Πράσινο φως για την τεχνική συμφωνία…

Facebook
Twitter
LinkedIn

«Το staff level agreement (τεχνική συμφωνία) έχει σχεδόν συμφωνηθεί», δήλωσε λίγο μετά τις 10 χθες  το βράδυ κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών στο Χίλτον, εκτιμώντας μάλιστα ότι θεωρεί βέβαιο ότι έως το Eurogroup της 20ης Μαρτίου η τεχνική συμφωνία θα είναι γεγονός. Όπως ανέφερε η πηγή του υπουργείου, το Ταμείο έχει αποδεχθεί ότι δεν υπάρχει δημοσιονομικό κενό το 2018. Πρόσθεσε ότι οι συζητήσεις αφορούν τώρα στα μέτρα- αντίμετρα και στα εργασιακά.

Κυβέρνηση και δανειστές έχουν φτάσει στον σκληρό πυρήνα της διαπραγμάτευσης, καθώς σημειώνεται πρόοδος στις διαβουλεύσεις, με αποτέλεσμα τα κλιμάκια να παραμείνουν την Τρίτη στην Αθήνα.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΣΚΑΪ, στις πολύωρες συζητήσεις εξετάζονται διαφορά σενάρια περικοπών σε συντάξεις και αφορολόγητο, ενώ από το υπουργείο Οικονομικών τόνιζαν ότι οι θεσμοί ενδέχεται να παραμείνουν και την Τετάρτη στην πρωτεύουσα για τη συνέχιση της διαπραγμάτευσης.

Ας σημειωθεί ότι το ΔΝΤ φέρεται να ασκούσε πιέσεις για να φύγουν οι θεσμοί, παρά τη σύγκλιση που διαφαίνεται, καθώς το Ταμείο δεν είναι ικανοποιημένο με την πρόοδο των συζητήσεων, ωστόσο παρέμειναν με την επιμονή των Ευρωπαίων. Οι συζητήσεις θα συνεχιστούν και τις επόμενες ώρες, με τη νύχτα να προμηνύεται μακρά.

Οι διαφωνίες παραμένουν, σε ομαδικές απολύσεις και συλλογικές διαπραγματεύσεις, ενώ διαφορά καταγράφεται στα αντίμετρα, καθώς η κυβέρνηση θέλει μέτρα με «πολιτικό ενδιαφέρον», όπως η μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση ή η μείωση του ΕΝΦΙΑ, ενώ οι θεσμοί επιθυμούν στοχευμένες περικοπές με στόχο την ανάπτυξη όπως η μείωση της φορολογίας στις επιχειρήσεις.

Θέμα επαναφοράς των συλλογικών συμβάσεων εργασίας θέτει η υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου με δήλωσή της στο Bloomberg, με αφορμή το ρεπορτάζ για πληρωμή εργαζομένων στην Ελλάδα με κουπόνια, αντί μισθού, από ορισμένες επιχειρήσεις.

Νέο μήνυμα πως η ελάφρυνση του ελληνικού χρέους δεν βρίσκεται αυτή την ώρα στην ατζέντα έστειλε ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

«Μπορούμε να έχουμε συμφωνία στις 20 Μαρτίου εάν υπάρχει καλή διάθεση από την πλευρά του ΔΝΤ», ανέφερε ανώτατο στέλεχος του οικονομικού επιτελείου και αργά τη Δευτέρα το βράδυ.

Πηγή:Σκάι.

Σχετικά Άρθρα

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει μία καλύτερη εμπειρία.