Είδαμε την παράσταση “Αντιγόνη η αληθινή ιστορία” σε σκηνοθεσία Βάνας Πεφάνη

Facebook
Twitter
LinkedIn

γράφει η Λαμπριάνα Κυριακού

Εάν  η Αντιγόνη. η τραγική ηρωίδα του Σοφοκλή, μπορούσε να υπάρξει και ψυχή και σώματι  μες το σήμερα, προφανώς ο μύθος να είχε πάρει άλλη πορεία.

Και  αφού όλα μπορούν να συμβούν στο μυαλό και στην σκηνή,  η Χρύσα Ξουραφά με το έργο της «Αντιγόνη η αληθινή ιστορία», μας παρουσιάζει σε σκηνοθεσία Βάνας Πεφάνη, μια αλλιώτικη ιστορία, πέρα ως πέρα αληθινή.

Δανείζεται τους ήρωες του Σοφοκλή, με κεντρικό ήρωα την Αντιγόνη, το σύμβολο της Eλευθερίας και της Επανάστασης.

Η Αντιγόνη στο έργο,  δεν υπακούει ούτε στους νόμους της αιωνιότητας, ούτε αποδέχεται το τέλος που της έδωσε ο Σοφοκλής  και αποφασίζει με την στήριξη της Μήδειας του Ευριπίδη, να μεταβεί στην σημερινή εποχή, αναζητώντας τον Αίμονα κάπου στο Θησείο,  για να ζήσει τον ΕΡΩΤΑ που δεν πρόκαμε να ζήσει.

Αναζητεί το χθες σε ένα άγνωστο παρόν και δεν φοβάται να έρθει αντιμέτωπη με όλα αυτά που δεν λογάριασε. Μα τα πράγματα δεν είναι  έτσι όπως τα περίμενε.

Πρόσφατα είχα ακούσει ότι τα αγάλματα μετά από έναν πόλεμο γίνονται για να σε πείσουν ότι πρέπει να σκοτώνεις και να σκοτώνεσαι για την πατρίδα σου. Δεν είναι απλά για τιμή. Έτσι έδεσε η φράση αυτή και με την ιστορία μας, μιας και όλα αρχίζουν στο Μουσείο σύγχρονης τέχνης από τις 21:00 έως τις 23:00, στο υπόγειο του Ιδρύματος Μιχάλη Κακογιάννη. Έτσι ζει και ο μύθος της Αντιγόνης μες τους αιώνες, για να μας διδάσκει ότι πρέπει να αντιδρούμε στην αλαζονεία της εξουσίας.

Μια έξυπνη ιστορία και καλοδουλεμένη παράσταση, με μεστό και ορθό  λόγο, κωμική, αλλά συνάμα αποκαλυπτική, σου καρφώνει στο στήθος όλη την αλήθεια για την ανθρώπινη κατάντια. Τον έρωτα που τον νικάει η μάχη, η καθημερινότητα και οι απαιτήσεις των καιρών στην κρίσιμη σύγχρονη ιστορική πραγματικότητα.

Πάνω απ όλα υπάρχει σεβασμός στην τραγωδία. Είναι μια παράσταση με βαθιά νοήματα που αξίζει να ζήσεις το ταξίδι της. Παίζουν  οκτώ υπερταλαντούχοι ηθοποιοί: Βασίλης Αφεντούλης, Μαρία Δαμασιώτη, Ντεπυ Πάγκα, Αντώνης Καραθανασόπουλος, Νικολίνα Μουαίμη,  Δήμητρα Σύρρου, Γιώργος Χουλιάρας, Χρήστος Χριστόπουλος.

Όσο για την σκηνοθετική ματιά της Βάνας Πεφάνη, ομολογώ ότι κάθε φορά με εκπλήσσει. Είναι από τους λίγους ηθοποιούς – σκηνοθέτες, που δουλεύουν εις βάθος το κάθε τι που αναλαμβάνουν και για αρκετό χρονικό διάστημα. Εμβάθυνε όλα τα σημαντικά σημεία του κειμένου, αυτά που απευθύνονται στον θεατή κάνοντας τα και σκηνικά αισθητά.



{youtube}PaO2xGD60SU{/youtube}



Συντελεστές παράστασης

Κείμενο: Χρύσα Ξουραφά

Σκηνοθεσία: Βάνα Πεφάνη

Σκηνικά- Κοστούμια: Γιώργος Λυντζέρης

Μουσική επιμέλεια: Βάνα Πεφάνη, Αντώνης Καραθανασόπουλος

Κινησιολογία: Έλιο Φοίβος Μπέικο

Φωτισμοί: Βασίλης Κλωτσοτήρας

Βοηθός σκηνοθέτη: Ντέπυ Πάγκα

Ηλεκτρική κιθάρα: Αντώνης Καραθανασόπουλος

Μετάφραση κειμένου στα Αγγλικά: Virginia Murray

Φωτογράφος παράστασης: Στράτος Προύσαλης

Δημιουργικό Αφίσσας  Άλκηστις Μαυροειδή


Η παράσταση «Αντιγόνη, η αληθινή ιστορία» στηρίζει και διαθέτει δωρεάν εισιτήρια για τις οργανώσεις PRAKSIS, 18 ΑΝΩ-ΨΝΑ και Δίκτυο Στήριξης Φυλακισμένων και Αποφυλακισμένων γυναικών.

Από τις 8 Ιουνίου μέχρι και τις 2 Ιουλίου.

Κάθε Πέμπτη –Παρασκευή –Σάββατο και Κυριακή στις 21.15

Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης,

Πειραιώς 206, (ύψος Χαμοστέρνας), Ταύρος, Τ.Κ. 177 78,

Τηλ. 210 3418550 & 210 3418579

Σχετικά Άρθρα

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει μία καλύτερη εμπειρία.