Τηλεφωνική επικοινωνία του Ελληνα Πρωθυπουργού με τον Πρόεδρο της Τουρκίας Ερντογάν…

Facebook
Twitter
LinkedIn

Τηλεφωνική επικοινωνία είχαν σήμερα το απόγευμα, της  ο Αλέξης Τσίπρας με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, λίγα μόλις 24ωρα πριν από την κρίσιμη πολυμερή διάσκεψη της 12ης Ιανουαρίου στη Γενεύη για το Κυπριακό. Κατά τη διάρκεια του τηλεφωνήματος, που διήρκεσε κάτι παραπάνω από μία ώρα ο Έλληνας πρωθυπουργός και ο Τούρκος πρόεδρος συμφώνησαν ότι παρακολουθούν από κοντά τις εξελίξεις και πως αν διαφανεί οποιαδήποτε λύση, θα μεταβούν στη Γενεύη, στη Διάσκεψη για το Κυπριακό.

Όπως είπαν, θα επανεκτιμήσουν τα δεδομένα την παραμονή της πολυμερούς, σε διαφορετική περίπτωση, οι δύο χώρες θα εκπροσωπηθούν σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο κ. Τσίπρας διατύπωσε την εκτίμηση ότι πιθανή λύση στο Κυπριακό θα έχει θετική επίδραση στον κυπριακό λαό, τις ελληνοτουρκικές σχέσεις καθώς και στις ευρωτουρκικές σχέσεις.Στην επίσημη ανακοίνωση από το Γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού, αναφέρεται:

«Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας συνομίλησε τηλεφωνικά με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για τις εξελίξεις στις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό και για τη σημασία που έχει η εξεύρεση μιας δίκαιης και βιώσιμης λύσης επί τη βάσει των αποφάσεων του ΟΗΕ. Στο πλαίσιο αυτό συμφώνησαν να παραμείνουν σταθερά σε επαφή εν όψει της πολυμερούς διάσκεψης της Γενεύης».Το ενδεχόμενο της τηλεφωνικής επικοινωνίας των δύο ηγετών είχαν αφήσει από χθες ανοιχτό πηγές της ελληνικής κυβέρνησης.

Σύμφωνα με το Ραδιοφωνικό Ίδρυμα Κύπρου, που επικαλείται πηγές από την τουρκική πλευρά, ο Ερντογάν περιμένει να δει εάν έχει γίνει «σημαντική πρόοδος» στις διαπραγματεύσεις πριν αποφασίσει εάν θα ταξιδέψει στη Γενεύη, όπου θα πραγματοποιηθεί η Διάσκεψη.

Συναντήσεις Τσίπρα με τους πολιτικούς αρχηγούς

Στις διαδοχικές, κατ’ ιδίαν συναντήσεις που είχε σήμερα με τους πολιτικούς αρχηγούς, ο Αλέξης Τσίπρας τους ενημέρωσε για όλες τις επιμέρους πτυχές και τις επαφές που πραγματοποιήθηκαν τις τελευταίες ώρες, με στόχο την επιδίωξη συνεννόησης στο εθνικό θέμα του Κυπριακού, που εισέρχεται σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη καμπή.

Στην ανάγκη να υπάρξει λύση στο Κυπριακό δίχως κατοχικά στρατεύματα και παρωχημένες λογικές εγγυήσεων, αναφέρθηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, σε δήλωσή του, μετά τη συνάντηση που είχε με τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα. Ο πρόεδρος της ΝΔ, σημείωσε πως Ελλάδα και Κύπρος θέλουν λύση, ωστόσο όπως είπε: «δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή οποιαδήποτε πρόταση λύσης. Υπάρχουν σαφείς όροι και ξεκάθαρες προϋποθέσεις. Χρειάζεται λύση που θα αντέξει στο χρόνο. Λύση λειτουργική και βιώσιμη. Σύμφωνη με το διεθνές Δίκαιο και το ευρωπαϊκό κεκτημένο. Σύμφωνη με τις ευρωπαϊκές αρχές και αξίες».

«Για το Κυπριακό υπάρχει εθνική γραμμή. Διεκδικούμε μια δίκαιη βιώσιμη και λειτουργική λύση σύμφωνη με τις αποφάσεις του ΟΗΕ και με το ευρωπαϊκό κεκτημένο, αποδεκτή από τους πολίτες της Κυπριακής Δημοκρατίας», δήλωσε η Φώφη Γεννηματά, μετά τη συνάντησή της με τον πρωθυπουργό. Η κ. Γεννηματά εξέφρασε τις αντιρρήσεις της για τις «αναχρονιστικές εγγυήσεις τρίτων χωρών» και τάχθηκε υπέρ της αποχώρησης των στρατευμάτων κατοχής.

Την πόρτα του Μεγάρου Μαξίμου πέρασε και ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, ο οποίος σημείωσε στον σύντομο διάλογο που είχε με τον πρωθυπουργό μπροστά στις κάμερες, ότι το συμπέρασμα που εκείνος έχει αποκομίσει από τις επαφές του είναι ότι «πάμε σε διχοτομική λύση». Ο κ. Τσίπρας απέρριψε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, τονίζοντας ότι «αυτό πρέπει να το αποφύγουμε» και υπογράμμισε: «Έχουμε εξασφαλίσει ότι δεν θα οδηγηθούμε σε κλείσιμο της διαδικασίας στη Γενεύη, αυτό είναι πολύ σημαντικό και άρα αυτό δεν υπάρχει στον ορίζοντα».

Στη διεξοδική, όπως τη χαρακτήρισε, συζήτηση που είχε με τον πρωθυπουργό αναφέρθηκε ο Σταύρος Θεοδωράκης αποχωρώντας από το Μέγαρο Μαξίμου. Όπως είπε, παρουσίασε στον κ. Τσίπρα την πρόταση του Ποταμιού για Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας και πρόσθεσε: «Στηρίζουμε την προσπάθεια του προέδρου Αναστασιάδη και των ηγετών της Κύπρου για μια δίκαιη, βιώσιμη και λειτουργική λύση του κυπριακού προβλήματος. Υποστηρίζουμε την ύπαρξη μιας ενιαίας, κυρίαρχης και ανεξάρτητης Κύπρου, μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Και βέβαια μια χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν έχει ανάγκη από εγγυήτριες δυνάμεις ούτε από στρατεύματα κατοχής».

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων Βασίλης Λεβέντης, εισερχόμενος στο Μέγαρο Μαξίμου δήλωσε πως το Κυπριακό είναι μια σειρά χαμένων ευκαιριών. «Δεν πιστεύω και δεν βλέπω ότι θα υπάρξει λύση έως ότου οι Τούρκοι αμφισβητούν διεθνείς συνθήκες και διεκδικούν ελληνικά νησιά, ανέφερε ο κ. Λεβέντης.

Σχετικά Άρθρα

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει μία καλύτερη εμπειρία.