Τσίπρας: Οι λαοί να αντισταθούν σε καθετί που απειλεί την ελευθερία τους

Facebook
Twitter
LinkedIn

Εκ νέου ραντεβού για να εγκαινιάσουν μαζί το Μουσείο Ολοκαυτώματος στη Θεσσαλονίκη έδωσαν στις κοινές τους δηλώσεις ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπέντζαμιν Νετανιάχου και ο Αλέξης Τσίπρας, κατά την τελετή αποκαλυπτηρίων της πλακέτας του Μουσείου Ολοκαυτώματος.

Ο κ. Τσίπρας χαρακτήρισε την ίδρυση του Μουσείου Ολοκαυτώματος στη Θεσσαλονίκη πρωτοβουλία που θα συμβάλλει στην ανάδειξη και τη διατήρηση της μνήμης του Ολοκαυτώματος, ενός από τα πιο δραματικά ιστορικά γεγονότα που συνέβησαν στον τόπο μας.

Ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι η δημιουργία του Μουσείου του Ολοκαυτώματος σκοπεύει στο να διαφυλάξει και να παραδώσει στις επόμενες γενιές αυτή την ιστορική μνήμη του πόνου και του μαρτυρίου των Εβραίων της Θεσσαλονίκης, ενώ παράλληλα αποτελεί και μια υπόσχεση απέναντι και στο παρόν και το μέλλον ότι οι λαοί όλου του κόσμου θα αντισταθούν σε καθετί που θα απειλήσει την ελευθερία την αξιοπρέπεια, την ανθρώπινη ζωή.

«Θα θυμόμαστε πάντα την απώλεια των Εβραίων και δεσμευόμαστε να μη συμβεί ποτέ ξανά τέτοια τραγωδία» είπε ο κ.Νετανιάχου.

Η επίσκεψη μας είναι ιδιαιτέρως συγκινητική για εμάς γιατί η Θεσσαλονίκη είναι σημαντική πόλη για την εβραϊκή ιστορία, τόνισε ο ισραηλινός πρωθυπουργός, σημειώνονται ότι για δύο λόγους είναι σημαντικό αυτό το Μουσείο, για λόγους μνήμης και πρόληψης.

Η ειδική τελετή έγινε στην αίθουσα «Μωρίς Σαλτιέλ» του Μεγάρου Μουσικής, στη διάρκεια της οποίας ο Αλέξης Τσίπρας, ο Μπέντζαμιν Νετανιάχου, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης και ο πρόεδρος της Ισραηλιτικής Κοινότητας Ντέϊβιντ Σαλτιέλ, έκαναν τα αποκαλυπτήρια αναμνηστικής στήλης η οποία θα τοποθετηθεί αργότερα στο Μουσείο Ολοκαυτώματος.

Το Μουσείο σχεδιάζεται να ανεγερθεί στην περιοχή του παλαιού σιδηροδρομικού σταθμού, από όπου ξεκινούσαν τα βαγόνια του θανάτου, με τους Εβραίους που οδηγούνταν στα ναζιστικά στρατόπεδα συγκέντρωσης.

Νωρίτερα οι δύο πρωθυπουργοί είχαν κατ’ ιδίαν συνάντηση στο πλαίσιο της τριμερούς συνάντησης Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ.

Στη συνέχεια θα γίνει η συνάντηση Τσίπρα – Αναστασιάδη – Νετανιάχου, ενώ παράλληλα θα βρίσκονται σε εξέλιξη τριμερείς συναντήσεις υπουργών και θα ακολουθήσει η ολομέλεια.

Οι ηγέτες της Ελλάδας, της Κύπρου και του Ισραήλ θα υπογράψουν κοινή Διακήρυξη και θα κάνουν δηλώσεις στους δημοσιογράφους μετά την ολοκλήρωση της Συνάντησης.

Στη διάρκεια της παραμονής του στη Θεσσαλονίκη ο πρωθυπουργός του Ισραήλ αναμένεται να επισκεφθεί την εβραϊκή συναγωγή.

Σχετικά Άρθρα

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει μία καλύτερη εμπειρία.