Απαγορευτικό για ταξιδιωτική βίζα μεταξύ ΗΠΑ και Τουρκίας…

Facebook
Twitter
LinkedIn

Ενταση  στις  διπλωματικές σχέσεις Ηνωμένων Πολιτειών και Τουρκίας, αφότου οι δύο πλευρές αποφάσισαν να αναστείλουν μέχρι νεοτέρας τη χορήγησης σχεδόν όλων των τύπων ταξιδιωτικής βίζα για μεταξύ τους ταξίδια. Η πρώτη κίνηση ήλθε από την πλευρά της Ουάσιγκτον, με την αμερικανική πρεσβεία στην Άγκυρα, να ανακοινώνει ότι αναστέλλει αμέσως την έκδοση θεωρήσεων για τουρισμό, ιατρικές επισκέψεις, σπουδές, επιχειρηματική δραστηριότητα και προσωρινή εργασία. Ο μόνος τύπος που εξαιρέθηκε ήταν η βίζα μετανάστευσης, που αποτελεί πολύ μικρό μέρος του συνόλου.

Άμεσα ήταν τα αντίποινα της Άγκυρας, με την τουρκική πρεσβεία στις ΗΠΑ να ανακοινώνει ότι «παγώνει» την έκδοση των ίδιων τύπων βίζα για αμερικανικά διαβατήρια.

Σε ανακοίνωσή της, η πρεσβεία των ΗΠΑ αποδίδει την απόφασή της σε «πρόσφατα γεγονότα» που ανάγκασαν την Ουάσιγκτον «να αναθεωρήσει» το κατά πόσον η τουρκική κυβέρνηση είναι δεσμευμένη στην ασφάλεια των αμερικανικών διπλωματικών αποστολών. Η τουρκική ανακοίνωση αντιγράφει σχεδόν λέξη προς λέξη την αμερικανική.

Η απότομη ένταση έρχεται λίγες ημέρες μετά τη σύλληψη ενός ντόπιου υπαλλήλου του προξενείου των Ηνωμένων Πολιτειών στην Κωνσταντινούπολη, με κατηγορίες περί τρομοκρατικής δράσης και συνεργασίας με αξιωματούχους που ανήκαν στο δίκτυο του Φετχουλάχ Γκιουλέν.

Στον απόηχο της σύλληψης η αμερικανική πρεσβεία τόνισε πως είναι έντονα θορυβημένη, ενώ παράλληλα κατήγγειλε τις «κυβερνητικές διαρροές» που είχαν γίνει σε διάφορα μέσα ενημέρωσης, κάνοντας λόγο για απόπειρα να δικαστεί ο συλληφθείς από τα ΜΜΕ.

Η τουρκική κυβέρνηση θεωρεί τον αυτοεξόριστο ιεροκήρυκα Γκιουλέν ενορχηστρωτή του περσινού αποτυχημένου πραξικοπήματος. Ο κ. Γκιουλέν διαμένει στις ΗΠΑ από το 1999 και η Άγκυρα επιδιώκει επισταμένα την έκδοσή του.

Σχετικά Άρθρα

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει μία καλύτερη εμπειρία.