Στην αναμονή για την επιστροφή των θεσμών…

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Χωρίς ν΄ανακοινωθεί ημερομηνία για την επιστροφή των θεσμών ,ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση της Ομάδας Εργασίας του Eurogroup,αργα το βράδυ της Πέμπτης.

Κοινοτικές πηγές, στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, επιβεβαίωσαν ότι το EuroWorking Group κινείται προς την κατεύθυνση της επιστροφής των επικεφαλής των θεσμών στη χώρα μας ώστε να «κλειδώσει» η συμφωνία.

Οι ίδιες πηγές σημείωναν πως οι διαβουλεύσεις έχουν πλέον επικεντρωθεί στο συνταξιοδοτικό και τα εργασιακά, ενώ στόχος είναι να επιτευχθεί συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο μέχρι το Eurogroup της 7ης Απριλίου.
Στις Βρυξέλλες δεν γίνεται λόγος για αδιέξοδο, και εκτιμούν πως η σχετική ανακοίνωση για την επιστροφή των θεσμών θα γίνει πολύ σύντομα.

Σύμφωνα με τη σύσταση της Ομάδας Εργασίας, σκοπός είναι να επιστρέψουν οι θεσμοί στην Αθήνα, αφήνοντας τον καθορισμό ημερομηνίας στην κυβέρνηση και τους επικεφαλής των θεσμών.

H επιστροφή των επικεφαλής στην Αθήνα πρέπει να γίνει το αργότερο στις αρχές της επόμενης εβδομάδας ώστε σε 2-3 ημέρες να επιτευχθεί κατ’ αρχήν συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο, η οποία θα πρέπει να εγκριθεί σε πολιτικό επίπεδο στις 7 Απριλίου στη συνεδρίαση του Eurogroup στη Μάλτα.

Με  την κατ’ αρχήν συμφωνία θα ξεκινήσουν οι συζητήσεις των Ευρωπαίων με το ΔΝΤ για τη βιωσιμότητα του χρέους, στο περιθώριο της εαρινής συνόδου του διεθνούς οργανισμού, στις 21-23 Απριλίου στην Ουάσιγκτον οι οποίες θα ολοκληρωθούν πριν από το μεθεπόμενο Εurogroup στις 22 Μαΐου.

Εφόσον έχουν υλοποιηθεί όλα τα προαπαιτούμενα από την Ελλάδα (νομοθέτηση όλων των μέτρων της δεύτερης αξιολόγησης, δηλαδή δημοσιονομικών, εργασιακών, αγορά ενέργειας), στις 22 Μαΐου, θα υπάρξει συνολική συμφωνία, που θα περιλαμβάνει την δεύτερη αξιολόγηση, την εκταμίευση της δόσης, το χρέος και τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα.

Σχετικά Άρθρα

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει μία καλύτερη εμπειρία.