Ο Σουλτάνος στην Αθήνα…

Facebook
Twitter
LinkedIn

Eπικαιροποίηση της συνθήκης της Λωζάνης  ανέφερε  ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζεπ Ταγιπ Ερντογάν σε συνέντευξή του στον Αλέξη Παπαχελά.Ενώ τόνισε ιδιαίτερα το θέμα  με τους 8 αξιωματικούς που κρατουνται στις Ελληνικές φυλακές. Δυσαρέσκεια απο την δική μας πλευρά για την επικαιροποίηση ωστε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος  να κάνει λόγο για έντονο προβληματισμό και ερωτήματα που εγείρονται από τη συνέντευξη του κ. Ερντογάν, διαμηνύοντας ότι η συνθήκη της Λωζάνης είναι «αδιαπραγμάτευτος θεμέλιος λίθος πάνω στον οποίο μπορεί να οικοδομηθεί η ειλικρινής συνεργασία των δύο χωρών».

Συγκεκριμένα, μιλώντας στον ΣΚΑΪ και στον Αλέξη Παπαχελά ο κ. Ερντογάν έθιξε  τα εξής θέματα:

Για τη συνθήκη της Λωζάνης:
«Πρώτα και κύρια, η Συνθήκη της Λωζάνης δεν περιλαμβάνει μόνο την Ελλάδα, αλλά ολόκληρη την περιοχή. Αφορά ολόκληρη την περιοχή και ακριβώς εξαιτίας αυτού, πιστεύω συγχρόνως ότι όλες οι συνθήκες χρειάζονται μία επικαιροποίηση. Και η Λωζάνη σύμφωνα με τα τελευταία γεγονότα, χρειάζεται επικαιροποίηση

Για το Αιγαίο και τις «αποστάσεις ανάμεσα στα νησιά»:
«Στο Αιγαίο υπάρχουν αποστάσεις μεταξύ των νησιών, που είναι αρκετά προβληματικές. Θεωρώ ότι αυτά τα προβλήματα μπορούν εύκολα να ξεπεραστούν, Έχουμε θέματα στην οριοθέτηση του εναέριου χώρου και των θαλάσσιων συνόρων, αλλά και στον καθορισμό τηςν υφαλοκρηπίδας. Αυτά τα θέματα μπορούν εύκολα να ξεπεραστούν και να ανακουφιστούν οι δύο χώρες. Όλο το πρόβλημα αφορά αυτό. Ως εγγυήτριες, ως δίκαιες χώρες μπορούμε να προχωρήσουμε σε συγκεκριμένες διαδικασίες στα σχετικά κλιμάκια. Δεν μπορούμε να ανεχθούμε ότι είναι πρόβλημα τα τουρκικά πλοία, να πλέουν στο Αιγαίο. Αυτές είναι οι προκλήσεις που μπορούμε εύκολα να ξεπεράσουμε. Και στον εναέριο χώρο υπάρχουν ορισμένες δυσκολίες κατά καιρούς και πραγματικά μπορούμε να τις ξεπεράσουμε. Τα μαχητικά μας αεροσκάφη δεν πρέπει να αποτελούν απειλή το ένα για το άλλο

Για τους 8 αξιωματικούς:
«Ο Αλέξης Τσίπρας μου υποσχέθηκε την έκδοση σε 15-20 ημέρες των οκτώ Τούρκων αξιωματικών». Απέρριψε δε το επιχείρημα της Αθήνας ότι η απόφαση για μη έκδοση των οκτώ ελήφθη από την ανεξάρτητη Δικαιοσύνη, λέγοντας πως αν τέτοιες υποθέσεις αφεθούν στη Δικαιοσύνη «δεν θα υπάρξει κανένα αποτέλεσμα». «Η Δικαιοσύνη δεν νοιάζεται τόσο», είπε, προσθέτοντας ότι χρειάζονται παρεμβάσεις της εκτελεστικής εξουσίας ώστε να λυθεί ο γόρδιος δεσμός.

Στις 10:30 η άφιξη

Μέσα σ’ αυτό το πλαίσιο , ο Σουλτάνος φτάνει στο «Ελ. Βενιζέλος» στις 10.30 το πρωί.

Εκεί, θα τον υποδεχτεί ο υπουργός εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς και θα ακολουθήσει κατάθεση στεφάνου στο Μνημείο του Αγνωστου Στρατιώτη. Θα ακολουθήσουν κατ’ ιδίαν συναντήσεις με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας (12:00) και τον Πρωθυπουργό (13:30). Ενώ πρόκειται για την δεύτερη επίσημη επίσκεψη που πραγματοποιεί σε κράτος-μέλος της ΕΕ από την εκδήλωση του αποτυχόντος πραξικοπήματος τον Ιούλιο του 2016.

«Αναγκαία η αναβάθμιση των σχέσεων»

Από το κυβερνητικό στρατόπεδο, παρότι υπάρχει διάχυτος σκεπτικισμός, επιμένουν στην ανάγκη επαναπροσέγγισης με την Τουρκία. Και διαμηνύουν ότι η επίσκεψη του κ. Ερντογάν λογίζεται στο πλαίσιο της «αναγκαίας αναβάθμισης των σχέσεων των δυο χωρών με δεδομένο το ρόλο σταθερότητας της Ελλάδας στην περιοχή».

«Δεδομένης της κατάστασης των σχέσεων της Τουρκίας με την ΕΕ και τις ΗΠΑ, είναι εξαιρετικά σημαντικό να αναβαθμιστεί ο διμερής δίαυλος επικοινωνίας με την Τουρκία για την αντιμετώπιση κρίσεων, τη μείωση της έντασης και την διαχείριση περιφερειακών προκλήσεων», λένε χαρακτηριστικά διπλωματικές πηγές.

Η ατζέντα

Σε ό,τι αφορά δε στην ατζέντα των συνομιλιών, αυτή μεταξύ άλλων θα περιλαμβάνει:

Μεταναστευτικό: η Αθήνα «καίγεται» να διασφαλιστεί η συμφωνά ΕΕ-Τουρκίας και να μην αυξηθούν οι προσφυγικές ροές
Αιγαίο-διμερείς σχέσεις: με φόντο την υπέρμετρη στρατιωτική δραστηριότητα της τουρκικής αεροπορίας στο Αιγαίο, ενδιαφέρον αποκτούν οι συνομιλίες ανάμεσα στις δυο πλευρές. Με τον Αλέξη Τσίπρα να δηλώνει στο Anadolu ότι στόχος είναι «να διασφαλίσουμε ότι το Αιγαίο και η Μεσόγειος είναι θάλασσες ειρήνης και διαλόγου, και όχι έντασης ή αντιπαράθεσης». Επισημαίνοντας παράλληλα ότι πρέπει να γίνει σεβαστή η Συνθήκη της Λωζάνης.
Οικονομία: επί τάπητος και η προοπτική των οικονομικών σχέσεων των δύο χωρών στο εμπόριοκαθώς και σε τομείς όπως η ενέργεια, ο τουρισμός, η ακτοπλοΐα, η σιδηροδρομική διασύνδεση

Δρακόντεια μέτρα ασφαλείας

Άνθρωποι με άμεση γνώση των προετοιμασιών που έλαβαν χώρα όλο αυτό το διάστημα, επισημαίνουν ότι έχει χρησιμοποιηθεί η μεγαλύτερη αστυνομική δύναμη των τελευταίων ετών.

Με τις ίδιες πηγές να  κάνουν λόγο για υψηλά μέτρα ασφαλείας και για την σύζυγό του Εμινέ, η οποία και θα τον συνοδεύει, και θα ακολουθήσει ξεχωριστό πρόγραμμα με τις συζύγους των κκ Παυλόπουλου και Τσίπρα.

120 άτομα αναμένονται στο δείπνο

Στο μεταξύ, επί ποδός βρίσκονται και στο Προεδρικό Μέγαρο και όλες αυτές τις ημέρες έγινε η κατάλληλη προετοιμασία για το δείπνο που θα παραθέσει στις 7.30 το απόγευμα ο Προκόπης Παυλόπουλος. Οι πληροφορίες αναφέρουν πως θα παραβρεθούν περί τα 120 άτομα. Όσο για το μενού θα περιλαμβάνει μεταξύ άλλων και ψάρι, όπως και…αλκοολούχα ποτά (πέρα από αναψυκτικά, χυμούς, κ.α)

Προσευχή και γεύμα στη Θράκη

Ο Σουλτάνος, την Παρασκευή θα μεταβεί στη Θράκη και σύμφωνα με το Πρόγραμμα στις 12 το πρωί θα προσευχηθεί στο Τζαμί Κιρ Μαχαλέ. Θα ακολουθήσει γεύμα εργασίας όπου και θα μιλήσει σε ένα σχετικά περιορισμένο ακροατήριο, όπερ και σημαίνει ότι η Αθήνα απέφυγε -τουλάχιστον- να διοργανωθεί μεγάλη δημόσια συζήτηση. Στις 4 το απόγευμα θα αναχωρήσει για την Άγκυρα από την Αλεξανδρούπολη.

Τον κ. Ερντογάν θα συνοδεύουν και στην Κομοτηνή, ο Τούρκος αντιπρόεδρος και οι υπουργοί: Εξωτερικών, Οικονομικών Ευρωπαϊκών υποθέσεων και ενέργειας. Από την ελληνική κυβέρνηση θα βρίσκονται εκεί ο αναπληρωτής υπουργός εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος και ο υφυπουργός Γιάννης Αμανατίδης.

Σχετικά Άρθρα

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει μία καλύτερη εμπειρία.