Μακρόν: Η Γαλλία στηρίζει την Ελλάδα στην υλοποίηση των δεσμεύσεών της

Facebook
Twitter
LinkedIn

Τα θετικά στοιχεία ανάκαμψης που διαφαίνονται είναι «αδύναμα» για την ώρα αλλά η ελληνική κρίση «σιγά-σιγά ξεπερνιέται», εκτίμησε ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης τύπου με τον Έλληνα πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, στο Μέγαρο Μαξίμου. Από την πλευρά του ο Έλληνας πρωθυπουργός ευχαρίστησε τον Γάλλο πρόεδρο για την στήριξη της χώρας του στις ελληνικές προσπάθειες.


«Συνεχίστε της μεταρρυθμίσεις»

Αναγνωρίζοντας τη σημασία της ολοκλήρωσης των δύο αξιολογήσεων, ο Γάλλος πρόεδρος υπογράμμισε την αναγκαιότητα η Αθήνα να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις ώστε να επανέλθει στην ανάπτυξη.

Ο κ. Μακρόν διαβεβαίωσε τον κ. Τσίπρα πως η Γαλλία στηρίζει στην Ελλάδα στην προσπάθεια υλοποίησης των δεσμεύσεών της μέχρι το επόμενο καλοκαίρι, επισημαίνοντας και τη συνεργασία της ελληνικής αναπτυξιακής τράπεζας με τη δημόσια τράπεζα της Γαλλίας.

Για το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, ο Γάλλος πρόεδρος υποστήριξε πως δεν θα πρέπει να προβάλλει νέους όρους και προϋποθέσεις για την παραμονή του στο πρόγραμμα και το Euroroup θα πρέπει να προχωρήσει σε μέτρα για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους.

«Αν με ρωτήσετε ποια θα είναι η ανάπτυξη στη Γαλλία μετά από τρία χρόνια μου είναι αδύνατο να σας απαντήσω», είπε χαρακτηριστικά, υπογραμμίζοντας τη σημασία των ευρωπαϊκών μηχανισμών στήριξης. Ας λειτουργήσουμε ευρωπαϊκά μέσα χωρίς να χρειαστεί να ανατρέξουμε σε άλλους μηχανισμούς».


Τσίπρας: Διπλή Ευρωπαϊκή κρίση σε οικονομία και προσφυγικό

Από την πλευρά του ο Έλληνας πρωθυπουργός αναγνώρισε πως η Γαλλία στηρίζει την Ελλάδα στην «διπλή ευρωπαϊκή κρίση» τόσο στην οικονομία όσο και στη διαχείριση των προσφυγικών ροών.

Μάλιστα υπογράμμισε πως η επίσκεψη του Γάλλου προέδρου στη χώρα μας γίνεται σε μία κρίσιμη στιγμή για όλη την Ευρώπη, όπου η Ελλάδα δείχνει ότι γυρίζει σελίδα, με τις «εξαιρετικά σημαντικές επιδόσεις της στην οικονομία».

«Είμαστε πολύ πιο αισιόδοξοι πως βρισκόμαστε στο τέλος μίας μεγάλης περιπέτειας», τόνισε ο Έλληνας πρωθυπουργός, αναφερόμενους στα θετικά στοιχεία της πραγματικής οικονομίας: την αύξηση των εξαγωγών και της μεταποιητικής δραστηριότητας καθώς και την άνοδο του τουριστικού κλάδου σε έσοδα και αφίξεις.

Στόχος είναι η επιτυχής ολοκλήρωση του προγράμματος τον Αύγουστο του 2018, υπενθύμισε ο πρωθυπουργός, εκφράζοντας την ελπίδα πως οι θεσμοί δεν θα δημιουργήσουν εμπόδια ή καθυστερήσεις.


Οικονομική συνεργασία

Ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε και στην προοπτική στενών οικονομικών συνεργασιών, καθώς τον πρόεδρο Μακρόν συνόδευσαν διευθυντικά στελέχη από περίπου 40 εταιρείες. Ο Έλληνας πρωθυπουργός χαιρέτισε και την συμφωνία για το λιμάνι της Θεσσαλονίκης.

Να παραμείνουμε σταθεροί απέναντι στην Τουρκία

Για την Τουρκία, ο Αλέξης Τσίπρας είπε πως η Ευρώπη πρέπει να παραμείνει σταθερή και αποφασιστική στα μηνύματά της προς την γείτονα χώρα, σε ό,τι αφορά τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και την τήρηση των συμφωνιών με την ΕΕ, ώστε να διαμορφωθεί μία θετική ατζέντα.

Η ενταξιακή πορεία της Τουρκίας έχει αξία και για τον τουρισμό, εκτίμησε ο Έλληνας πρωθυπουργός, υπενθυμίζοντας παράλληλα την πάγια επιθυμία της Ελλάδας και για μία δίκαιη και βιώσιμη επίλυση του Κυπριακού.

Σχετικά Άρθρα

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει μία καλύτερη εμπειρία.