Μια απαράδεκτη δίωξη και σύλληψη-Ενας ολίγιστος δημόσιος άνδρας…

Facebook
Twitter
LinkedIn

Του Θέμη Δημητρακόπουλου,συγγραφέα,πολιτικού επιστήμονα.
Kαθημερινά, λέγονται και γράφονται στα κοινωνικά δίκτυα σημεία και τέρατα.

Από υπερβολές και παπαριές της πλάκας, όπως αυτή του Γ. Φιλιππάκη για τη ”βόμβα στα πόδια του Στουρνάρα”, μέχρι φόρα παρτίδα συκοφαντίες, όπως τα περι ”ηθικής αυτουργίας του Σύριζα στην τρομοκρατία” του Ψαριανού, του Μπογδάνου και άλλων φιλελέ αστέρων, είτε και ανοιχτά απειλητικές αναρτήσεις των χρυσαυγιτών –και όχι μόνο, αφού ο χρυσαυγιτισμός διαπερνά πλέον όλο το πολιτικό φάσμα από ακροδεξιά, ακραίο κέντρο μέχρι ακροαριστερά– κατά μεταναστών, πολιτικών αντιπάλων και άλλων ”προδοτών”.

Το αντίδοτο σε μια Δημοκρατία δεν είναι, προφανώς, οι εισαγγελικές διώξεις και οι συλλήψεις μες στη νύχτα. Αυτά γίνονται σε άλλα καθεστώτα, σε άλλες μπανανίες.

Η καταλλαγή –αν όντως την επιθυμούμε και αντιλαμβανόμαστε πόσο ανάγκη την έχει η κοινωνία και ο τόπος– θέλει δημοκρατική ευψυχία, γερό στομάχι και προπάντων ψυχραιμία.

Ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας κανέναν νουνεχή και νηφάλιο πολίτη δεν θα πείσει ότι πραγματικά αισθάνθηκε ξαφνικά ανασφάλεια και φόβο για τη ζωή του επειδή ένας δημοσιογράφος έγραψε μια αψυχολόγητη, ανόητη παπαριά στη σελίδα του.

Και βέβαια, για να είμαστε ξεκάθαροι, δεν υπερασπίζομαι την άστοχη ανάρτηση του Φιλιππάκη και τη φαντασιακή εξτραβαγκάντζα του για τη ”βόμβα στα πόδια του Στουρνάρα”. Σαχλαμάρες εν θερμώ γράφονται με το κιλό κάθε λεπτό σε ετούτη εδώ την ανοιχτή, δημόσια ψηφιακή πλατφόρμα επικοινωνίας.

Αν τα παίρναμε όλα τοις μετρητοίς, οι εισαγγελείς άλλη δουλειά δεν θα είχαν παρά να διώκουν τον κάθε πικραμένο/η.

Αν έστελνα, προσωπικά εγώ, λίστα με τις απειλές που έχω κατά καιρούς δεχτεί, και μάλιστα επώνυμα, είτε δημόσια σε ιστότοπους, είτε στο inbox, είτε τηλεφωνικά, [από χρυσαυγίτες, από φανατικούς κυνηγούς και άλλα γελοία αποβράσματα], δεν θα έκανα τίποτα άλλο παρά να τρέχω στα δικαστήρια σαν άρρωστος δικομανής.

Όμως ο διοικητής Στουρνάρας, με την κίνησή του να εγχειρίσει στον υπουργό ΠΡΟ.ΠΟ με την απαίτηση να προχωρήσει σε εισαγγελικές διώξεις, λίστα των ”απειλητικών”, σε πολλά εισαγωγικά, φληναφημάτων εναντίον του μετά την αποκρουστική και καταδικαστέα τρομοκρατική επίθεση κατά του Λουκά Παπαδήμου, αποκάλυψε πόσο λίγος πολιτικά, πόσο μικρόψυχος και πόσο ασύμβατος με τον ρόλο του δημόσιου ανδρός είναι τελικά ο ίδιος.

Στην ολισθηρή πορεία του τόπου, προστέθηκε ένα ακόμη επεισόδιο που μόνο δημοκρατία, δικαιοσύνη και εθνική συμφιλίωση δεν προμηνύεται.

Άραγε, αν μια –επιμένω– παπαριά που γράφεται στο fb, επισείει συλλήψεις, αυτόφωρο και ποινικές διώξεις για τάχα προτροπή σε τρομοκρατική ενέργεια κατά της ζωής, πόσος δρόμος απέχει από τη φίμωση και την αντιδημοκρατική εξουδετέρωση της κάθε διαφορετικής, έστω και φάλτσας, φωνής;

Κύριε υπουργέ, κύριοι εισαγγελείς, συλλάβετε πρώτα τον Ψαριανό, τον Μπογδάνο, τον Άδωνη, τους χρυσαυγίτες που βυσσοδομούν καθημερινά, τους ”λεκτικούς τρομοκράτες” που αλωνίζουν στο διαδίκτυο και ένα σωρό άλλους ”εγκληματίες”, για να είστε συνεπείς με τους λόγους που σας ώθησαν στην εσπευσμένη ενέργειά σας κατά του Γ. Φιλιππάκη,

Η κυβέρνηση οφείλει να διαχωρίσει, άμεσα και καθαρά, τη θέση της από τον Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας στο συγκεκριμένο απαράδεκτο θέμα της δίωξης του δημοσιογράφου.

Αλίμονο στη Δημοκρατία που, για την επιβίωσή της και την άνθησή της, επαφίεται σε υπουργούς Δημόσιας Τάξης, ένστολους υπαλλήλους της εξουσίας – και εισαγγελείς υπηρεσίας.

Σχετικά Άρθρα

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει μία καλύτερη εμπειρία.