Η σκληρή γραμμή του Τόμσον…

Facebook
Twitter
LinkedIn

Αν και είχε αποδεχθεί τα λάθη του στο παρελθόν ο Τόμσεν για τον τρόπο επιλογής των μνημονίων στη χώρα μας,και αυτή τη φορά δεν κάνει πίσω…

Επέμεινε στη σκληρή γραμμή ο διευθυντής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων του ΔΝΤ Πολ Τόμσεν, που κατά τη διάρκεια τη διάρκεια τηλεδιάσκεψης για την παρουσίαση της ελληνικής έκθεσης δεν έκανε ούτε βήμα πίσω από τις πάγιες θέσεις του και ζήτησε εκ νέου μειώσεις στις συντάξεις και το αφορολόγητο. Με επιστολές τους προς το ΔΝΤ, οι Ευκλείδης Τσακαλώτος και Γιάννης Στουρνάρας άσκησαν χτες κριτική στην έκθεση βιωσιμότητας του Ταμείου για τη χώρα μας, με τον υπουργό Οικονομικών να τονίζει ότι δεν είναι δίκαιη σε αρκετά σημεία και τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας να εκτιμά ότι είναι «απαισιόδοξη».    Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο κ. Τόμσεν υποστήριξε κατά την τηλεδιάσκεψη ότι η Ελλάδα να προχωρήσει σε «επώδυνες πολιτικά και κοινωνικά μεταρρυθμίσεις» προκειμένου να κατορθώσει να επιστρέψει στο «δρόμο της διατηρήσιμης ανάπτυξης».

Παραδέχτηκε, μάλιστα, ότι υπήρξαν διαφωνίες μεταξύ των στελεχών του ΔΝΤ κατά τη συζήτηση της συγκεκριμένης έκθεσης στο Διοικητικό Συμβούλιο του Ταμείου.

Ο κ. Τόμσεν αναγνώρισε ότι έχει γίνει πρόοδος και σύγκλιση των Ευρωπαίων με τις θέσεις του Ταμείου σε ό,τι αφορά στις προϋποθέσεις βιωσιμότητας του χρέους, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι «έχει περιοριστεί το χάσμα».

«Οι Ευρωπαίοι δέχθηκαν να μειωθούν τα χρόνια που η Ελλάδα θα πρέπει να διατηρήσει υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα στον προϋπολογισμό της» είπε ο κ. Τόμσεν
Ωστόσο, υπογράμμισε ότι στο ζήτημα της βιωσιμότητας του χρέους παραμένουν διαφορές, καθώς το Ταμείο επιμένει ότι πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% δεν μπορεί να διατηρηθεί για πολλά χρόνια.

 

Σχετικά Άρθρα

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει μία καλύτερη εμπειρία.