Κώστας Γαβράς:«Ως Έλληνας θέλω να πω στην κ. Μέρκελ: βγάλτε έξω τους Έλληνες από τη φυλακή στην οποία βρίσκονται».

Facebook
Twitter
LinkedIn
Γράφει η Λαμπριάνα Κυριακού

Τιμώμενο πρόσωπο του Hellas Filmbox Berlin, ήταν για φέτος ο έλληνας σκηνοθέτης Κώστας Γαβράς. Το Φεστιβάλ πραγματοποιείται για δεύτερη χρονιά,  στο ιστορικό σινεμά Babylon του Βερολίνου,  και έχει ως στόχο την προώθηση  Ελλήνων κινηματογραφιστών στο Γερμανικό αλλά και στο διεθνές κοινό.
Λίγο πριν την προβολή της ταινίας «Αμην», ο Κώστας Γαβράς, θέλησε να παρέμβει με ένα σύντομο χαιρετισμό.  Αναφέρθηκε στις εμπειρίες του στον κινηματογράφο, και στον τρόπο που γυρίζει τις ταινίες του. Όπως είπε, Συνιθίζει να κάνει ένα φιλμ, με ανθρώπους από διαφορετικές χώρες με τους οποίους συνεργάζεται θαυμάσια και επί ίσοις όροις. Κλείνοντας τη σύντομη παρέμβασή του έκανε μια έκκληση στη γερμανίδα καγκελάριο: «Ως Έλληνας θέλω να πω στην κ. Μέρκελ: βγάλτε έξω τους Έλληνες από τη φυλακή στην οποία βρίσκονται».
Η Τελετή Έναρξης περιελάμβανε  ένα ωριαίο πρόγραμμα με μουσική, χαιρετισμούς, αλλά και εκπλήξεις.
Παρόντες ήταν τόσο ο πρωταγωνιστής της Ούλριχ Τούκουρ ο οποίος συμμετείχε σε τρεις ταινίες του Γαβρά όσο και ο υπερήλικας συγγραφέας Ρολφ Χόχουτ που έγραψε το μυθιστόρημα πάνω στο οποίο βασίστηκε η ταινία.

Στην τελετή έναρξης του φεστιβάλ Hellas Filmbox Berlin, παρευρέθηκε και η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λυδία Κονιόρδου.
Η υπουργός, την επόμενη μέρα του φεστιβάλ, πραγματοποίησε, mastercalss Αρχαίου Δράματος με τίτλο «Χορός, Λόγος, Μέλος, Όρχησις». Το masterclass έγινε στη μεγάλη αίθουσα του ιστορικού κινηματογράφου Babylon. Ενώ παράλληλα η Υπουργός πραγματοποίησε  επίσημη συνάντηση με την ομόλογο της Ομοσπονδιακή Υπουργό αρμόδια για τον πολιτισμό και τον τύπο, κυρία Monika Grütters με στόχο τη συνεργασία σε μια σειρά από θέματα.
Την Κυριακή το φεστιβάλ θα κλείσει με την προβολή της ταινίας του Χριστόφορου Παπακαλιάτη «Ενας άλλος κόσμος» και θα γίνει η απονομή των βραβείων σε ταινίες των διάφορων τμημάτων.

Σχετικά Άρθρα

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει μία καλύτερη εμπειρία.