γράφει η Λαμπριάνα Κυριακού
Πίσω από το τρύπιο κουστούμι, το εμβληματικό μουστάκι, το ημίψηλο μαύρο καπέλο και το θρυλικό μπαστούνι, κρυβόταν η μεγάλη μορφή του Τσάρλι Τσάπλιν.
Ίσως όμως, να μην αναρωτηθήκαμε ποτέ τι έκρυβε η ασυμβίβαστη καρδιά του. Η εμβληματική αυτή φυσιογνωμία που διαπαιδαγώγησε γενιές και γενιές, «ΥΠΑΡΧΕΙ» ξανά, μέσα από το έργο του Daniel Colas «Tσάρλι Τσάπλιν» υπο την σκηνοθετική μαεστρία του Πέτρου Ζούλια στο θέατρο Ακροπόλ. Είναι μια κατάδυση στην ζωή του μεγάλου ηθοποιού, και μια καλή αφορμή να μάθουμε κάτι περισσότερο γι αυτήν την αριστουργηματική προσωπικότητα του Κινηματογράφου.
Ο “Τσάρλι Τσάπλιν’’ είναι ένα έργο που ανεβαίνει για πρώτη φορά στην χώρα μας, σε μετάφραση Αντώνη Γαλέου. Είναι μια εμπνευσμένη παράσταση, που κινείται ανάμεσα στο θέατρο και τον κινηματογράφο, μ΄ αυτή την μοναδική ύπαρξη που έκανε ακόμη και τον Χίτλερ να τον μισήσει. Από τα δυστυχισμένα παιδικά χρόνια στην Αγγλία του Τσαρλς Σπένσερ, τις μεγάλες επιτυχίες του στο Χόλυγουντ, στους έρωτες του, την άνοδο του Ναζισμού μέχρι το Θάνατο του το 1977 στο Παρίσι.
Ο Πέτρος Ζούλιας δημιούργησε την ολότητα αυτής της προσωπικότητας μ΄ ολο τον σεβασμό που προκαλούσε ο ίδιος ο Τσάρλι Τσάπλιν. Μέσα από τα λιτά και απέριττα σκηνικά της Μαίρης Τσαγγάτη, τα video του Κάρολου Πορφύρη, τους φωτισμούς του Λευτέρη Παυλόπουλου, τα κουστούμια της Παναγιώτας Κοκκορού, αλλά και την εύστοχη μουσική των Παναγιώτη Αυγερινού και Σπύρου Λούκου, ο Πέτρος Ζούλιας κοινώνησε την παράσταση στους θεατές, ισορροπώντας μεταξύ της σάτιρας και της συγκίνησης. Με αποτέλεσμα το κοινό να φεύγει μ΄ εκείνη τη γεύση της γνώσης και της νοσταλγίας για μια εποχή που έχει φύγει ανεπιστρεπτί.
Ο καλλιτέχνης που με το βάδισμα πιγκουίνου κατάφερε να διασχίσει τον πιο διαταραγμένο αιώνα, παίρνει σάρκα και οστά μέσα από τον Θανάση Τσαλταμπάσης, που αναλαμβάνει να ενσαρκώσει τον απαιτητικό αυτό ρόλο. Ο ηθοποιός βάζει τον πήχη πολύ ψηλά, με παίξιμο ευθύ και αποφασισμένο. Ξεπερνάει για πρώτη φορά τον εαυτό του. Γι’ αυτό μας εντυπωσίασε. Απέδωσε το ρόλο του με άνεση, κράτησε το σωστό μέτρο, χωρίς να μας δώσει την αίσθηση ότι είναι απλά μια ενσάρκωση αλλά ο ίδιος ο Τσάρλι Τσάπλιν.
Η Μαρίνα Ψάλτη, κυρίαρχη στους ρυθμούς της, δεν ερμηνεύει απλά την Χάνα Τσάπλιν- τη μητέρα του Τσάρλι Τσάμπλιν, δίνει βαρύτητα στην ερμηνεία της, τονίζοντας τις ανεξέλεγκτες στιγμές της μάνα, που σ΄ ολη της τη ζωή χτυπούσε σε τοίχους αόρατους.
Η Τζένη Θεωνά ερμηνεύει αδιάφορα τις τρεις από τις νεαρές γυναίκες της ζωής του. Ενώ είναι ηθοποιός με ενέργεια και αμεσότητα δεν μας αφήνει να καταλάβουμε την διαφορά των τριών αυτών κυριών που πέρασαν από τη ζωή του Τσάπλιν.
Ο Χρήστος Σπανός υποδύεται τον αδελφό του Τσάπλιν, που είχε σημαντική επιρροή στη ζωή και στην καριέρα του.
Ο Σωκράτης Πατσίκας ερμηνεύει τον Μακ Σένετ, τον παραγωγό του Hollywood, που πρώτος ανακάλυψε το ταλέντο του νεαρού Τσάρλι που αργότερα συμβιβάστηκε για το συμφέρον του αφήνοντας τον Τσάρλι Τσάπλιν να βάλει το δικό του στίγμα στις ταινίες του.
Ο αγαπημένος και μοναδικός Γιώργος Κωνσταντίνου, ερμηνεύει τον ρόλο του διάσημου για τις ίντριγκες και το πολιτικό παρασκήνιο, αρχηγό του FBI, Χούβερ.
Δεν θα μπορούσε να μείνει απαρατήρητος ο μικρός Th Kona που υποδύεται το μικρό αγόρι από την ταινία «Το Χαμίνι». Που στην ουσία αντικατοπτρίζει τα δύσκολα παιδικά χρόνια του Τσάπλιν.
Εν τούτοις ο Τσάρλι Τσάπλιν υπηρέτησε τον βωβό κινηματογράφο, ενισχύοντας έτσι ένα είδος τέχνης, που έδινε έμφαση στη γλώσσα του σώματος. Ήταν ο κινηματογράφος της δεκαετίας του 1920, που μέσα από διάφορες περιπέτειες συνοδευόμενες πάντοτε από δυνατή μουσική και παντομίμα, ψυχαγωγούσε το κοινό, απαλλάσσοντας το για λίγο, από τα δεινά της εποχής. Ανίκανος ωστόσο, ο ίδιος να καταλάβει ότι με τις ταινίες του θα εξέλισσε τον παγκόσμιο κινηματογράφο.
Πίστευε απλά ότι ο κόσμος είχε ανάγκη να γελάσει και αυτό επιδίωκε να κάνει.
Όπως ο Van Gogh μέσα από τα έργα του απεικόνιζε τις χαρές και τις λύπες του, έτσι και ο Σαρλό, εξωτερίκευε μέσα από τις ταινίες του, όλο τον ψυχικό του κόσμο. Τα βιώματα του ήταν και η έμπνευση του. Ήταν δημιουργικά προκλητικός, δεν έκρυβε τις αριστερές του καταβολές, γι αυτό και το κυβερνητικό πρόσωπο της Αμερικής του 1950, τον χτυπούσε ανελέητα. Ο Τσάρλι Τσάπλιν, δεν τα έβαζε κάτω, απαντούσε με ταινία όποιο και να ήταν το κόστος.
Ο Τσάρλι Τσάπλιν μπορεί να είχε βγάλει λεφτά από την δουλειά του, αλλά δεν ξεχνούσε ποτέ την φτωχή καταγωγή του. Έτσι μπήκε στην καρδιά του κόσμου, έτσι κέρδισε και την αιωνιότητα. Σκορπώντας γέλιο αλλά και προβληματισμό.
Συντελεστές:
Συγγραφέας: Daniel Colas
Μετάφραση: Αντώνης Γαλέος
Σκηνοθεσία: Πέτρος Ζούλιας
Χορογραφία – Κίνηση: Άννα Αθανασιάδη
Σκηνικά: Μαίρη Τσαγκάρη
Κοστούμια: Παναγιώτα Κοκκορού
Μουσική: Παναγιώτης Αυγερινός και Σπύρος Λούκος
Φωτισμοί: Λευτέρης Παυλόπουλος
Φωτογραφίες: Μαριλένα Αναστασιάδου
Video design προβολές – Artwork: Κάρολος Πορφύρης
Βοηθός Σκηνοθέτη: Μαριάννα Τουντασάκη
Στο ρόλο του Τσάρλι Τσάπλιν ο Θανάσης Τσαλταμπάσης
Πρωταγωνιστούν:
Μαρίνα Ψάλτη, Τζένη Θεωνά, Χρήστος Σπανός, Σωκράτης Πατσίκας και ο Γιώργος Κωνσταντίνου
Παίζουν οι: Βασίλης Χαρίσσης, Ευφροσύνη Κουτσουβέρη, James Rodi, Φοίβος Παπακώστας, Μυρτώ Σχοινοπλοκάκη και ο μικρός Th. Kona
Ημέρες και ώρες παραστάσεων: Κυριακή στις 21:15, Δευτέρα στις 20:00 και Τρίτη στις 21:00
Διάρκεια: 120’
Εισιτήρια: 16 ευρώ (κανονικό εισιτήριο) & 13 ευρώ (μειωμένο εισιτήριο)
Κρατήσεις: 2103648303 (ώρες ταμείου: 10.00-22.00)
Website: www.theatroakropol.gr
Facebook Page: https://www.facebook.com/tsarlitsaplingr/
https://www.facebook.com/TheatroAkropol/
Δημόσιες σχέσεις – Επικοινωνία: Μαρκέλλα Καζαμία, 6946507792