Σήμερα τo τελευταίο αντίο στο Θόδωρο Αγγελόπουλο

thodoros_aggelopoulos.jpg
Facebook
Twitter
LinkedIn

Ο θάνατος του Θόδωρου Αγγελόπουλου, αυτού του ποιητή των εικόνων, του οραματιστή, του τελειομανούς, του συνεπούς με τις ιδέες του, που μας καθήλωσε με την «Αναπαράσταση», τον «Θίασο» και όλες τις άλλες ταινίες του,

τοιχογραφίες της σύγχρονης Ιστορίας μας και της κοινωνικής πραγματικότητας, κάποιες απ΄ αυτές καταγεγραμμένες στα αριστουργήματα του παγκόσμιου σινεμά, βύθισε την κινηματογραφική οικογένεια και ολόκληρη τη χώρα στη θλίψη.

Το σοκ παραμένει μεγάλο και η συγκίνηση πλημμυρίζει. Για τον άδικο χαμό και την απίστευτα κακή στιγμή. Για τη δυσαναπλήρωτη απώλεια ενός κορυφαίου δημιουργού. Για ένα ανολοκλήρωτο έργο. Για ένα τέλος εποχής που δείχνει να μη θέλει πολύ ακόμη για την τελευταία τελεία. Για τη χρονική συγκυρία που η χώρα έχασε μια καίρια, διεισδυτική, ποιητική ματιά, το βλέμμα του Οδυσσέα που κοιτάζει προς το αδρό φως ενός καλύτερου μέλλοντος, στην πιο δύσκολη μεταπολεμικά περίοδο.

Ο θάνατος του Θόδωρου Αγγελόπουλου, αυτού του ποιητή των εικόνων, του οραματιστή, του τελειομανούς, του συνεπούς με τις ιδέες του, που μας καθήλωσε με την «Αναπαράσταση», τον «Θίασο» και όλες τις άλλες ταινίες του, τοιχογραφίες της σύγχρονης Ιστορίας μας και της κοινωνικής πραγματικότητας, κάποιες απ΄ αυτές καταγεγραμμένες στα αριστουργήματα του παγκόσμιου σινεμά, βύθισε την κινηματογραφική οικογένεια και ολόκληρη τη χώρα στη θλίψη.

Στο εξωτερικό, αναγνωρισμένος ίσως περισσότερο από το εσωτερικό, ως ένας από τους σημαντικότερους διεθνώς σκηνοθέτες, το ταξίδι του προς την αιωνιότητα συνοδεύεται με συγκινητικές αναφορές και άρθρα. «Εμβληματική φιγούρα του ελληνικού σινεμά», διάσημος «για το ονειρικό στυλ του» και «τις μακρές, προσεκτικά χορογραφημένες σκηνές», γράφουν. Για τη μαγεία των εικόνων του και το βάρος της σιωπής τους είχαν μιλήσει προ πολλών ετών ακόμη μεγάλοι μετρ της έβδομης τέχνης.

Τίτλοι τέλους, αλλά ο δημιουργός και στοχαστής Θόδωρος Αγγελόπουλος μας αφήνει πιο πλούσιους με το έργο του, το οποίο αγγίζει το μεδούλι της συλλογικής μνήμης, και τη συνεπή στάση του σε ιδανικά, οράματα και σ’ αυτό που ονομάζουμε συλλογικό όνειρο.

Το τελευταίο αντίο θα ειπωθεί σήμερα Παρασκευή, στις 4 το απόγευμα, από το Α’ Νεκροταφείο. Η κηδεία του θα γίνει δημοσία δαπάνη. Το ΥΠΠΟΤ και το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης ανακοίνωσαν την καθιέρωση Διεθνούς Βραβείου «Θόδωρος Αγγελόπουλος», που θα απονέμεται κάθε Νοέμβριο στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης.

ΓΡΑΦΟΥΝ ΟΙ: ΑΝΤΑ ΔΑΛΙΑΚΑ, ΡΟΜΠΥ ΕΚΣΙΕΛ, ΑΝΤΙΓΟΝΗ ΚΑΡΑΛΗ, ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΚΟΥΚΑ, ΔΗΜΗΤΡΑ ΡΟΥΜΠΟΥΛΑ, ΕΡΗ ΠΑΝΣΕΛΗΝΑ, ΓΙΑΝΝΗΣ ΦΩΣΚΟΛΟΣ

Πηγή: Έθνος

Σχετικά Άρθρα

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει μία καλύτερη εμπειρία.