Ελεύθερος για 48 ώρες ο Κουφοντίνας

Facebook
Twitter
LinkedIn

Με αυστηρούς περιοριστικούς όρους και συγκεκριμένα με υποχρεωτική παρουσία δύο φορές την ημέρα στο αστυνομικό τμήμα της περιοχής του τόπου διαμονής του (Βαρνάβας Αττικής), βγήκε λίγο μετά τις 12 το μεσημέρι από τις φυλακές Κορυδαλλού ο Δημήτρης Κουφοντίνας. 

Η 48ωρη άδεια, η πρώτη που εγκρίθηκε από το Συμβούλιο των φυλακών μετά από αλλεπάλληλες αιτήσεις, στηρίζεται στις προϋποθέσεις που θέτει ο νόμος που ισχύει για τη χορήγηση αδειών σε κρατούμενους. Σε αυτές δεν περιλαμβάνεται η βαρύτητα των αδικημάτων που έχει διαπράξει ο κρατούμενος αλλά η συμπεριφορά εντός της φυλακής (πειθαρχικά κλπ).

Θέλει να ξαναγίνει μελισσοκόμος

«Θα χρησιμοποιήσω την άδεια στο πλαίσιο του νόμου και για την ενίσχυση των δεσμών με την οικογένειά μου. Επιθυμώ επίσης να επανασυστήσω στην μελισσουργική μονάδα που είχα», φέρεται να απάντησε στο συμβούλιο των φυλακών ο Κουφοντίνας όταν εξετάστηκε στο πλαίσιο του αιτήματός του για τη χορήγηση της πρώτης άδειας.

Τις προϋποθέσεις καλής χρήσης της άδειας (τις μοναδικές που ζητεί ο νόμος, ο οποίος θεσπίστηκε το 1989 και ανανεώθηκε το 1999) δηλαδή τους δεσμούς με την οικογένεια και την επαγγελματική αποκατάσταση που είναι ο δρόμος για την επανένταξη στην κοινωνία, επικαλείται σύμφωνα με πληροφορίες ο Δημ. Κουφοντίνας, στην ακρόασή του από το τριμελές Συμβούλιο των φυλακών, το οποίο του ενέκρινε την 48ωρη άδεια.

Όπως αναφέρουν μάλιστα πηγές των φυλακών, ο θεσμός των αδειών είναι ιδιαίτερα επιτυχημένος, με ποσοστό «αστοχίας» περίπου στο 2%. Αστοχία νοείται δε η μη επιστροφή του κρατούμενου ή η διάπραξη νέου αδικήματος κατα την άδεια.

Με τη σύμφωνη γνώμη του εισαγγελέα

Μάλιστα είναι η πρώτη φορά που συναίνεσε και ο εισαγγελέας επόπτης των φυλακών, ο οποίος έχει δικαίωμα να αρνηθεί ανεξάρτητα από τη στάση των άλλων δυο μελών του συμβουλίου, γι’ αυτό και τελικά η άδεια χορηγήθηκε.

Σύμφωνα με τον νόμο ο κρατούμενος καλείται σε ακρόαση από το συμβούλιο και απαντά σε ερωτήματα που του τίθενται σχετικά με τη χορήγηση της άδειας, όπως έγινε και εν προκειμένω.

«Είναι προφανές ότι ουδεμία σχέση είχε η κυβέρνηση με το θέμα» υπογράμμιζαν κυβερνητικές πηγές μετά τα σχόλια που προκάλεσε η απόφαση για τη χορήγηση άδειας στον Δημήτρη Κουφοντίνα.

«Αυτονόητο» το αίτημα τονίζουν οι σωφρονιστικοί

Το δικαίωμα του Δημήτρη Κουφοντίνα στην άδεια, αναγνωρίζοντας πάντως ότι αγγίζει τις αντοχές της κοινωνίας, υπερασπίζεται η Ομοσπονδία Σωφρονιστικών Υπαλλήλων Ελλάδας, η οποία με ανακοίνωσή της τονίζει το «αυτονόητο», αλλά και εκτιμώντας ότι ο Κουφοντίνας θα είχε πάρει νωρίτερα την άδεια, αν δεν υπήρχε το ατυχές συμβάν με τον Χριστόδουλο Ξηρό.

«Ο Δημήτρης Κουφοντίνας όλα αυτά τα χρόνια δεν έχει υποπέσει σε κανένα πειθαρχικό παράπτωμα μέσα στην φυλακή, πληροί κατά τη γνώμη μας τα κριτήρια χορήγησης της άδειας και οι νόμοι πρέπει να εφαρμόζονται. Ακόμα και όταν διαπιστώνουμε ότι μπορεί να αγγίζουν τις αντοχές της κοινωνίας μας», σημειώνουν μεταξύ άλλων και προσθέτουν τη γνωστή ρήση: «Δεν κάνουν οι καλοί νόμοι καλές κοινωνίες, οι καλές κοινωνίες κάνουν καλούς νόμους».


Ολόκληρη η ανακοίνωση:

«Το καλοκαίρι ως η εποχή του “όλα τα σφάζω όλα τα μαχαιρώνω” παρήλθε. Προσδοκούμε ότι θα παρέλθει και από την πολιτική ζωή του τόπου και θα σταματήσει επιτέλους η διαφωνία και οι αντιδικίες για τα αυτονόητα. Ο Δημήτρης Κουφοντίνας πήρε μία άδεια την οποία δικαιούται και είναι βέβαιο ότι αν δεν είχε παραβιάσει την άδειά του ο Χριστόδουλος Ξηρός, θα την είχε πάρει πολύ νωρίτερα.

Αλήθεια, ποιο κριτήριο δεν τηρείται για τη χορήγηση αυτής της άδειας, όταν το μόνο που είναι εν ισχύ τελικά από όλα όσα είχαν προβλεφθεί κατά την πρώτη ισχύ του θεσμού των αδειών, έχει παραμείνει μόνο ένα και συγκεκριμένα αυτό της “προσδοκίας για καλή χρήση της άδειας”.

Ο Δημήτρης Κουφοντίνας όλα αυτά τα χρόνια δεν έχει υποπέσει σε κανένα πειθαρχικό παράπτωμα μέσα στην φυλακή, πληροί κατά τη γνώμη μας τα κριτήρια χορήγησης της άδειας και οι νόμοι πρέπει να εφαρμόζονται. Ακόμα και όταν διαπιστώνουμε ότι μπορεί να αγγίζουν τις αντοχές της κοινωνίας μας.

Σχετικά Άρθρα

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει μία καλύτερη εμπειρία.