Συγκρουσιακό κλίμα στη Βουλή για την Παιδεία

Facebook
Twitter
LinkedIn

Συγκρουσιακό την Τρίτη το κλίμα στη Βουλή με αφορμή την συζήτηση και ψήφιση του νομοσχεδίου για την Παιδεία του υπουργείου Παιδείας, με την αντιπολίτευση να κατηγορεί την κυβέρνηση ότι γυρίζει τα πανεπιστήμια στο παρελθόν. Η συζήτηση διεξάγεται στον απόηχο της δήλωσης του Κωνσταντίνου Γαβρόγλου να μην «μην κάνει πίσω ούτε ένα εκατοστό» από τις προωθούμενες αλλαγές, παρά τις αντιδράσεις.

Αυτή την ώρα μιλάει στην εθνική αντιπροσωπεία ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας. Στο βήμα της Βουλής είναι προγραμματισμένο να μιλήσει και ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης, που αναμένεται να δώσει το στίγμα της μεταρρυθμιστικής στρατηγικής της ΝΔ για την Παιδεία.

Στη συζήτηση θα μετάσχουν και η πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Φώφη Γεννηματά και ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης.

Από την πλευρά του, ο ΓΓ. του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας, τόνισε ότι το κόμμα του απορρίπτει το νομοσχέδιο, καθώς δίνει άσυλο στην επιχειρηματική λειτουργία των ιδρυμάτων, χωρίς να κάνει ούτε μία αναφορά στις ανάγκες των φοιτητών των λαϊκών οικογενειών. Όπως είπε, το νομοσχέδιο δεν περιλαμβάνει τίποτα καινούριο και προσφέρεται για την αντιπαράθεση των κομμάτων, μακριά από τις ανάγκες των φοιτητών.

Ο κ. Κουτσούμπας εξαπέλυσε δριμεία κριτική εφ όλης της ύλης στην κυβέρνηση, κατηγορώντας την ότι επί δυόμισι χρόνια φόρτωσε στο λαό δύο μνημόνια, ματωμένα πλεονάσματα και δεσμεύσεις ως το 2060.

Παράλληλα, αναφέρθηκε και στις αποκαλύψεις Βαρουφάκη, λέγοντας ότι «είναι βολικές και για τη ΝΔ και για τον ΣΥΡΙΖΑ, αυτό όμως που αποκαλύπτουν είναι το άθλιο παιχνίδι που παίχτηκε στις πλάτες ελληνικού λαού».

Με μελανά χρώματα περιέγραψε το νομοσχέδιο για την Παιδεία ο πρύτανης του ΑΠΘ Περικλής Μήτκας ενόψει της ψήφισής του την Τρίτη. Όπως εξήγησε στον ΣΚΑΪ ο κ. Μήτκας, η σύγκλητος του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, η πρυτανεία, η Σύνοδος των Πρυτάνεων έχουν εκφράσει αντιρρήσεις για το ν/σ που δεν έγιναν αποδεκτές από τον υπουργό Παιδείας Κωνσταντίνο Γαβρόγλου.

«Για το ζήτημα του πανεπιστημιακού ασύλου εφόσον προβλέπεται στο σύνταγμα η αυτοδιοίκηση των ΑΕΙ θα έπρεπε να υπάρχει πανεπιστημιακή αστυνομία στην οποία θα πρέπει να ανατίθεται η φύλαξη, βεβαίως δεν πρέπει να είναι ξέφραγο αμπέλι οι πανεπιστημιακοί χώροι όπως έγινε πέρυσι με το κάμπινγκ στο ΑΠΘ» δήλωσε στον ΣΚΑΪ ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Χρυσόγονος.

Σχετικά Άρθρα

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει μία καλύτερη εμπειρία.