Είδαμε την «Ρόζα Εσκενάζυ» με τη Νεφέλη Ορφανού

Facebook
Twitter
LinkedIn

του Γιάννη Γαβρίλη

”Εντυπωσιάστηκα με το πως αυτή η ηθοποιός τσαλακώνεται ερμηνευτικά”. Αυτά ήταν τα λόγια της πολυτάλαντης και καλής μου  φίλης  Μάρως Θεοδωράκη που  μαζί παρακολουθήσαμε την Νεφέλη Ορφανού να υποδύεται την ”Ρόζα Εσκενάζυ”, στον θεατρικό μονόλογο που γράφτηκε από τον Παναγιώτη Μέντη και παίζεται στον Πολυχώρο Πολιτισμού ”ΑΘΗΝΑΪΣ” κάθε Τρίτη και Τετάρτη στις 21.15.

Κατέγραψα αυτόν τον χαρακτηρισμό της Μάρως ως ένα από τα ερμηνευτικά στοιχεία της  κυρίας Ορφανού. Σημαντικότατο. Πόσοι ηθοποιοί, αλήθεια, έχουν την θεατρική ”παιδεία” ώστε να αγγίζουν, έστω στο ελάχιστο αυτό το ερμηνευτικό στοιχείο; Η  Νεφέλη Ορφανού το έχει. Και ξέρει πως να το καταθέτει. Η έμπειρη ηθοποιός με την αξιόλογη πορεία στο Θέατρο, κρατάει ”ζωντανή” στη σκηνή την ”Βασίλισσα του Ρεμπέτικου” όπως χαρακτηρίστηκε η Ρόζα Εσκενάζυ. Πείθει η ερμηνεία της. Μεταβάλλεται η υπόκριση της, πειθαρχεί το κορμί της, χορεύει και λικνίζεται και τραγουδά μαζί με τα ηχογραφημένα τραγούδια με τη φωνή της Μαρίας Σουλτάτου.

Αλλά κυρίως οι εκφράσεις της. Στο πρόσωπο της. Είναι σαν να έχεις απέναντί σου, την Ρόζα. Γλυκαίνει όταν πρέπει, θυμώνει και οργίζεται καθώς αφηγήται την ζωή της Εσκενάζυ. Ερωτεύεται, όπως εκείνη, ολισθαίνει με θεατρική μαεστρία, μεταφέρει από τα προσωπικά βιώματα της ”ρεμπέτισσας” σημαντικές δεκαετίες της ιστορίας της Ελλάδας με αριστοτεχνικό τρόπο.

Δύσκολος ο θεατρικός μονόλογος. Η Νεφέλη Ορφανού ”εκτέθηκε” εξαιρετικά σε αυτόν της ”Ρόζας Εσκενάζυ”.

Όσο για τον  Αντώνη Λουδάρο που την σκηνοθέτησε; Αποκάλυψε και μετέφερε στην υπόκριση της αγαπημένης ηθοποιού όσα κρυμμένα υπήρχαν στο κείμενο του  Παναγιώτη Μέντη. Μελέτησε επαρκώς και δόμησε εν συνεχεία σκηνικά, την προσωπικότητα της Εσκενάζυ με τόσο σεβασμό και ευγένεια και ευαισθησία και γνώση.

Μια άρτια παράσταση. Με τους φωτισμούς που επιμελήθηκε ο  Νίκος Καλατζής, με τα videos που προβάλλονται κατά την διάρκεια της παράστασης επιμελημένα από τον Στέφανο Κοσμίδη,με την ενδυματολογική επιμέλεια πέραν από την σωστή σκηνοθεσία, του Αντώνη Λουδάρου, αναφέρομαι δε και στην βοηθό σκηνοθέτη Γωγώ Μαρινάκου που ήταν παρούσα και επέβλεπε την πορεία της παράστασης μετά μεγίστης προσοχής.

 

Συντελεστές:

Το εξαιρετικό έργο  υπογράφει ο Παναγιώτης Μέντης

Τη σκηνοθεσία ο Αντώνης Λουδάρος

«Ρόζα» η Νεφέλη Ορφανού


Στα τραγούδια της παράστασης η  φωνή της Μαρίας Σουλτάτου

και της μικρής Παναγιώτας Ζαρείφη.


Στην παράσταση ακούγονται οι ηθοποιοί:

(με αλφαβητική σειρά):

Θανάσης Κουρλαμπάς, Φανης  Μουρατίδης, Θοδωρής  Μπουζικάκος, Παύλος Ορκόπουλος, Γιάννης  Στάνκογλου.


Την σκηνική επιμέλεια έχει η Ειρήνη Παπιδά

Τα κοστούμια επιμελείται το Βεστιάριο (Σωκράτους 16, Αθήνα)

Τους φωτισμούς σχεδίασε ο Νίκος Καλατζής

Video παράστασης Στέφανος Κοσμίδης

Σχεδιασμός-επιμέλεια μαλλιών:  Γεώργιος Δουδέσης

Βοηθός σκηνοθέτη η Γωγώ Μαρινάκου


Πληροφορίες παράστασης:

Κάθε Τρίτη και Τετάρτη

Ώρα έναρξης: 21:00

Είσοδος: €15, €10 (μειωμένο)

Διάρκεια: 75’

Πολυχώρος Πολιτισμού Αθηναΐς-Μουσικοθεατρική Σκηνή

Καστοριάς 34-36, Βοτανικός

Τηλέφωνο ταμείου-κρατήσεις: 210 3480080

Σχετικά Άρθρα

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει μία καλύτερη εμπειρία.