To ΣΤΕ έκρινε αντισυνταγματικό το νόμο για τον διορισμό σχολικών διευθυντών

Facebook
Twitter
LinkedIn

Αλαλούμ στα σχολεία και ντόμινο εξελίξεων στον χώρο των εκπαιδευτικών προκαλεί η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας με την οποία κρίθηκε αντισυνταγματικός ο Νόμος 4327/15 των Αριστείδη Μπαλτά και Τάσου Κουράκη για τον διορισμό σχολικών διευθυντών.

Το υπουργείο Παιδείας τηρεί στάση αναμονής μέχρι να λάβει επισήμως γνώση της απόφασης. Ο Κώστας Γαβρόγλου δήλωσε ήδη ότι οι αποφάσεις των ανωτάτων δικαστηρίων είναι σεβαστές και δεσμευτικές, άρα το υπουργείο, αφού μελετήσει την απόφαση, θα αναλάβει την αναγκαία νομοθετική πρωτοβουλία ώστε η επιλογή των νέων διευθυντών σχολικών μονάδων να είναι σύμφωνη με την απόφαση του ΣτΕ.

Η επιλογή τους πρέπει να γίνει σύντομα, ώστε το ερχόμενο σχολικό έτος να ξεκινήσει με τους νέους διευθυντές να έχουν επιλεγεί με όσο το δυνατόν ευρύτερη συναίνεση -και από τα κόμματα- στη διαδικασία που θα προκριθεί.

Να σημειωθεί ότι αυτό δεν είναι τόσο απλό, καθώς η συνέντευξη -που χαρακτήριζε τη διαδικασία πριν από την αλλαγή του νόμου από τον Τάσο Κουράκη, ο οποίος εισήγαγε στη θέση της τη μυστική ψηφοφορία από τον σύλλογο διδασκόντων- είχε επίσης επικριθεί ως αδιαφανής διαδικασία.


Τα Νέα θέτουν μία σειρά ερωτημάτων με δεδομένη την απόφαση του ΣτΕ:

Πάνω από χίλιοι υποψήφιοι διευθυντές σχολείων ενδεχομένως να κάνουν προσφυγές στα διοικητικά δικαστήρια για μη τοποθέτησή τους εξαιτίας του αντισυνταγματικού νόμου. Αν δικαιωθούν;

Θα πρέπει να τους καταβληθεί και το επίδομα θέσης που απώλεσαν κατά την προηγούμενη διετία; Για το θέμα υπάρχει και σχετική γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, το οποίο το 2012 αποφάνθηκε ότι εκπαιδευτικός που διορίστηκε αναδρομικά διευθυντής σχολικής μονάδας, βάσει δικαστικής απόφασης, δικαιούται να λάβει επίδομα ευθύνης και ειδικής απασχόλησης.

Ποιοι θα αναλάβουν διευθυντές σχολείων μέχρι να τοποθετηθούν νέοι διευθυντές βάσει των υποδείξεων του δικαστηρίου; Οι ίδιοι που υπηρετούν σήμερα με ασπίδα έναν νέο νόμο που θα φέρει ο Κώστας Γαβρόγλου; Οι αρχαιότεροι εκπαιδευτικοί κάθε σχολικής μονάδας; Και τι γίνεται με αυτούς που ήταν αρχαιότεροι αλλά παραιτήθηκαν επειδή δεν εξελέγησαν διευθυντές;

Ή μήπως οι παλιοί διευθυντές πρέπει να επανέλθουν στις θέσεις τους εφόσον, λόγω της απόφασης του ΣτΕ, η διακοπή της θητείας τους θεωρείται ως μη γενόμενη; Και αν κάποιοι εξ αυτών έχουν συνταξιοδοτηθεί; Ας σημειωθεί πάντως ότι σε πολλές περιπτώσεις συμβαίνει παλιοί και νέοι διευθυντές να είναι τα ίδια πρόσωπα, καθώς οι εκπαιδευτικοί στην πράξη είχαν γυρίσει την πλάτη στον νόμο έμπνευσης Κουράκη και ψήφισαν τους παλιούς τους διευθυντές, αναδεικνύοντάς τους εκ νέου στις θέσεις τους.

Τι θα γίνει με τις αποφάσεις των υπηρεσιακών συμβουλίων των εκπαιδευτικών (ΠΥΣΠΕ – ΠΥΣΔΕ) στα οποία συμμετείχαν και διευθυντές των οποίων η εκλογή κρίθηκε αντισυνταγματική; Με τη συμμετοχή τους, η οποία εκπορεύεται από τη θέση, καθίστανται οι αποφάσεις των οργάνων αυτών άκυρες; Και άρα οι τοποθετήσεις, αποσπάσεις και μεταθέσεις εκπαιδευτικών;

Και το πιο σημαντικό: Τι γίνεται με την αναστάτωση των σχολείων από εδώ και πέρα και με τον κίνδυνο για τη σχολική χρονιά; Επηρεάζονται από την απόφαση η έκδοση των αποτελεσμάτων, οι τίτλοι των μαθητών, οι Πανελλαδικές και οι ενδοσχολικές εξετάσεις;

Σχετικά Άρθρα

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει μία καλύτερη εμπειρία.