Η οργή του Αιόλου Επιστολή αγωνίας προς τον υπουργό κ. Στυλιανίδη Απο τον Αρθρογράφο Γιώργο Ουρανό

Maxresdefault
Facebook
Twitter
LinkedIn

Ο υπουργός X.Στυλιανίδης και ο ρόλος του

Πράγματι, η Ελλάδα είναι «η χώρα των δύο ηπείρων και των πέντε θαλασσών», και έχει μεν το πλεονέκτημα να βρέχεται από παντού, και αυτό να επιδρά ιδιαίτερα ευεργετικά στο κλίμα της , παράλληλα όμως είναι εκτεθειμένη στους πέντε ανέμους.

Οι Αρχαίοι μας, με την σοφία που διέθεταν, διέβλεπαν μεγάλους κινδύνους από την εκδήλωση ακραίων φυσικών φαινομένων, και όντως τους κυρίευε μεγάλος φόβος για το πως θα τα αντιμετώπιζαν. Γιαυτό, και όρισαν τον Αίολο τον Θεό των ανέμων, ως εκείνον που θα μπορούσε να μεσολαβεί και να προλαβαίνει τις συμφορές και τις φυσικές καταστροφές.

Παράλληλα όμως, ο ρόλος του Αιόλου ήταν να λειτουργεί και ως τιμωρός, εκφράζοντας με την οργή του την αντίθεση του τόσο στην αδικία όσο και σε ενέργειες βλαβερές για την κοινωνία.

Η παρούσα κυβέρνηση, διαβλέποντας την αναγκαιότητα για τα ακραία αυτά φυσικά φαινόμενα, και μάλιστα μετά από τα τραγικά γεγονότα που συνέβησαν τα τελευταία χρόνια, στη Μάνδρα, στο Μάτι, στην Βόρεια Εύβοια και αλλού, αναβάθμισε τη θέση του Γενικού Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας σε θέση υπουργού. Θεωρούμε αυτήν της την απόφαση, ως ιδιαίτερα επιτυχημένη. Ωστόσο δεν γνωρίζουμε τι ακριβώς εντολές και τι οδηγίες για τον ρόλο του και την αποστολή του, έχει λάβει ο υπουργός που ορίστηκε.

Συμπεράσματα εκ των αποτελεσμάτων

Ήδη μετρούμε 11 μήνες από την τοποθέτηση του αρμόδιου αυτού υπουργού, και έχουν υπάρξει και κατά το διάστημα αυτό δυσάρεστα συμβάντα θεομηνιών, όπως πλημμύρες και πυρκαγιές, με συνέπεια να προκληθούν ανεπανόρθωτες βλάβες. Σίγουρα χρειάζεται ένας μακροχρόνιος σχεδιασμός, για να κατορθωθεί να φτάσει η αντιμετώπισή τους σε ένα ικανοποιητικό επίπεδο.

Ωστόσο δεν γνωρίζουμε αν πράγματι έχουν ληφθεί οι καίριες αποφάσεις που απαιτούνται, για να ξεκινήσει αυτός ο σχεδιασμός. Ήδη έχουν συμβεί δεκάδες πλημμύρες την χειμερινή περίοδο και τώρα συμβαίνουν πυρκαγιές, όπως, στο Νότιο Ρέθυμνο, στην Πεντέλη, στα Μέγαρα, στην Ηλεία, στον Έβρο και αλλού, και η προετοιμασία αντιμετώπισής τους ήταν αρκετά ελλιπής. Δυστυχώς η αντιμετώπισή τους έως τώρα, δεν ήταν καθόλου διαφορετική από εκείνη που ήταν και παλιότερα.

Τι πρέπει να γίνει για τον κεντρικό σχεδιασμό.

Τα πρώτα τα οποία θα πρέπει να σχεδιαστούν, σε κεντρικό επίπεδο και να εκπονηθούν τα ανάλογα επιχειρησιακά σχέδια, είναι:

i. Να εκπονηθεί τo Εθνικό επιχειρησιακό σχέδιο δράσης στα 3 επίπεδα συμβάντων και φυσικών καταστροφών.

α. Για Πλημμύρες

β. Για Πυρκαγιές

γ. Για Σεισμούς

ii. Να εκπονηθούν τα Περιφερειακά ή Διαπεριφερειακά ( όπως π.χ. ομού Πελοποννήσου και Δυτικής Ελλάδας) επιχειρησιακά σχέδια δράσης, παραμετροποιημένα κατά τα ανωτέρω συμβάντα α, β και γ.

iii. Να εκπονηθούν τα Δημοτικά ή Διαδημοτικά επιχειρησιακά σχέδια δράσης, επίσης παραμετροποιημένα κατά τα συμβάντα α, β και γ.

iv. Να καθοριστεί με απόλυτη ακρίβεια το πως το Εθνικό επιχειρησιακό σχέδιο δράσης, θα συνεργάζεται με τα Περιφερειακά, και εκείνα με τα αντίστοιχά τους Δημοτικά.

v. Να καθοριστούν, με βάση τις μετεωρολογικές εκτιμήσεις των σχετιζόμενων Εθνικών υπηρεσιών όπως ΟΑΣΠ, Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία, Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, Γεωγραφική Υπηρεσία Στρατού, και όποιων άλλων εμπλέκονται, οι ευαίσθητες περιοχές, ανά παραμετροποίηση των α, β, και γ. Για αυτές τις περιοχές θα πρέπει να ισχύουν επιπλέον μέτρα πρόληψης, και θα πρέπει να κατασκευαστούν επιπλέον έργα υποδομών.

vi. Να καθοριστεί με απόλυτη ακρίβεια η συχνότητα πραγματοποίησης ασκήσεων εφαρμογής των σχεδίων αυτών ανά συγκεκριμένο χρονικό διάστημα. Ασκήσεις εφαρμογής θα πρέπει απαρέγκλιτα να εκτελούνται κατ΄έτος και πριν από την έναρξη των επίφοβων περιόδων εμφάνισης των φαινομένων.

vii. Να καθοριστεί με απόλυτη ακρίβεια το χρονικό διάστημα μετά το οποίο θα πρέπει να αναθεωρούνται τα σχέδια αυτά.

viii. Να εξασφαλιστεί με νομοθετικό τρόπο, η χρηματοδότηση κατ ΄έτος των δράσεων αυτών, με τη δημιουργία ενός αυτόνομου ειδικού ταμείου.

ix. Να υπάρξει επίσης νομοθετική διευθέτηση καθώς και εναρμόνιση στο ποιά υπηρεσία έχει την κάθε συγκεκριμένη ευθύνη και να καθοριστεί επίσης η κάθε καίρια δράση που θα πρέπει να εκτελείται και από ποιόν .

Σχετικά Άρθρα

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει μία καλύτερη εμπειρία.