O Κώστας Τσόκλης στήνει τεράστια πλαίσια στην Πέτρα του Ρωμιού Πάφου

Facebook
Twitter
LinkedIn

της Κατερίνας Πουλοπούλου

Πριν από έναν χρόνο η αρχική ιδέα του Κώστα Τσόκλη σχεδιάστηκε στο χαρτί και αυτές τις ημέρες υλοποιείται στη φύση, στην Πέτρα του Ρωμιού, στην Πάφο.

Σε μία από τις ομορφότερες ακτογραμμές της Κύπρου, όπου, σύμφωνα με τη μυθολογία, αναδύθηκε από τα κύματα η θεά της ομορφιάς και του έρωτα, Αφροδίτη, ο διακεκριμένος καλλιτέχνης,Κώστας Τσόκλης δημιουργεί μία in situ (επί τόπου) εγκατάσταση.

Το έργο με τίτλο «Δέκα σημεία όρασης» περιλαμβάνεται στο πλαίσιο των εκδηλώσεων «Πάφος: Πολιτιστική Πρωτεύουσα Ευρώπης, 2017».

Με τον Κώστα Τσόκλη συνεργάζονται ο αρχιτέκτονας Γιώργος Τριανταφύλλου και ο γλύπτης Δημήτρης Σκαλκώτος.

Το έργο είναι μια αφιλοκερδής προσφορά του Δημοτικού Μουσείου Κώστα Τσόκλη, στην Τήνο, και των συνεργατών του καλλιτέχνη και πραγματοποιείται στο πλαίσιο της έκθεσης του Κώστα Σερέζη «Πάφος, Μύθος, Ιστορία, Τοπίο».

Τα «Δέκα σημεία όρασης» είναι μια καλλιτεχνική παρέμβαση, που καταλαμβάνει 2.500 τετραγωνικά μέτρα, έργο που πραγματοποιείται, ως «φυσική συνέπεια και συνέχεια» της δουλειάς του Κώστα Τσόκλη με τίτλο «Η Ζωντανή Ζωγραφική», η οποία εκτέθηκε πριν από 31 χρόνια στην 42η Μπιενάλε της Βενετίας.

«Απομονώνονται δέκα κομμάτια φύσης, χωρίς όμως να αποκόπτονται από τη γενική εικόνα της και κομμάτια αυτά της φύσης, ενώνονται με κάποια γλυπτικά στοιχεία, ώστε να παραχθεί μια τρίτη πραγματικότητα» αναφέρει για το έργο του ο καλλιτέχνης.


Ο Γιώργος Τριανταφύλλου, βασικός συντονιστής του όλου εγχειρήματος, είναι υπεύθυνος για το σύνολο της διαμόρφωσης του εκθεσιακού χώρου.

Ο θρύλος λέει ότι στην περιοχή όπου πραγματοποιείται η εγκατάσταση, ο Διγενής, με το ένα χέρι πιάστηκε από την οροσειρά της Κερύνειας, σχηματίζοντας με αυτόν τον τρόπο τον Πενταδάκτυλο, τις πέντε βουνοκορφές, ενώ με το άλλο χέρι σήκωσε έναν τεράστιο βράχο και τον πέταξε στη θάλασσα εναντίον των Σαρακηνών.

Η «Πέτρα του Ρωμιού», είναι ένας μοναδικός γεωλογικός σχηματισμός τεράστιων βράχων κατά μήκους μιας, από τις πιο όμορφες ακτογραμμές της Κύπρου, στα νοτιοδυτικά της Πάφου.

Η δημιουργία έγινε στο πλαίσιο των εκδηλώσεων του οργανισμού «Πάφος, Πολιτιστικής Πρωτεύουσα της Ευρώπης 2017».

Ο πρόεδρος του οργανισμού, δρ. Χρίστος Πατσαλίδης, ανέφερε κατά τη διάρκεια των εγκαινίων, που πραγματοποιήθηκαν την περασμένη Κυριακή, ότι η Πέτρα του Ρωμιού είναι «ένας σημαδιακός χώρος, μία τοποθεσία που συγκεντρώνει την ιστορία της Κύπρου, αλλά και την ομορφιάς της» και τόνισε ότι το έργο αφήνει μία μόνιμη παρακαταθήκη, που θα υπενθυμίζει την ιδιαίτερη σημασία της χρονιάς 2017 για την Πάφο.

Ο διεθνούς φήμης καλλιτέχνης Κώστας Τσόκλης σημείωσε για το έργο του πως τα γλυπτικά στοιχεία που τοποθετήθηκαν στο φυσικό τοπίο, θα αποκτήσουν επιπλέον αξία, από το ίδιο το τοπίο, τα χρώματα και την ομορφιά του.

Σχετικά Άρθρα

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει μία καλύτερη εμπειρία.