Πίεση στην Αθήνα…για προόδο…

Facebook
Twitter
LinkedIn

Τις συνθήκες για επιστροφή των θεσμών στην Αθήνα την επόμενη εβδομάδα συζήτησαν χθες οι εκπρόσωποι των θεσμών με το ελληνικό οικονομικό επιτελείο στις Βρυξέλλες. Για «σημαντική πρόοδο» που σημειώθηκε στις «δημιουργικές συζητήσεις» έκανε λόγο ο επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ στη δήλωσή του μετά το τέλος της συνάντησης. «Είμαστε κοντά σε κοινό έδαφος για την επιστροφή των εκπροσώπων των θεσμών στην Αθήνα. Θα κάνουμε απολογισμό της διαδικασίας για τη δεύτερη αξιολόγηση κατά τη διάρκεια του επερχόμενου Eurogroup», τόνισε ο Ολλανδός επικεφαλής, αποκλείοντας ωστόσο το σενάριο για εξεύρεση τελικής συμφωνίας μέχρι τις 20 Φεβρουαρίου.

Οι διαπραγματεύσεις ήταν έντονες και σε βάθος. Για περισσότερες από τέσσερις ώρες, οι θεσμοί και οι ελληνικές Αρχές προσπαθούσαν να καταλήξουν σε μια πρόταση αποδεκτή από όλες τις πλευρές. Πληροφορίες του «Εθνους» αναφέρουν ότι το ελληνικό επιτελείο επιφυλάχθηκε, προκειμένου να συζητήσει την πρόταση των θεσμών στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και η οριστική απάντηση θα δοθεί στις αρχές της επόμενης εβδομάδας. Αυτή η απάντηση θα καθορίσει και την έλευση ή μη των εκπροσώπων των θεσμών στην Ελλάδα.

Πέρα από τον Ελληνα υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο και τον αναπληρωτή υπουργό Γιώργο Χουλιαράκη, συμμετείχαν επίσης ο πρόεδρος του EuroWorking Group Τόμας Βίζερ, ο Πολ Τόμσεν και η Ντέλια Βελκουλέσκου από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) και ο Μπενουά Κερέ από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ). Από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ΕΜΣ) ήταν ο επικεφαλής του, Κλάους Ρέγκλινγκ, συνοδευόμενος από τον επικεφαλής της αποστολής Νικολά Τζαμαρόλι και το μέλος του ΔΣ του ΕΜΣ Ρολφ Στρος. Την Ευρωπαϊκή Επιτροπή εκπροσώπησαν ο γενικός γραμματέας Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων της Επιτροπής, Μάριο Μπούτι, και ο υπεύθυνος του ελληνικού προγράμματος Ντ. Κοστέλο.

Σχετικά Άρθρα

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει μία καλύτερη εμπειρία.