, τα κείμενά του αποτελούν υπόδειγμα και παρακαταθήκη για τις νεότερες γενιές των δημοσιογράφων. Στους οικείους του εκφράζω τα θερμά συλλυπητήριά μου».

Σχετικά Άρθρα

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει μία καλύτερη εμπειρία.