Βουλή: Άγριος «καβγάς» Μ. Χρυσοχοϊδη – Απ. Κακλαμάνη για το νέο ρόλο του ΤΕΕ

Facebook
Twitter
LinkedIn

Άγριος «καβγάς» ξέσπασε ανάμεσα στον υπουργό Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων κ. Μ. Χρυσοχοϊδη και τον πρώην Πρόεδρο της Βουλής κ. Απ. Κακλαμάνη, προκαλώντας αμηχανία στην Κ.Ο. του ΠαΣοΚ.

Εμβρόντητος ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος κ. Π. Κουκουλόπουλος και άλλοι βουλευτές παρακολουθούσαν επί ώρα την σκληρή αντιπαράθεση ανάμεσα στους δυο «πράσινους» παράγοντες με αφορμή τις διατάξεις που περιλαμβάνονται στο νομοσχέδιο για την Αρχή Συντονισμού Πτήσεων και αφορούν το ΤΕΕ και την προσαρμογή του στη νέα εποχή, όπως την προσδιόρισε ο κ. Χρυσοχοϊδης.

Ωστόσο, ο κ. Κακλαμάνης αντέδρασε έντονα κάνοντας λόγο για σκανδαλώδεις ρυθμίσεις, ζητώντας από τον υπουργό Υποδομών να αποσύρει τα επίμαχα άρθρα για τα οποία αντιδρούν η Ένωση που εκπροσωπεί τους μηχανικούς των ΤΕΙ μη μελών του ΤΕΕ και Ομοσπονδίες τεχνικών επαγγελμάτων, όπως και ο Σύλλογος Εργαζομένων του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών.

Οι προωθούμενες διατάξεις προβλέπουν μεταξύ άλλων την συμμετοχή του ΤΕΕ σε Ανώνυμες Εταιρείες ή σε ΝΠΙΔ με σκοπό την πιστοποίηση των τεχνικών επαγγελμάτων, την μελέτη και αδειοδότηση των τεχνικών έργων, την εκτέλεση μελετών και την τιμολόγηση δημοσίων και ιδιωτικών έργων κλπ.

 

Επίσης, το ΤΕΕ μπορεί να ιδρύει επιστημονικά ή επαγγελματικά τμήματα που θα μπορούν να συμμετάσχουν και μη μέλη του, καθώς και να εγγράφει στα μητρώα του κάθε πρόσωπο ή φορέα που ασκεί τεχνικό επάγγελμα.

 

Επίσης, οι μελετητικές εταιρείες θα μπορούν να απογράφονται στο ΤΕΕ και κυρίως το Τεχνικό Επιμελητήριο θα μπορεί να λειτουργεί ως υπηρεσία μιας στάσης, κυρίως για τις εταιρείες που επιτελούν τεχνικό έργο, όπου θα συγκεντρώνονται ηλεκτρονικά όλα τα απαραίτητα δικαιολογητικά της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Έργων κλπ.

 

Σημειώνεται ότι τις ίδιες ρυθμίσεις είχε αποσύρει μετά από πιέσεις του ΠαΣοΚ και της ΝΔ ο πρώην υπουργός Υποδομών κ. Μ. Βορίδης. Ωστόσο, ο κ. Χρυσοχοίδης απέρριψε την προτροπή του κ. Κακλαμάνη να κάνει πίσω, όπως ζητούν και οι μηχανικοί των ΤΕΙ (ΕΕΤΕΜ) καθώς θεωρούν ότι «εκχωρείται στο ΤΕΕ δεσπόζουσα θέση στη ρύθμιση επαγγελματικών δραστηριοτήτων με οικονομικό ενδιαφέρον και με αντίκτυπο στο κόστος των πάσης φύσεων παρεχόμενων τεχνικών υπηρεσιών προς τους πολίτες», όπως αναφέρεται στο σχετικό έγγραφο που απέστειλαν στους βουλευτές όλων των κομμάτων.

 

«Ο ρόλος μου δεν είναι να υπερασπίζομαι κάποια κλαδικά συμφέροντα», δήλωσε ο κ. Χρυσοχοίδης, επισημαίνοντας ότι «αντιδρούν κάποιοι διότι υπάρχουν οι ΄΄απ’ έξω΄΄ που δεν θέλουν να γίνει τίποτα». Όπως είπε εξάλλου, «έχουμε ένα ΤΕΕ που το ξεπέρασε η εποχή του». «Κλείνει. Διαλύεται. Και θέλουμε ένα ΤΕΕ ισχυρό που να παίζει με επάρκεια το ρόλο του τεχνικού συμβούλου του κράτους. Όσοι μου λένε πάρε το πίσω, μου το λένε γιατί κάποιοι είναι εκεί “απ’ έξω”», υπογράμμισε προκαλώντας τις έντονες αντιδράσεις του κ. Κακλαμάνη.

 

Μάλιστα ο κ. Χρυσοχοϊδης δήλωσε κατηγορηματικά: «Δεν το δέχομαι και δεν το παίρνω πίσω και θα επιμείνω μέχρι τέλους, αλλιώς δεν θα είμαι άξιος να υπηρετώ τον ρόλο του υπουργού», προσθέτοντας ότι «κανένα σκάνδαλο δεν υπάρχει». «Το σκάνδαλο υπάρχει στο μυαλό αυτών που δεν θέλουν να περάσει η διάταξη», σημείωσε, ενώ δήλωσε ότι «δεν θα κάνει πίσω σε μια λογική συντεχνίας που θέλει να διατηρήσει τις καρέκλες της».

 

Εξοργισμένος ο πρώην Πρόεδρος της Βουλής είπε στον κ. Χρυσοχοίδη ότι «όφειλε τη γλώσσα να τη βουτάει στο μυαλό πριν μιλήσει». «Είναι ντροπή να χρησιμοποιείται η μομφή ότι αυτά που λέγονται εδώ είναι αυτά που λέγονται απ’ έξω», πρόσθεσε, ενώ σημείωσε ότι «οι διατάξεις αυτές είχαν δοθεί από μανδαρίνους του υπουργείου σας που είναι στον πυρήνα της διοίκηση του ΤΕΕ και τότε ο κ. Βορίδης προς τιμή του τις απέσυρε και έρχεστε τώρα εσείς ο γενναίος και λέτε “όχι”».

 

Μάλιστα συνέστησε στον υπουργό «να μην χτυπάτε ποτέ τη γροθιά εκεί που νομίζετε ότι μπορεί εύκολα να υποχωρήσει», ενώ επέμεινε ότι «είναι σκάνδαλο» οι ρυθμίζεις καθώς τερματίζεται ο ρόλος που διαδραμάτιζε το ΤΕΕ.

 

Και απευθυνόμενος προς τον κ. Χρυσοχοίδη του είπε: «Μην κάνεις το λάθος να βάλεις τον εαυτό σου στον καθρέφτη. Βγες από τον καθρέφτη και άσε την Βουλή να αποφασίσει». «Τι πάει να πει “όχι, εγώ δεν κάνω πίσω”. Αρκετά αυτά πια. Τριάμιση χρόνια αυτό συμβαίνει εδώ μέσα», κατέληξε ο κ. Κακλαμάνης.

 

Πάντως, ο κ. Χρυσοχοίδης επέμεινε λέγοντας ότι δεν ακούστηκε κάποιος ουσιαστικός αντίλογος και ότι τελικώς «ο καθένας θα ψηφίσει κατά συνείδηση». «Κάνουμε κάποιες ρυθμίσεις που θέλουν να προσαρμόσουν το ρόλο και την αποστολή του ΤΕΕ στη σύγχρονη εποχή. Το ΤΕΕ στη νέα εποχή. Δεν έχω δικαίωμα να το πάρω πίσω γιατί αυτή είναι η αποστολή μου, να προάγω το δημόσιο συμφέρον», δήλωσε ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών.

 

Εν τω μεταξύ, ο ΣΥΡΙΖΑ εξετάζει, όπως δήλωσε ο κοινοβουλευτικός του εκπρόσωπος κ. Δ. Παπαδημούλης, το ενδεχόμενο να υποβάλλει αίτημα διενέργειας ονομαστικής ψηφοφορίας για το θέμα, καθώς, όπως είπε ο ίδιος, διαφαίνεται ότι υπάρχουν σοβαρές ενστάσεις από βουλευτές τόσο του ΠαΣοΚ όσο και της ΝΔ. Και ζήτησε την απόσυρση των σχετικών ρυθμίσεων ώστε να επανέλθουν και με δεσμευτικό χρονοδιάγραμμα, μέσα από τον διάλογο με τους εμπλεκόμενους φορείς «να βρεθεί μια λύση που να μην “μπάζει” από διάφορες πλευρές», όπως ειπώθηκε χαρακτηριστικά.

Σχετικά Άρθρα

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει μία καλύτερη εμπειρία.