Η συνθήκη της Λωζάνης στο επίκεντρο της συνάντησης Παυλόπουλου – Ερντογάν

Facebook
Twitter
LinkedIn

Ο Τούρκος Πρόεδρος κατά την τοποθέτησή του στο Προεδρικό Μέγαρο επέλεξε να υπογραμμίσει πως η συνθήκη της Λωζάνης πρέπει να αναθεωρηθεί σε σημείο που θα δίνει ίδια δικαιώματα στην τουρκική όπως τόνισε μειονότητα. 

Αναλυτικά η τοποθέτηση του Τούρκου Προέδρου έχει ως εξής:

«Σας ευχαριστώ πολύ κύριε Πρόεδρε

Η σημερινή ημέρα είναι μία ιστορική ημέρα και για τις δύο χώρες και για τους δύο λαούς. Είναι μεγάλη ευχαρίστηση για εμένα η σημερινή επίσκεψη στην Αθήνα. Θέλω η επίσκεψη αυτή να αποτελέσει σημείο αναφοράς στις σχέσεις των δύο χωρών. Θα διατυπώσω κι εγώ από την πλευρά μου όμως τις δικές μας θέσεις.

Στο θέμα της συνθήκης της Λωζάνης υπάρχουν εκκρεμότητες και θέματα που δεν γίνονται σωστά κατανοητά. Είναι μία συμφωνία που υπογράφηκε πριν από 94 χρόνια και έχει υπογραφές από 11 χώρες. Στην συνθήκη της Λωζάνης υπάρχει ακόμη και η υπογραφή της Ιαπωνίας. Μέσα σε 94 χρόνια ανοικοδομήθηκε και άλλαξε ο κόσμος. Εμφανίστηκαν νέα θέματα ανάμεσα στις δύο χώρες. Για παράδειγμα αναφέρατε την μουσουλμανική μειονότητα στην Ελλάδα είναι σωστό αλλά ταυτόχρονα υπάρχει πλέον και η λέξη τουρκική και αναφέρεται και στις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού δικαστηρίου. Θέλω επίσης να σημειώσω πως πρέπει να ασχοληθούμε διευρυμένα με τις συνθήκες ζωής των ανθρώπων στην περιοχή της Δυτικής Θράκης. Μπορούν οι άνθρωποι να ασκήσουν κανονικά τα θρησκευτικά τους καθήκοντα; Γιατί διορίζει το Κράτος τους μουφτήδες; Εμείς δεν διορίζουμε τον πατριάρχη. Γιατί οι ιμάμηδες στη Θράκη δεν έχουν το ίδιο δικαίωμα ενώ προβλέπεται από την συνθήκη της Λωζάνης; Το θέμα το έχουμε συζητήσει με τους κ. Σημίτη, Παπανδρέου, Καραμανλή και Σαμαρά το ίδιο κάνουμε και με τον κύριο Τσίπρα αλλά λύση δεν έχει υπάρξει. Αν κοιτάξουμε την οικονομική πτυχή του θέματος το κατά κεφαλήν εισόδημα στην Ελλάδα είναι 18.000 δολάρια ενώ στη Δυτική Θράκη μόλις 2.000 δολάρια. Δεν υπάρχει η απαραίτητη στήριξη για τους κατοίκους των περιοχών και μοιραία αυτό δημιουργεί ανισότητα. Στην Τουρκία δεν θα δείτε τίποτε τέτοιο. Δεν υπάρχει καμία διάκριση στην Θρησκεία και στην αποδοχή. Στην Θράκη ακόμη και η λέξη Τουρκική δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή. Πρέπει να ξεπεράσουμε όλα αυτά τα θέματα.

Όταν μιλώ για επικαιροποίηση εννοώ όλα αυτά τα ζητήματα. Υπάρχουν και κάποια στρατιωτικά ζητήματα. Όταν αποχωρήσατε από το ΝΑΤΟ σας στηρίξαμε για την επιστροφής σας. Εάν δεν είχε συμβεί αυτό δεν θα είχατε επιστρέψει. Εμείς σας είδαμε σαν γείτονες και το ίδιο κάνουμε και σήμερα. Το ίδιο ισχύει και για το Κυπριακό. Όπως η Ελλάδα είναι εγγυήτρια χώρα το ίδιο είναι και η Τουρκία. Επίσης καμία υπόσχεση από την πλευρά της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν τηρούνται παρά τις δικές μας προσπάθειες. Στόχος μας μία βιώσιμη λύση σε Κύπρο και Αιγαίο. Πρέπει μαζί να κάνουμε τα απαραίτητα βήματα. Δεν είναι εύκολο, έχουν αλλάξει πολλά σε 94 χρόνια. Αν εξετάσουμε όλα τα θέματα μαζί θα βρεθεί κοινός τόπος για αλλαγές.

Το θέμα της προστασίας τον ομογενών μας στη Θράκη είναι θέμα ύψιστης προτεραιότητας για εμάς. Επιθυμία μου είναι η επίσκεψη αυτή είναι να υπάρξουν πολύ θετικά αποτελέσματα. Πρέπει να εντατικοποιήσουμε τις σχέσεις μας σε οικονομία, στρατό, πολιτισμό και τουρισμό. Στον τουρισμό υπάρχει σημαντική συνεργασία και πρέπει να συνεχίσουμε να επενδύουμε σε αυτόν τον τομέα.

Επιθυμώ επίσης να μην ασχοληθούμε με το άδειο μέρος του ποτηριού αλλά να κοιτάξουμε το γεμάτο μέρος και να ενισχύσουμε τις μεταξύ μας σχέσεις. Πιστεύω πως θα αφήσουμε πίσω μας τα προηγούμενα 65 χρόνια» .

Σχετικά Άρθρα

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει μία καλύτερη εμπειρία.