Από το υπόγειο στην ταράτσα, της Μαχίν Σαντρί

Facebook
Twitter
LinkedIn
Μια συγκλονιστική παράσταση – «γροθιά» από το Ιράν στην Αθήνα. Η Ιρανή Αφσανέχ Μαχιάν σκηνοθετεί μια δυνατή και γεμάτη μηνύματα παράσταση θεάτρου-ντοκουμέντο της Μαχίν Σαντρί, το οποίο αφηγείται την πραγματική ιστορία των «Yellow Dogs», ενός undergrουnd ροκ συγκροτήματος από την Τεχεράνη.

Αναζητώντας την τύχη τους μακριά από τα ασφυκτικά πλαίσια ζωής και δημιουργίας στο Ιράν, τα μέλη του συγκροτήματος μεταναστεύουν στη Νέα Υόρκη, όπου τους περιμένουν η αναγνώριση, αλλά και ένα τραγικό αναπάντεχο τέλος. Το 2013, πάνω σε μία κρίση, ένα από τα μέλη του συγκροτήματος δολοφονεί τρία και τραυματίζει ένα από τα υπόλοιπα μέλη. Κατόπιν αυτοκτονεί.

Το βραβευμένο έργο, που έχει λάβει εγκωμιαστικές κριτικές, δομείται σε τέσσερις μονολόγους, που μπλέκονται μεταξύ τους: από την αδελφή του δολοφόνου, τον μοναδικό επιζώντα, την κοπέλα του ντράμερ και έναν παλιό φίλο. Ο κάθε μονόλογος αποκαλύπτει και μια διαφορετική πτυχή της σύγχρονης ζωής στο Ιράν: καταπίεση, μετανάστευση, μουσική, ναρκωτικά. Η παράσταση μας ταξιδεύει από ένα υπόγειο της Τεχεράνης σε μια ταράτσα του Μπρούκλιν, σκιαγραφώντας με μελανά χρώματα την εμπειρία του να είναι κανείς μετανάστης.

Στις 8 Ιουνίου, αμέσως μετά την παράσταση θα ακολουθήσει συζήτηση με τον θίασο, σε συντονισμό της Τζωρτζίνας Κακουδάκη.  Μια ευκαιρία να συζητηθούν ζητήματα πάνω στη θεατρική πραγματικότητα στο σημερινό Ιράν, καθώς και για την δυνατότητα νεανικής δημιουργίας, όπως αυτή που αποτυπώθηκε στο διεθνές φεστιβάλ Fajr όπου παρουσιάστηκε φέτος η παράσταση. Παράλληλα, το κοινό θα μπορέσει να μάθει κυρίως μέσα από την κινηματογραφική κάμερα, πώς οι τέχνες συνδέονται και αναπτύσσονται σε μία χώρα γεμάτη αντιφάσεις που βρίσκεται τα τελευταία χρόνια στο παγκόσμιο προσκήνιο.
Επίσης, κατά τη διάρκεια των παραστάσεων στην είσοδο του Χώρου Δ  θα φιλοξενηθεί εικαστική έκθεση με 25 έργα σύγχρονης τέχνης νέων Ιρανών γυναικών καλλιτεχνών.


Συντελεστές:
Σκηνοθεσία: Αφσανέχ Μαχιάν
Σκηνικά – Κοστούμια – Φωτισμοί: Manouchehr Shoja
Μουσική – Ήχος: Mohammad Reza Jadidi
Μπάσο: Mohammad Ali Nasri
Φωνητικά: Kiana Hajitaleb
Βοηθός σκηνοθέτιδος: Mohammad Zaman Vafajooie
Διεθνής διεύθυνση παραγωγής: Mohsen Abolhassani
Διεθνείς υποθέσεις: Maryam Karroubi
Παίζουν: Saeed Zarei, Nasrin Derakhshanzadeh, Mehran Shoja, Ilkay  Bilgiç

H εκδήλωση πραγματοποιείται υπό την αιγίδα της Πρεσβείας της Ελλάδος στο Ιράν, σε συνεργασία με το Φεστιβάλ Αθηνών – Επιδαύρου, το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού και Τhe Heritage Management Organisation και με τη γενναιόδωρη χορηγία των εταιριών ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ Α.Ε., AEGEAN AIRLINES και Bank Saderat Iran – Υποκατάστημα Αθηνών.

Διάρκεια: 90’
Εισιτήρια: Κανονικό: 20€, Φοιτητικό: 10€, ΑΜΕΑ/Ανέργων: 5€

Σχετικά Άρθρα

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει μία καλύτερη εμπειρία.