Είδαμε την Παράσταση “Καληνύχτα Μέρα” και καταλάβαμε τι σημαίνει βρεφικό θέατρο

Facebook
Twitter
LinkedIn

 

της Λαμπριάνας Κυριακού

Πόσο όμορφη γίνεται η Αθήνα  όταν ανακαλύπτεις ότι σε  κάποιες γωνιές της, υπάρχουν  χώροι πολιτισμού  που γίνονται  οργανωμένες και προσεγμένες δουλειές.  Πρόσφατα έμαθα για  την  βρεφική παράσταση  «Καληνύχτα Μέρα».

Ομολογώ, πώς  δεν είχε πέσει στην αντίληψη μου αυτό το είδος θεάτρου.  Τουλάχιστον στην χώρα μας, είθισται να γίνονται παραστάσεις για παιδιά που είναι πιο μεγάλης ηλικίας. Ώσπου γνώρισα τη Μαριλένα Τριανταφυλλίδου, μια εκ των δυο σκηνοθετών της  βρεφικής και νηπιακής παράστασης «Καληνύχτα Μέρα» με αποτέλεσμα να μάθω αρκετά για την παράσταση αυτή. Είναι ο τέταρτος χρόνος μου λέει, πάμε πολύ καλά αλλά θέλουμε αυτό το είδος θεάτρου,  να το κάνουμε γνωστό και πολύτιμο  στην χώρα μας, γιατί είναι ωφέλιμο για τα παιδιά αυτής της ηλικίας.

 

Βρέθηκα λοιπόν, το απόγευμα της Κυριακής  στο  Studio Μαυρομιχάλη στα Εξάρχεια. Παιδιά από 12 μηνών έως 3 – 4 ετών με τους γονείς τους, άλλα  ανυπόμονα,  άλλα δισταχτικά, όλα χαρούμενα που θα έβλεπαν  μια παράσταση ραμμένη και κομμένη στα μέτρα τους.

Οι ηθοποιοί Κλεονίκη Καραχάλιου και Νάνσυ Κλαμπάτσα, ήταν ήδη στη σκηνή. Έκαναν  ασκήσεις αυτοσυγκέντρωσης προσπαθώντας να χαλαρώσουν γιατί όπως μου  είπαν, αν νιώθουν αυτές αρμονικά και χαλαρές θα νιώσουν και τα παιδιά και θα είναι και πιο δεχτικά σε αυτά που θέλουμε να τους περάσουν.


Η παράσταση διαρκεί μόνο 40 λεπτά. Ούτε λίγο ούτε πολύ για τέτοιες ηλικίες.  Πριν την είσοδο τους στο θέατρο, οι γονείς πληροφορούνται από τους υπεύθυνους για τους κανόνες, που περισσότερο έχουν   να κάνουν με την ασφάλεια  και την ψυχαγωγία των παιδιών.

Τα φώτα χαμηλώνουν,  ίσα – ίσα για να μην τρομάξουν τα παιδιά  που έχουν ευαισθησία στο ημίφως.

Δυο μικρά κορίτσια. «Σσσσςςςς, κοιμήσου» λέει το ένα  στο άλλο και σκεπάζονται με ένα μεγάλο πάπλωμα,  που είναι απλωμένο σε όλη την σκηνή. Αλλά οι δύο ηθοποιοί δεν θέλουν να κοιμηθούν, θέλουν να παίξουν και να μοιραστούν τα όσα θαυμαστά συνάντησαν μέσα στη μέρα τους, μέχρι που τα μάτια τους βαραίνουν και έρχεται η στιγμή οι αναμνήσεις να γίνουν τα παιδικά τους όνειρα.

Μια παράσταση για την ανάπτυξη των δεξιοτήτων των παιδιών. Από το φως στο «σκοτάδι»    Μικροί διάλογοι, επαναλαμβανόμενα μοτίβα, μουσική αγγελική, έως χαλαρωτική. Ένα παιχνίδι ήχων εξελίσσεται. Τι όμορφος ο ήχος των κυμάτων, κατάλληλος για την ανάπτυξη της ακοής και την αυτοσυγκέντρωση. Αντικείμενα σε κίνηση.  Τα παιδιά συμμετέχουν, απαντάνε, μιμούνται τις ηθοποιούς και ναι τραγουδάνε το τραγούδι της παράστασης.

Στο τέλος,  όλα αλλάζουν. Τα  παιδιά αφού βγάλουν τα παπούτσια τους, ορμάνε στο σκηνικό.  Με την καθοδήγηση των ηθοποιών, έρχονται σε επαφή με τα διάφορα αντικείμενα της παράστασης. Γίνεται ένα είδος θεατρικού παιχνιδιού και έτσι το απόγευμα των μικρών μας φίλων  εξελίσσεται σε εκπαιδευτικό.


Υγ:

Η ομάδα Αrtika (www.artika.co) που έφερε το θέατρο για τις πολύ μικρές ηλικίες στην Ελλάδα, μετά την συμμετοχή της σε διεθνή φεστιβάλ και την επιτυχία των παραστάσεων

«Η δική μου ομπρέλα» και «Θαυμαστός καινούριος κόσμος», συνεχίζει τις παραστάσεις αποκλειστικά  για βρεφική-νηπιακή ηλικία πιστεύοντας πως δεν είναι ποτέ νωρίς για να γίνεις θεατής.

 

{youtube}Xnst-tYls20{/youtube}

 

Στοιχεία παράστασης:

Σκηνοθεσία: Κατερίνα Αλεξάκη/Μαριλένα Τριανταφυλλίδου

Σκηνικά – Κοστούμια: Μάρια Μπαχά

Μουσική: Βασίλης Καζής,


Ερμηνεύουν: Κλεονίκη Καραχάλιου  και Νάνσυ Κλαμπάτσα

Φωτισμοί: Γιώργος Αγιαννίτης.

Διάρκεια παράστασης: 40΄ + 10΄δραστηριότητα με τα παιδιά.


Θέατρο Studio Μαυρομιχάλη,

Μαυρομιχάλη 134.

Τηλ 210 6453330.


Παραστάσεις για το κοινό κάθε Κυριακή  στις 5.30μμ, από την 1η Οκτωβρίου 2017 και για ολόκληρη τη θεατρική περίοδο.


Εισιτήρια πωλούνται στο ταμείο του Θεάτρου

Κανονικό: 10 ευρώ

Μειωμένο: 8

Ανέργων: 5ευρώ

Σχετικά Άρθρα

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει μία καλύτερη εμπειρία.