Τι σημαίνει η επιστροφή στις αγορές

Facebook
Twitter
LinkedIn

Του Γιώργου Χ. Παπαγεωργίου

Το υπουργείο Οικονομικών προχώρησε, όπως αναμενόταν, στην έκδοση πενταετούς ομολόγου, με σκοπό να αντλήσει 4,03 δισ. ευρώ, με επιτόκιο γύρω στο 4,5%.

Η Ελλάδα είναι ουσιαστικά απούσα από τη διεθνή αγορά κεφαλαίων από το 2010, με εξαίρεση δύο εκδόσεις ομολόγων που πραγματοποιήθηκαν το 2014.

Ο σκοπός της έκδοσης δεν είναι ταμειακός, αφού η χώρα έχει εξασφαλισμένη χρηματοδότηση από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM) και μάλιστα με πολύ χαμηλότερο επιτόκιο (0,89%).

Η έκδοση αυτή, όμως, είναι σημαντική στο βαθμό που θα μεταδώσει ένα «σήμα» στους επενδυτές ανά τον κόσμο, ότι η Ελλάδα δεν βρίσκεται πια στην ίδια κατάσταση αλλά σε μια πορεία επαναφοράς στη λεγόμενη «κανονικότητα».

Στόχος είναι να αναδειχθεί ότι η Ελλάδα δεν βρίσκεται πια στη ζώνη κινδύνου, αλλά σε μια πορεία ανάκαμψης και επομένως οι εταιρείες αξιολόγησης πρέπει να ανεβάσουν τη βαθμολογία τους για τη χώρα και οι επενδυτές να αρχίσουν να σκέφτονται μήπως χάνουν ευκαιρίες εάν μείνουν «εκτός».

Το «σήμα» αυτό έχει ιδιαίτερη σημασία για τις τράπεζες και τις μεγάλες εταιρείες στην Ελλάδα, καθώς και εκείνες είναι αποκομμένες από τη διεθνή αγορά κεφαλαίων, λόγω του ρίσκου της χώρας και επομένως, εφόσον τα πράγματα εξελιχθούν όπως σχεδιάζεται και η κυβέρνηση ανοίξει το δρόμο, θα ανακτήσουν και εκείνες την πρόσβασή τους στις αγορές κεφαλαίων.

Βέβαια, το επιτόκιο είναι αρκετά υψηλό, καθώς οι άλλες χώρες της ευρωζώνης δανείζονται με υποπολλαπλάσια επιτόκια, ενώ οι αποδόσεις ορισμένων τίτλων είναι και αρνητικές.

Όμως το γεγονός ότι κάποιοι διεθνείς επενδυτές αποφασίζουν να αγοράσουν πενταετή ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου είναι ένα θετικό σήμα από τη σκοπιά αυτή και αποτελεί ένα πρώτο βήμα σε μια πορεία αποκλιμάκωσης των επιτοκίων και αύξησης της ρευστότητας.

Προοπτικά και εφόσον εξελιχθεί το «καλό σενάριο» η ρευστότητα θα αυξάνεται για όλο και μεγαλύτερο κομμάτι της αγοράς.

Το πρόβλημα της μεγάλης πλειονότητας των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων, αλλά και πολλών μεγάλων, δεν είναι τόσο ότι δεν βρίσκουν κεφάλαια κίνησης με λογικό κόστος, αλλά ότι πνίγονται στα κόκκινα δάνεια, στη χαμηλή εσωτερική ζήτηση των προϊόντων και των υπηρεσιών τους και στις διαρκώς συσσωρευόμενες υποχρεώσεις.

Η πορεία προς την ανάκαμψη, επομένως, θα είναι μακρά και δύσκολη, ιδιαίτερα για τις μικρές και μεσαίες επιχειρηματικές μονάδες, όπως και για τους εργαζόμενους, οι οποίοι θα συνεχίσουν να αντιμετωπίζουν τις υψηλές φορολογικές επιβαρύνσεις και τη μείωση εισοδημάτων και κερδών.

ert.gr

Σχετικά Άρθρα

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει μία καλύτερη εμπειρία.