Με καταθέσεις μαρτύρων άρχισε επι της ουσίας η ακροαματική διαδικασία ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων της Αθήνας για το σκάνδαλο της Siemens όσο αφορά το σκέλος της σύμβασης 8002/1997 για την προμήθεια ψηφιακών κέντρων του ΟΤΕ.
Κατά την έναρξη της διαδικασίας, οι 60 και πλέον κατηγορούμενοι, δια των συνηγόρων υπεράσπισης τους, αρνήθηκαν τις κατηγορίες που αντιμετωπίζουν για παθητική και ενεργητική δωροδοκία και ξέπλυμα βρόμικου χρήματος.
Ο Διονύσης Γκούσκος, συνήγορος υπεράσπισης του άλλοτε “στρατηγού της Χαριλάου Τρικουπη”, Θόδωρου Τσουκάτου ανέφερε συγκεκριμένα για την υπόθεση του 1 εκ μάρκων που κατηγορείται οτι έλαβε από τον γερμανικό κολοσσό : “Το πραγματικό γεγονός το δέχθηκε απο την προκαταρκτική εξέταση ο κ.Τσουκάτος. Δε δέχεται βεβαίως το κατηγορητήριο, κανένας απο κατηγορούμενους συνεργούς του δεν γνώριζε τίποτα περι της προέλευσης των χρημάτων”.
Σήμερα εξετάστηκε ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων της Αθήνας ο πρόεδρος και διευθυντών σύμβουλος του ΟΤΕ την περίοδο 2004-2010, Παναγιώτης Βουρλούμης. Όντας πρόεδρος του ΟΤΕ, στα τέλη του 2006, ο κ. Βουρλούμης κατέθεσε στο Δικαστήριο ότι πληροφορήθηκε για τις αποκαλύψεις ότι η Siemens χρημάτιζε στελέχη του ΟΤΕ.”Προέκυψε οτι ένας εκ των κατηγορουμένων είχε πει οτι χρηματίζονται πολλά στελέχη του ΟΤΕ. Νομίζω ο Σικατσεκ. Πήγαμε με δικηγόρο του ΟΤΕ στη Γερμανία και ζητήσαμε με εξώδικο να μας αποκαλύψει τα ονόματα η Siemens. Τέλη του 2006. Οι Γερμανοί δεν μας απαντούσαν, καταλήξαμε οτι εκτός απο την αποκάλυψη των ονομάτων, είχαμε πιθανότητες να κερδίσουμε δικαστικά στη Γερμανία καθως εκεί ζημιά θεωρείται το ποσο που έχει δωθεί. Τώρα αρχίζουν να δικάζονται αυτά που είχαμε καταθέσει τότε στη Γερμανία από οτι έχω μάθει”.
Πρόεδρος: Οι δωροδοκίες αφορούσαν συγκεκριμένες συμβάσεις;
Μάρτυρας: Αυτο δεν το γνώριζα τότε. Γνώριζα μόνο οτι ο κατηγορούμενος είχε πει πως δωροδοκούσαν υπαλλήλους του ΟΤΕ, μάλιστα είχε πει 50 με 75.
Εν συνέχεια ο μάρτυρας αναφέρθηκε συγκεκριμένα στη σύμβαση για την προμήθεια ψηφιακών κέντρων του ΟΤΕ με προμηθεύτρια εταιρία τη Siemens τονίζοντας μάλιστα ότι η υπογράφηκε τον Δεκέμβριο του 1997 “διότι υπήρχε νόμος για απευθείας ανάθεση. Μετά θα έπρεπε να γίνει διαγωνισμός, αυτό όμως ειναι μια δικιά μου εικασία για το ότι υπογράφηκε τότε”.
Μάλιστα ο μάρτυρας χαρακτήρισε “ώριμη” την τεχνολογία που προμηθεύθηκε ο οργανισμός καθώς επισήμανε ότι άλλες ευρωπαϊκές χώρες είχαν πιο σύγχρονη την οποία εμείς σήμερα παλεύουμε να εγκαταστήσουμε”.
Ο Παναγιώτης Βουρλούμης δεν αναφέρθηκε σε συγκεκριμένα περιστατικά δωροδοκίας και πρόσωπα που ενδεχομενως έλαβαν χρήματα, λέγοντας χαρακτηριστικά πως είχε…σοβαρότερα θέματα να ασχοληθεί εκείνη την περίοδο και είχε αναθέσει το ζήτημα στη νομική υπηρεσία του ΟΤΕ.
Εισαγγελέας: Θεωρείτε οτι στελέχη του ΟΤΕ δωροδοκήθηκαν; Υπήρχε διαφθορά και δωροδοκία στον ΟΤΕ;
Μάρτυρας: Δυνητικά θα μπορούσαν να έχουν δωροδοκηθεί, έχει αποδειχθεί οτι έχουν δοθεί κάποια χρήματα. Από τη στιγμη που έχουν αλλάξει χέρια χρήματα απο έναν προμηθευτή προς στέλεχος του ΟΤΕ, αυτο δημιουργεί ένα ερωτηματικό.
(…)
Εισαγγελέας: Λέτε στο βιβλίο σας οτι υπήρχε στον ΟΤΕ διαφθορά σε μεγάλη κλίμακα που αφορούσε προμήθειες.
Μάρτυρας: Ναι, εικάζω.
Εισαγγελέας: Πως το εννοείται;
Μάρτυρας: Το εννοώ οταν μια εταιρία θέλει να πουλήσει πολύ συχνά χρειάζεται και μια θετική εισήγηση και εκεί επέρχεται επηρεασμός, δωροδοκίες.
(…)
Σύνεδρος: Εσείς τι κάνατε σε τοπικό επίπεδο εκτός από το να πάτε στη Γερμανία;
Μάρτυρας: Δεν έκανα καμία έρευνα
Σύνεδρος: Για ποιο λόγο; Δε θα επρεπε να ξέρετε ποιοι τύχον δωροδοκήθηκαν; Είπατε οτι υπάρχει επηρεασμός απο τον πωλητή, δεν μπορούσατε να βάλετε σύμβαση κάτω και να δείτε ποιοι υπέγραψαν, υλοποίησαν ρήτρες κλπ.
Μάρτυρας: Δεν ασχολήθηκα καθόλου με αυτο, είχα σοβαρότερα θέματα να λύσω, αυτο ηταν μια παρωνυχίδα!Το κάλυψα, πηγαίνοντας στη Γερμανία.
Στο δικαστήριο κατέθεσε και ο δημοσιογράφος Γιάννης Παπαγιάννης ενώ η κατάθεση του επίσης δημοσιογράφου Τάσου Τέλογλου θα πραγματοποιηθεί τελικά στις επόμενες συνεδριάσεις καθώς πρέπει να ταξιδέψει στο εξωτερικό για επαγγελματικές του υποχρεώσεις.
Πηγη:Newsit