Είδαμε το «Delete – Διαγραφή» της Βάνας Πεφάνη σε σκηνοθεσία Κοραή Δαμάτη

Facebook
Twitter
LinkedIn

Της Λαμπριάνας Κυριακού

Το μυαλό δεν είναι μηχανισμός για να μπορεί με ένα Delete να σβήσει τα πάντα. Όπως μαγικές λέξεις  δεν υπάρχουν,  για να αφαιρέσουν, τα όσα οι πράξεις χαράκωσαν μες την ψυχή, με μοναδικό κυρίαρχο το φόβο.

Κι αφού η διαγραφή, είναι το αδιανόητο και το ακατόρθωτο, τότε η δίοδος προς την  εξιλέωση, είναι η ισορροπία μεταξύ του καλού και του κακού.

 

Το “Σοβαρό ατύχημα επιβάτη” της Βάνας Πεφάνη – που βραβεύτηκε στο Α’ Εργαστήρι Θεατρικού Κειμένου του Εθνικού Θεάτρου –  και τα “Θεριά” του Παναγιώτη Μπαρμπαγιάννη, με κοινό θέμα το bullying, συνθέτουν το «Delete- Διαγραφή». Δύο μονόπρακτα έργα, σε σκηνοθεσία Κοραή Δαμάτη, που αναβιώνουν στον πολιτιστικό χώρο Underground, από πολύ  καλούς ηθοποιούς μέχρι τις 18 Φεβρουαρίου.

Στο «Σοβαρό ατύχημα επιβάτη» είναι αυτοκράτορας ο φόβος. Ένα εύσωμο, δεκαεξάχρονο κορίτσι με μωβ μαλλιά, δέχεται βίαιη συμπεριφορά από τα παιδιά του σχολείου της. Μέσα σε αυτά και ένα οικείο της πρόσωπο, ένας άνθρωπος που αγαπούσε και περνούσε πολλές ώρες μαζί του.  Πόσο αλλάζει η ζωή των οικογενειών, όταν αποκαλύπτεται η αλήθεια.  Πώς  από τη μια στιγμή στην άλλη, αλλάζει η ζωή των ανθρώπων.  Ένα συγνώμη δεν αρκεί για να σβήσει τα όσα έγιναν.

Αν το διαφορετικό εν έτη 2020, τρομάζει την κοινωνία,  τότε όπως λέει και ο ποιητής και ακούμε στην παράσταση   «το αδοκίμαστο και τ’απ’αλλού φερμένο δεν τ’ αντέχουν οι άνθρωποι». Στίχος που ενέπνευσε την Βάνα Πεφάνη να κάνει το Delete – Διαγραφή.

Έτσι και στα «θεριά» του Μπαρμπαγιάννη. Η αυτοκτονία του αγοριού, φανερώνει μυστικά και καταστάσεις, που δεν μπορεί το μυαλό των γονιών και της μικρής κοινωνίας να χωρέσει. Ένας δάσκαλος που αγκαλιάζει με το δικό του τρόπο ένα έφηβο παιδί.  Αποκάλυψη,  οδύνη και πολλά αδιέξοδα. Στα «Θεριά» η διαγραφή παραμένει λεκές ανεξίτηλος, μια βρωμιά που απλώνει συνεχώς και καλύπτει τα πάντα.

Και στα δυο έργα, βλέπουμε τους χαρακτήρες  να μην αποδέχονται αλλά και να μην συνειδητοποιούν όχι μόνο τι έγινε αλλά γιατί έγινε, ρίχνοντας τις ευθύνες ο ένας στον άλλο.

Σύγχρονα έργα που αναφέρονται στη μάστιγα της εποχής, το Bullying αλλά και στο χάσμα μεταξύ της αποδοχής με του διαφορετικού.

Το “Delete – Διαγραφή» αρχές Φεβρουαρίου κλείνει αυλαία. Είναι η  φωνή του κάθε ανθρώπου, που βρίσκεται φυλακισμένος πίσω από τα σίδερα των  μικρών κοινωνιών που ζει. Είναι από τις παραστάσεις που  ο καθένας μας πρέπει να δει. Όσο φρικτή και να είναι η πραγματικότητα, τόσο πιο φρικαλέο είναι να μην γνωρίζουμε πώς θα την χειριστούμε και η Βάνα Πεφάνη με αυτή τη σύνθεση, μας δίνει την ευκαιρία, να καθίσουμε στην καρέκλα του θεάτρου και να αφουγκραστούμε τα όσα συμβαίνουν δίπλα μας.


ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ:

Σκηνοθεσία – φωτισμοί: Κοραής Δαμάτης

Σκηνικά – κοστούμια: Γιώργος Λυντζέρης

Βοηθός σκηνοθέτη: Τζίνα Μιάρη


ΠΑΙΖΟΥΝ:

Βασίλης Αφεντούλης, Αντώνης Καραθανασόπουλος, Τζίνα Μιάρη, Νικολίνα Μουαίμη, Ντέπυ Πάγκα, Βάνα Πεφάνη, Γιώργος Τσιάλος και Γιάννης Στεφόπουλος


Διάρκεια παράστασης: 110 λεπτά


Τοποθεσία:

Πολυχώρος UNDERGROUND, Πλατεία Κοραή 4, Αθήνα (είσοδος από τον κινηματογράφο ΑΣΤΥ)


Ημερομηνία: Έναρξη Δευτέρα 31 Οκτωβρίου 2016 έως 4 Φεβρουαρίου 2017

Κάθε Δευτέρα και Τρίτη στις 21.00


Τιμές εισιτηρίων: Γενική είσοδος: 12 ευρώ

Μειωμένο: 10 ευρώ


Πληροφορίες: Τηλ.: 213 03 70 342

facebook: https://goo.gl/zVlHA3

Σχετικά Άρθρα

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει μία καλύτερη εμπειρία.