Η Feelgood “διεκδικεί” τα περισσότερα Oscar® μαζί με τον “Αστακό” του Λάνθιμου

Facebook
Twitter
LinkedIn

Υποψήφιο για Όσκαρ Πρωτότυπου Σεναρίου είναι το «The lobster» (Ο αστακός) του Γιώργου Λάνθιμου, όπως ανακοινώθηκε λίγο νωρίτερα από την Αμερικανική Ακαδημία.

 

Μαζί με τον συνεργάτη του και συν-σεναριογράφο, Ευθύμη Φιλίππου, ο Γιώργος Λάνθιμος διεκδικεί και πάλι Οσκαρ, έξι χρόνια μετά τον «Κυνόδοντα», που είχε φτάσει στην πεντάδα των Όσκαρ Καλύτερης Ξενόγλωσσης Ταινίας. Η τιμημένη με το Ειδικό βραβείο της Επιτροπής στο Φεστιβάλ των Καννών ταινία, που κυκλοφόρησε στις αμερικανικές αίθουσες τον περασμένο Μάρτιο, συγκεντρώνοντας περισσότερα από 8 εκατομμύρια δολάρια, και κέρδισε την υποψηφιότητα ερμηνείας για τον Colin Farrell στις Χρυσές Σφαίρες, τοποθετείται σε ένα άχρονο μέλλον όπου οι μοναχικοί άνθρωποι θα πρέπει να βρουν το ταίρι τους, ειδάλλως θα μεταμορφώνονται σε ζώο της επιλογής τους. Στους ελληνικούς κινηματογράφους, η ταινία έκοψε 67.500 εισιτήρια. Επίσης, μία Ελληνίδα δημιουργός, η Δάφνη Ματζιαράκη, βρίσκεται στις υποψηφιότητες των Όσκαρ στην κατηγορία Ντοκιμαντέρ Μικρού Μήκους, με την ταινία της «4.1 Miles».

Πρώτη με 14 υποψηφιότητες συνολικά έρχεται η ταινία «La La Land»

Αξίζει να σημειωθεί, ότι δεκατρείς από τις ταινίες είναι  διανομής Feelgood Entertainment είναι υποψήφιες για συνολικά 24 Oscar®, με «πρωταγωνιστή» το «Μια Πόλη Δίπλα στη Θάλασσα» (Manchester by the Sea), το οποίο θα κυκλοφορήσει στους κινηματογράφους στις 16 Φεβρουαρίου και είναι υποψήφιο στις 5 βασικές κατηγορίες, συγκεντρώνοντας 6 υποψηφιότητες.

Το «Μια Πόλη Δίπλα στη Θάλασσα» του Kenneth Lonergan που έχει ήδη αποσπάσει εξαιρετικές κριτικές και αρκετά βραβεία σε φεστιβάλ και ενώσεις ανά τον κόσμο, είναι υποψήφιο σε 5 κατηγορίες, εκείνη για την καλύτερη ταινία, για το πρωτότυπο σενάριο, την σκηνοθεσία, αλλά και για τρία βραβεία ερμηνείας (Casey Affleck για Α’ ανδρικό ρόλο, Michelle Williams για B’ γυναικείο ρόλο και Lucas Hedges για Β’ ανδρικό ρόλο). Το φιλμ που θα κυκλοφορήσει στις 16 Φεβρουαρίου είναι ένα ήρεμων τόνων, στιβαρό δράμα χαρακτήρων όπου ένα αγόρι μετά τον θάνατο του πατέρα του θα χρειαστεί να συμβιώσει και να μεγαλώσει με τον θείο του.

Η «Jackie» του Pablo Larrain –που κυκλοφορεί αυτή την Πέμπτη 26 Φεβρουαρίου- και αφηγείται το χρονικό που ακολουθεί της δολοφονίας του Προέδρου της Αμερικής, John Kennedy και το πένθος και την αγωνία της συζύγου του να παρηγορήσει τα παιδιά της και να προσδιορίσει την πολιτική κληρονομιά του συζύγου της. Η συγκλονιστική Natalie Portman καρπώθηκε την υποψηφιότητα για το βραβείο Α’ Γυναικείου Ρόλου και η Mica Levi εκείνη της υποψηφιότητας για την καλύτερη μουσική.


Με 2 υποψηφιότητες θα προσέλθει το βράδυ της Κυριακής 26 Φλεβάρη η «Florence Φάλτσο Σοπράνο» του Stephen Frears. H Meryl Streep στο ρόλο της Florence Jenkins, μιας τουλάχιστον κακόφωνης, καλτ τραγουδίστριας όπερας που «μεσουράνησε» στη Νέα Υόρκη τις δεκαετίες του ’30 και του ’40 κερδίζει την 20η της υποψηφιότητα, ενώ η ταινία είναι υποψηφία και για το βραβείο καλύτερων κοστουμιών.

Το «Passengers» του Mortem Tyldum, το περιπετειώδες sci-fi ρομάντζο της χρονιάς με την Jennifer Lawrence και τον Chris Pratt, δέσμιους μιας ανεξήγητης βλάβης που τους φυλακίζει σε ένα διαστημόπλοιο που ταξιδεύει σε έναν καινούργιο πλανήτη τιμήθηκε με δυο υποψηφιότητες, εκείνη για την καλύτερη μουσική, με τον Thomas Newman να συμπληρώνει την 14η υποψηφιότητά του και εκείνη για την καλύτερη σκηνογραφία.

Η καινούργια spin-off περιπέτεια της μυθολογίας του «Star Wars», «Rogue One: A Star Wars Story» σε σκηνοθεσία του Gareth Edwards που αφηγείται μία αποστολή που έχει στόχο να κλέψει τα σχέδια του Death Star, του απόλυτου εργαλείου καταστροφής της Αυτοκρατορίας, βρέθηκε υποψήφια για τα βραβεία οπτικών εφέ και ηχητικού μοντάζ.

Το «20th Century Women» του Mike Mills που φέρνει την Annette Benning, την Elle Fanning και την Greta Gerwig ηρωίδες σε μια ιστορία που τοποθετείται στη βόρεια Καλιφόρνια στα τέλη του 1970, όπου τρεις διαφορετικές γενιές θα διαχειριστούν την αγάπη και την ελευθερία μιας εποχής που μοιάζει ικανή να αλλάξει τα πάντα κέρδισε την υποψηφιότητα για καλύτερο πρωτότυπο σενάριο.

Το «Land of Mine» του Martin Zandvliet ένα σκληροτράχηλο αντιπολεμικό δράμα από τη Δανία, καρπώθηκε την υποψηφιότητα για ταινία καλύτερης ξενόγλωσσης ταινίας. Το φιλμ επικεντρώνεται σε μια ομάδα νεαρών Γερμανών στρατιωτών που αντιμετωπίζονται σαν εχθροί του κράτους και αναγκάζονται να σκάβουν με τα ίδια τους τα χέρια για να βρουν ζωντανές νάρκες σε μια τεράστια έκταση.

Η «Βαϊάνα» που κυκλοφόρησε στις αίθουσες στις 22 Δεκεμβρίου και συνεχίζει ακόμα να σαλπάρει, αφηγούμενη την ιστορία μιας ριψοκίνδυνης έφηβης που συμμετέχει σε μια τολμηρή αποστολή για να σώσει το λαό της, κέρδισε 2 υποψηφιότητες για Oscar (καλύτερης ταινίας κινουμένων σχεδίων και τραγουδιού –How Far I’ ll Go του Lin-Manuel Miranda-).

Στην ίδια κατηγορία, εκείνης της καλύτερης ταινίας κινουμένων σχεδίων βρέθηκε υποψήφια και η «Ζωούπολη», που μας ξεναγεί σε έναν απίστευτο κόσμο με  απολαυστικούς χαρακτήρες και τα πιο εντυπωσιακά τοπία που έχουμε δει, συγκεντρωμένα σε μία ταινία κινουμένων σχεδίων.

Στην κατηγορία για το βραβείο των καλύτερων οπτικών εφέ βρέθηκε το «Βιβλίο της Ζούγκλας», η live-action εκδοχή της ταινίας κινουμένων σχεδίων της Disney (από το 1967) που σκηνοθέτησε ο Jon Favreau και διηγείται την ιστορία του Μόγλη, ενός μικρού αγοριού που μεγάλωσε στη ζούγκλα από μια οικογένεια λύκων κέρδισε, και ο «Doctor Strange» του Scott Derrickson, ο καινούργιος ήρωας στην βιβλιοθήκη της Marvel, που αφηγείται την ιστορία του παγκοσμίως διάσημου νευροχειρουργού, Δόκτωρ Stephen Strange, του οποίου η ζωή αλλάζει ριζικά όταν ένα τρομερό αυτοκινητιστικό ατύχημα του στερεί τη χρήση των χεριών του. Όταν η παραδοσιακή φαρμακευτική ιατρική αποτυγχάνει, ψάχνει για βοήθεια και ελπίδα σε έναν αναπάντεχο τόπο: ένα μυστηριώδες μέρος γνωστό ως Κάμαρ-Ταζ.

Τέλος, η μικρού μήκους «Piper» του Allan Barillaro, που προβλήθηκε στις αίθουσες συνοδεύοντας το «Ψάχνοντας τη Ντόρι» είναι υποψήφια για το βραβείο καλύτερης μικρού μήκους ταινίας κινουμένων σχεδίων.


H τελετή απονομής των φετινών Oscar® θα γίνει στις 26 Φεβρουαρίου του 2017.


Υποψήφιοι για το Όσκαρ πρώτου ανδρικού ρόλου

Υποψήφιοι για το Όσκαρ πρώτου ανδρικού ρόλου είναι οι Κέισι Άφλεκ, Άντριου Γκάρφιλντ, Ράιαν Γκόσλινγκ, Βίγκο Μόρτενσεν και Ντάνζελ Ουάσινγκτον.

Οι υποψηφιότητες για Όσκαρ καλύτερης ξένης ταινίας

Οι ακόλουθες ταινίες είναι υποψήφιες για το βραβείο Όσκαρ καλύτερης ξένης ταινίας στην 89η τελετή των Όσκαρ που θα απονεμηθούν στις 26 Φεβρουαρίου:

“Le client” (“Ο εμποράκος” Ιράν, συμπαραγωγή με Γαλλία), “Les oublis” (Δανία), “Mr.Ove” (“Ο κύριος Όβε” ? Σουηδία), “Tanna” (Αυστραλία), “Toni Erdman” (“Τόνι Έρντμαν” – Γερμανία).

Υποψήφιοι για το βραβείο δεύτερου ανδρικού ρόλου

Για το Όσκαρ δεύτερου ανδρικού ρόλου 2017 υποψήφιοι είναι ο Τζεφ Μπρίτζες (Comancheria), ο Μαχερσάλα Άλι (Moonlight), ο Λούκας Χέτζες (Manchester by the sea), ο Μάικλ Σάνον (Νυκτόβια πλάσματα) και Ντεβ Πάτελ (Lion).

Οι υποψηφιότητες για το ‘Οσκαρ καλύτερης ταινίας

Οι υποψήφιες ταινίες για το Όσκαρ Καλύτερης Ταινίας είναι οι: Arrival (Η άφιξη), Fences, Hacksaw Ridge (Αντιρρησίας Συνείδησης), Hell or High Water (Πάση θυσία), Hidden Figures, La La Land, Lion, Manchester by the Sea και Moonlight.

Οι υποψηφιότητες για το ‘Οσκαρ καλύτερου α’ γυναικείου ρόλου

Υποψήφιες για το ‘Οσκαρ καλύτερου α’ γυναικείου ρόλου είναι οι ηθοποιοί: Ιζαμπέλ Ιπέρ, Ρουθ Νέγκα, Νάταλι Πόρτμαν, Εμα Στόουν και Μέριλ Στριπ.

Σχετικά Άρθρα

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει μία καλύτερη εμπειρία.