Χάθηκαν στον λαβύρινθο του ΕΦΚΑ χιλιάδες ασφαλισμένοι

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Την εικόνα του απόλυτου χάους εμφανίζει ο ΕΦΚΑ δύο μήνες μετά την έναρξη της λειτουργίας του. Χιλιάδες εργαζόμενοι και συνταξιούχοι αναζητούν τα στοιχεία τους τα οποία έχουν χαθεί, με αποτέλεσμα να αναγκάζονται να περιμένουν ώρες σε ουρές, καθημερινό φαινόμενο στις υπηρεσίες του νέου υπερταμείου ασφάλισης. Αλλά και σωρεία λαθών εντοπίζεται στη διαδικασία πληρωμής των εισφορών από τους ελεύθερους επαγγελματίες, η συντριπτική πλειοψηφία των οποίων δεν έχει εξοφλήσει τις υποχρεώσεις του Ιανουαρίου.

Τα λάθη στα εκκαθαριστικά πληρωμής, οι μεγάλες ασάφειες στις διατάξεις του νόμου για τις υποχρεώσεις εργοδοτών και εργαζομένων με μπλοκ, αλλά και η αδυναμία καταβολής από τους επαγγελματίες των υπέρογκων εισφορών που τους έχουν επιβληθεί ναρκοθετούν από τους πρώτους μήνες λειτουργίας του τον ΕΦΚΑ. Ενδεικτικό είναι ότι το ποσοστό εισπραξιμότητας των ασφαλιστικών εισφορών των ελεύθερων επαγγελματιών για τον Ιανουάριο δεν υπερβαίνει το 45%, ενώ ο στόχος ήταν να ανέλθει στο 70%. Αναλυτές και ειδικοί των ασφαλιστικών ταμείων εκτιμούν ότι ο νέος Ενιαίος Φορέας Κοινωνικής Ασφάλισης θα κλείσει φέτος με ένα πρόσθετο έλλειμμα ύψους 500 εκατ. ευρώ, προβλέψεις οι οποίες, σύμφωνα με πληροφορίες, δυναμιτίζουν ήδη τη διαπραγμάτευση μεταξύ κυβέρνησης και δανειστών για το ύψος των, ήδη προαποφασισμένων, νέων περικοπών στις συντάξεις. Ολα δείχνουν ότι η πολυδιαφημιζόμενη μεταρρύθμιση του νόμου Κατρούγκαλου με τη δημιουργία του νέου ΕΦΚΑ μετατρέπεται σε φιάσκο και σε ακόμη ένα μεγάλο βαρίδι για το ασφαλιστικό σύστημα της χώρας που θα πληρώσουν τελικά με νέες περικοπές οι συνταξιούχοι.

Για έναν «οργανισμό-τερατούργημα» και για καθημερινές «εικόνες ντροπής που εκτυλίσσονται στα υποκαταστήματα όλης της χώρας» κάνουν λόγο οι εργαζόμενοι στον ΕΦΚΑ, ενώ σκληρές είναι οι επιθέσεις για την τραγελαφική κατάσταση στον ΕΦΚΑ από τους παραγωγικούς φορείς και την αντιπολίτευση.

ΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΟ ΙΚΑ. Δεν έφεραν αποτέλεσμα οι συνεχείς προειδοποιήσεις της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Εργαζομένων (ΠΟΣΕ) ΙΚΑ προς το υπουργείο Εργασίας για τα τεράστια προβλήματα και τις σοβαρές δυσλειτουργίες που «συνοδεύουν τα πρώτα βήματα του ΕΦΚΑ», τονίζουν οι συνδικαλιστές. Διαρκώς προσπαθούν να δώσουν «εξηγήσεις για την προχειρότητα και τον ερασιτεχνισμό με τον οποίο προχωρά το μεγαλύτερο – υποτίθεται – στοίχημα για την κοινωνική ασφάλιση της χώρας». Αντ’ αυτού, οι διοικούντες του υπουργείου Εργασίας επιχειρούν, κατά τους εργαζομένους, «με προφορικές εγκυκλίους και πίσω από κλειστές ερμητικά πόρτες να διοικήσουν τον μεγαλύτερο οργανισμό της Ελλάδας». Οι εργαζόμενοι επιμένουν ότι «οι σκηνές που εκτυλίσσονται στα μητρώα του ΕΦΚΑ ανά την Ελλάδα δεν είναι μιντιακός θόρυβος».

Η ΠΟΣΕ ΙΚΑ επιμένει ότι «δυόμισι μήνες μετά την έναρξη λειτουργίας του ΕΦΚΑ παίρνουν σάρκα και οστά με τον πλέον αδιαμφισβήτητο τρόπο οι φόβοι, τους οποίους εγκαίρως και επανειλημμένα» είχαν εκφράσει στην πολιτική ηγεσία και στη διοίκηση. Καταλήγοντας, οι συνδικαλιστές διαπιστώνουν ότι οι διοικούντες «αντί όμως να ακολουθήσουν την πολιτική της ανοιχτής πόρτας, αντί να διαβουλευτούν, να ακούσουν την πείρα των ανθρώπων που έχουν ζυμωθεί στην κοινωνική ασφάλιση δεκαετίες τώρα, επέλεξαν να διοικούν και να διαμορφώνουν πολιτικές πίσω από κλειστές πόρτες. Και δεν φτάνει που κλείνουν ερμητικά τις πόρτες τους. Κλείνουν και τα αφτιά τους».

Ο ΟΕΕ. Παράλληλα ο πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδας Κωνσταντίνος Κόλλιας έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Διανύουμε ήδη τον τρίτο μήνα λειτουργίας του ΕΦΚΑ και εφαρμογής του νέου φόρου και η κατάσταση παραμένει τουλάχιστον τραγελαφική. Η ανάρτηση των εκκαθαριστικών έχει μεν ολοκληρωθεί, αλλά η συντριπτική πλειονότητα των υπόχρεων δεν έχει πληρώσει. Αν και απομένουν δέκα ημέρες πριν από τη λήξη και της παράτασης που έχει δοθεί για την προθεσμία της πρώτης πληρωμής, η καταβολή των εισφορών είναι σε χαμηλά επίπεδα, είτε γιατί κάποιοι αδυνατούν πραγματικά να πληρώσουν είτε γιατί υπάρχει σωρεία λαθών είτε γιατί δεν έχουν ακόμα διευκρινιστεί πολλά μεταξύ εργοδοτών και εργαζομένων».

ΑΔΙΕΞΟΔΟ. Από την πλευρά του ο βουλευτής Κυκλάδων και τομεάρχης Εργασίας της ΝΔ Γιάννης Βρούτσης κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για την κατάσταση στο Ασφαλιστικό καθώς ποτέ στο παρελθόν, όπως επισήμανε, «το Ασφαλιστικό δεν βρέθηκε σε τόσο τραγική κατάσταση». Ειδικότερα, ο Βρούτσης τόνισε ότι στον ΕΦΚΑ «επικρατεί το απόλυτο χάος» από τη στιγμή που τα στοιχεία χιλιάδων εργαζομένων και συνταξιούχων έχουν χαθεί.

Ο τομεάρχης Εργασίας συνέχισε λέγοντας ότι «οι εξοντωτικές εισφορές σκοτώνουν κάθε δημιουργική προσπάθεια. Το αδιέξοδο με τα μπλοκάκια οδηγεί την κυβέρνηση από λάθος σε λάθος και τους ασφαλισμένους σε πλήρη απόγνωση. Ολοι οι νέοι συνταξιούχοι – από τον περασμένο Μάιο – έχουν χάσει 20% μεσοσταθμικά της σύνταξής τους». Ο Γιάννης Βρούτσης υποστήριξε ότι η κυβέρνηση έχει ήδη δεσμευτεί για την περικοπή της προσωπικής διαφοράς και στους σημερινούς συνταξιούχους.

Σχετικά Άρθρα

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει μία καλύτερη εμπειρία.