Παρουσίαση του σχεδίου της ΝΔ για την έξοδο της χώρας από την κρίση στο Βερολίνο. Συνομιλίες του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης με την καγκελάριο Μέρκελ και τον υπ. Οικονομικών Σόιμπλε.
Το μεσημέρι της Δευτέρας έγινε η συνάντηση του προέδρου της ΝΔ Κυριάκου Μητσοτάκη με την καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ. Η κ. Μέρκελ υποδέχθηκε τον αρχηγό του αδελφού κόμματος με την ιδιότητά της ως προέδρου της Χριστιανοδημοκρατικής Ένωσης στα κεντρικά γραφεία του κόμματος. Η συνομιλία τους αφορούσε την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης στην Ελλάδα. Ένα μεγάλο μέρος της συζήτησης απασχόλησε το προσφυγικό, για το οποίο η καγκελάριος έδειξε μεγάλο ενδιαφέρον. Σύμφωνα με κύκλους της ΝΔ, ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι εξαρχής αναζητούσε μια κοινή εθνική στάση. Παρ΄ όλα αυτά δεν μπορεί να αγνοεί το γεγονός ότι υπάρχουν σημαντικές καθυστερήσεις, για παράδειγμα όσον αφορά τη διαδικασία αίτησης ασύλου. Επίσης, συζητήθηκαν και τα ελληνοτουρκικά, χωρίς να γίνει γνωστό το τι ακριβώς ειπώθηκε.
Με όπλο τις μεταρρυθμίσεις
Πάντα σύμφωνα με κύκλους της αντιπροσωπείας του κ. Μητσοτάκη, η συνάντηση με την καγκελάριο πραγματοποιήθηκε σε καλό κλίμα και έγινε μια συζήτηση σε βάθος. Άλλωστε είναι η τρίτη φορά που τη συναντά με την ιδιότητα του προέδρου της ΝΔ. Ο κ. Μητσοτάκης είχε την ευκαιρία να αναπτύξει το μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα της ΝΔ για την έξοδο της χώρας από την κρίση. Ήδη από την αρχή της συνομιλίας τους ο αρχηγός της ΝΔ κατέστησε σαφές ότι θέμα εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ δεν τίθεται και ως εκ τούτου δεν το συζητά. Η ελληνική αντιπροσωπεία σχημάτισε την εντύπωση ότι και η καγκελάριος είναι της ίδιας άποψης.
Αναλύοντας τα επιμέρους προβλήματα του ελληνικού ζητήματος ο κ. Μητσοτάκης εξέφρασε την άποψη ότι αιτία για τις υπερβολικές απαιτήσεις των δανειστών έναντι της Ελλάδας είναι η καθυστέρηση στην υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων. Άλλωστε η τρέχουσα αξιολόγηση θα έπρεπε να είχε ολοκληρωθεί πριν από ένα χρόνο, τον Φεβρουάριο του 2016. Πάντως, η αναγκαιότητα των μεταρρυθμίσεων δεν προκύπτει μόνο λόγω των δεσμεύσεων που απορρέουν από το πρόγραμμα. Στην πραγματικότητα η ίδια η Ελλάδα έχει ανάγκη από αλλαγές στους τομείς δικαιοσύνη, εκπαίδευση, δημόσια διοίκηση και αλλού. Μάλιστα, ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι οι μεταρρυθμίσεις συνιστούν το σημαντικότερο συστατικό για να ανακτήσει η χώρα τη χαμένη της αξιοπιστία.
Ντιλ με τους δανειστές
Σκιαγραφώντας προηγουμένως το πρόγραμμα της ΝΔ στην εφημερίδα Süddeutsche ο κ. Μητσοτάκης είχε επισημάνει πως σε περίπτωση που αναλάβει τα ηνία της χώρας θα επιδιώξει να έρθει σε συνεννόηση με τους δανειστές σε ό,τι αφορά την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων. Από την άλλη πλευρά όμως θα πρέπει και αυτοί να του δώσουν περισσότερα δημοσιονομικά περιθώρια. Συγκεκριμένα ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας προτείνει αντί πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% στον κρατικό προϋπολογισμό, όπως ζητά το Βερολίνο, την καθιέρωση ενός πλεονάσματος της τάξεως του 2%. Ως αντάλλαγμα ο κ. Μητσοτάκης σκοπεύει να προτείνει παραχωρήσεις αναφορικά με την αποπληρωμή των δανείων. Μπορούμε να αποφύγουμε ένα τέταρτο πακέτο, δηλώνει επίσης ο κ. Μητσοτάκης, αν υπάρξει έγκαιρα μια πολιτική αλλαγή στη χώρα.
Τέλος, το απόγευμα της Δευτέρας ο κ. Μητσοτάκης θα συναντηθεί με χριστιανοδημοκράτες βουλευτές, ενώ αύριο Τρίτη θα έχει συνομιλίες με τον τον υπουργό Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και στη συνέχεια γεύμα εργασίας με το Οικονομικό Συμβούλιο του CDU (Wirtschaftsrat der CDU). Πρόκειται έναν σύνδεσμο επιχειρηματιών που πρόσκειται στους Χριστιανοδημοκράτες και ο οποίος υποστηρίζει την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ.