Τι περιέχει η τεράστια σαρκοφάγος στην Αίγυπτο;

Facebook
Twitter
LinkedIn


Αρχαιολόγοι και υπάλληλοι του υπουργείου Αρχαιοτήτων της Αιγύπτου αποκάλυψαν τα ευρήματα από την τεράστια γρανιτένια σαρκοφάγο, που πριν δύο εβδομάδες βρέθηκε ανέπαφη για 2.000 χρόνια στην περιοχή Σίντι Γκάμπερ της Αλεξάνδρειας.


Σύμφωνα με τον αστικό μύθο, η μυστηριώδης σαρκοφάγος θα μπορούσε να περιέχει τη σορό του Μεγάλου Αλεξάνδρου ή μια θανατηφόρα κατάρα του Φαραώ, που θα σκότωνε όποιον την άνοιγε.

Όμως τελικά τρεις σκελετοί βρίσκονταν μέσα στο πλημμυρισμένο εσωτερικό της. Το καφετί νερό προερχόταν από μία τρύπα που είχε διαπεράσει τον γρανίτη και ανέδυε αφόρητη δυσωδία.

Σύμφωνα με το αιγυπτιακό ειδησεογραφικό πρακτορείο El-Watan, η επιτροπή των αρχαιολόγων άρχισε σταδιακά να αφαιρεί το καπάκι του τάφου, όταν η άσχημη μυρωδιά τους ανάγκασε να βγουν πριν επιχειρήσουν ξανά με τη βοήθεια αιγυπτιακών στρατιωτικών μηχανικών.

«Δεν ανήκει στον Μέγα Αλέξανδρο»

Ο γενικός γραμματέας του Ανώτατου Συμβουλίου Αρχαιοτήτων, Μουστάφα Ουαζίρι, δήλωσε ότι «η σαρκοφάγος δεν ανήκει στον Μέγα Αλέξανδρο» δίνοντας τέλος στα σχετικά σενάρια.

«Το άνοιξα και, ευτυχώς, ο κόσμος δεν βυθίστηκε στο σκοτάδι» είπε χαριτολογώντας ο ίδιος για να προσθέσει το εξής: «Ήμουν ο πρώτος που έβαλα ολόκληρο το κεφάλι μου μέσα στη σαρκοφάγο… και στέκομαι εδώ μπροστά σας, είμαι καλά».

«Μοιάζει με οικογενειακή ταφή… Δυστυχώς, οι μούμιες στο εσωτερικό δεν ήταν στην καλύτερη κατάσταση και μόνο τα οστά έμειναν» συμπλήρωσε ο Ουαζίρι.

Τρεις στρατιώτες που έπεσαν στη μάχη;

Σύμφωνα με εμπειρογνώμονες, τα τρία άτομα μπορεί να ήταν πολεμιστές ή στρατιώτες, που φαίνεται να σκοτώθηκαν στη διάρκεια μάχης, κατά την εποχή των Φαραώ. Το ένα κρανίο φέρεται να έχει τραύματα από βέλη.

Η σαρκοφάγος 27 τόνων βάρους, δύο μέτρων ύψους και τριών μήκους είναι η μεγαλύτερη της είδους που βρέθηκε ανέπαφη και η χρονολόγησή της τοποθετείται ή στην πρώιμη Πτολεμαϊκή περίοδο, η οποία ξεκίνησε το 323 π.Χ. μετά το θάνατο του Μεγάλου Αλεξάνδρου, ή στη Ρωμαϊκή περίοδο.

Οι σκελετοί και η σαρκοφάγος θα μεταφερθούν στην αποθήκη, όπου στεγάζονται τα αρχαία ευρήματα της Αλεξάνδρειας, για περαιτέρω μελέτη.


Πηγή: BBC

Σχετικά Άρθρα

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει μία καλύτερη εμπειρία.