Χιόνι κρύο και… υπομονή.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Με χιόνια και χιονόνερο έως την Κυριακή. Τα Χριστούγεννα βελτιωμένος ο Καιρός. Στα βόρεια θα σημειωθούν πρόσκαιρες, τοπικές, χιονοπτώσεις, στα ηπειρωτικά με εξασθένηση, στα κεντρικά και νοτιά βροχές, στα πεδινά και χιονοπτώσεις σε ορεινά και ημιορεινά. Τα φαινόμενα βαθμιαία θα ενταθούν και θα εκδηλωθούν και καταιγίδες στα νοτιά ισχυρές.

Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 5 με 6 και στα νοτιά 8 με 9, τοπικά 10 μποφόρ τις πρωινές ώρες. Παγετός κατά τόπους στα ηπειρωτικά, τοπικά ολικός στη δυτική Μακεδονία.

Tην Κυριακή το απόγευμα,  τα φαινόμενα βαθμιαία θα εξασθενήσουν. Τόσο ανήμερα των Χριστουγέννων όσο και και την Τρίτη ο καιρός θα είναι καλύτερος.

.Αναλυτικά σύμφωνα με την ΕΜΥ:

Λίγες νεφώσεις πρόσκαιρα στην Δυτική και Κεντρική Μακεδονία. Αυξημένες με πιθανότητα για πρόσκαιρες ασθενείς χιονοπτώσεις κυρίως στη Δυτική Μακεδονία το πρωί.

ΑΝΕΜΟΙ: Βόρειοι βορειοανατολικοί 4 με 6 και στα ανατολικά βαθμιαία τοπικά 7 μποφόρ.

ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ: Από -1 έως 5 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία 4 με 5 βαθμούς χαμηλότερη.

ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ

Στο βόρειο Ιόνιο και την Ήπειρο λίγες νεφώσεις κατά τόπους αυξημένες με πρόσκαιρες χιονοπτώσεις στα ορεινά και ημιορεινά της Ηπείρου το πρωί.

Στις υπόλοιπες περιοχές νεφώσεις με τοπικές βροχές, κυρίως στο Νότιο Ιόνιο και την Πελοπόννησο όπου θα εκδηλωθούν καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές.

ΑΝΕΜΟΙ: Βορειοανατολικοί στα Βόρεια 4 με 6, στα νότια 5 με 7 και στο Νότιο Ιόνιο πρόσκαιρα 8 με 9 μποφόρ.

ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ: Από 3 έως 10 βαθμούς Κελσίου. Στην Ήπειρο 4 με 6 βαθμούς χαμηλότερη.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΕΥΒΟΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ

Στη Θεσσαλία νεφώσεις με χιονόνερο ή χιόνιο στα πεδινά και ασθενείς χιονοπτώσεις σε ορεινά και ημιορεινά. Τα φαινόμενα βαθμιαία θα εξασθενήσουν. Στις υπόλοιπες περιοχές νεφώσεις με τοπικές βροχές και χιοπνοπτώσεις σε ορεινά και ημιορεινά (ενδεικτικό υψόμετρο 400 μέτρα) καθώς και σε περιοχές της Στερεάς Ελλάδας και Εύβοιας με υψόμετρο 300 – 400 μέτρα.

Τα φαινόμενα βαθμιαία θα ενταθούν και θα είναι κατά τόπους ισχυρά, ενώ θα εκδηλωθούν και καταιγίδες (κατά τόπους ισχυρές στην Πελοπόννησο και στα Κύθηρα).

Καταιγίδες κατά διαστήματα ισχυρές θα εκδηλωθούν στην Πελοπόννησο (κυρίως στην ανατολική και τη νότια) και τα Κύθηρα. Χιονοπτώσεις κατά διαστήματα πυκνές στα ορεινά και ημιορεινά (500-600 μέτρα).

ΑΝΕΜΟΙ: Βόρειοι Βορειοανατολικοί στα Βόρεια 4 με 6, στα νότια τοπικά 6 με 8 και στα Κύθηρα τοπικά 9 μποφόρ.

ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ: Από 0 έως 9 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια κατά τόπους 2 με 4 βαθμούς χαμηλότερη. ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ

Νεφώσεις με τοπικές βροχές και χιονοπτώσεις στα ορεινά της Κρήτης. Τα φαινόμενα βαθμιαία θα ενταθούν και θα εκδηλωθούν και καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές.

ANΕΜΟΙ: Βορειοανατολικοί 5 με 6 και στα δυτικά τοπικά 7 μποφόρ.

ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ: Από 9 έως 14 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ, ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ

Νεφώσεις με τοπικές βροχές και πιθανώς στα νηδιά του Βορείου Αιγαίου ασθενείς χιονοπτώσεις στα ορεινά το πρωί. Οι βροχλές βαθμιαία θα ενταθούν και θα εκδηλωθούν καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές κρίως στα νότια.

ΑΝΕΜΟΙ: Ανατολικοί Βορειοανατολικοί 5 με 7 και βαθμιαία τοπικά 8 μποφόρ.

ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ: Από 9 έως 15 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια 4 με 6 βαθμούς χαμηλότερη.

ΑΤΤΙΚΗ

Νεφώσεις με βροχές, χιονόνερο στα ημιορεινά και πρόσκαιρες χιονοπτώσεις στην Πάρνηθα (πάνω από τα 500 μέτρα). Οι βροχές θα ενταθούν και θα είναι κατά τόπους ισχυρές.

ΑΝΕΜΟΙ: Βορειοανατολικοί 5 με 6 μποφόρ και στα ανατολικά τοπικά 7 μποφόρ που βαθμιαία θα στραφούν σε βόρειους και θα ενισχυθούν τοπικά στα 8 μποφόρ και τη νύχτα στα Ανατολικά τοπικά 9 μποφόρ.

ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ: Από 5 έως 9 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Λίγες νεφώσεις παροδικά το πρωί αυξημένες.

ΑΝΕΜΟΙ: Βόρειοι βορειοανατολικοί 4 με 5 μποφόρ.

ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ: Από 0 έως 5 βαθμούς Κελσίου.

Το Σάββατο τα φαινόμενα μέχρι το μεσημέρι θα περιοριστούν στο ανατολικό Αιγαίο και την Κρήτη και θα εξασθενήσουν. Ηρεμεί ο καιρός από την Κυριακή

Την Κυριακή αναμένεται να φτάσουν στη χώρα μας νέες ψυχρές αέριες μάζες. Το αποτέλεσμα θα είναι να υπάρξουν νέες χιονοπτώσεις ακόμη και σε χαμηλά υψόμετρα στα βορειοδυτικά.

Ως αργά το μεσημέρι τα φαινόμενα θα επεκταθούν πιο ανατολικά, ωστόσο το κύμα αυτό θα εξασθενήσει μέχρι το απόγευμα.

Ανήμερα τα Χριστούγεννα θα υπάρχει ηλιοφάνεια στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας. Αποτέλεσμα αυτού θα είναι η θερμοκρασία στα νησιά και στο μεγαλύτερο μέρος της ηπειρωτικής χώρας να ανέβει πάνω από τους 10 βαθμούς και σε ορισμένες περιοχές να φτάσει ακόμη και στους 15 βαθμούς.

Οι βοριάδες ωστόσο μένουν και έτσι νωρίς το πρωί, αλλά και κατά τη διάρκεια της νύχτας θα υπάρχει παγετός και δεν αποκλείεται να υπάρχουν σημεία των δρόμων που θα κρύβουν κινδύνους ειδικά στο επαρχιακό δίκτυο.

Την Τρίτη ο καιρός προβλέπεται γενικά αίθριος. Οι άνεμοι στα βόρεια μεταβλητοί 3 και στα νότια από δυτικές διευθύνσεις 3 με 4 και τοπικά 5 μποφόρ. Η θερμοκρασία σε περαιτέρω άνοδο.
Έκτακτα μέτρα προστασία από τους Δήμους Αθηναίων

Μέτρα προστασίας για τους άστεγους και τις υπόλοιπες ευάλωτες ομάδες από τις χαμηλές θερμοκρασίες, λαμβάνει ο δήμος Αθηναίων, από την Παρασκευή και για όσο το απαιτήσουν οι καιρικές συνθήκες.

Από τις 10 το βράδυ σήμερα Παρασκευή  22 Δεκεμβρίου, θα είναι διαθέσιμη θερμαινόμενη αίθουσα στο ισόγειο του Πνευματικού Κέντρου του δήμου Αθηναίων (Ακαδημίας 50), με είσοδο από την οδό Σόλωνος.

Καθ’ όλη τη διάρκεια του 24ώρου θα λειτουργεί τετραψήφια ανοιχτή γραμμή επικοινωνίας στον αριθμό 1595 του δήμου Αθηναίων, προκειμένου να αντιμετωπιστούν έκτακτα περιστατικά.

Ομάδες του Κέντρου Υποδοχής και Αλληλεγγύης του δήμου Αθηναίων θα επιχειρούν επιτόπιες παρεμβάσεις, παρέχοντας ρουχισμό και κουβέρτες αλλά και δίνοντας πληροφορίες για μεταφορά σε οργανωμένες δομές.

Το τηλεφωνικό κέντρο του ΚΥΑΔΑ θα λειτουργεί σε 24ωρη βάση μέχρι τη λήξη της επιφυλακής στα νούμερα 210 5246515 και 210 5246516 για να δέχεται τις αναφορές πολιτών σχετικά με τον εντοπισμό αστέγων που έχουν ανάγκη από βοήθεια.

Την προσπάθεια ενισχύει η πρόσφατη καταγραφή αστέγων που διενήργησε ο δήμος Αθηναίων με συναρμόδιους φορείς και εθελοντικές οργανώσεις, προκύπτει ότι τουλάχιστον 187 είναι τα σημεία όπου εντοπίστηκαν ισάριθμοι άστεγοι στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας (επισυνάπτεται σχετικός πίνακας με τα σημεία).
Θερμαινόμενες αίθουσες και στον Πειραιά

Σε αυξημένη ετοιμότητα τέθηκε για το επόμενο 48ωρο ο και ο Δήμος Πειραιά.

Ο δήμος θα διαθέσει θερμαινόμενους χώρους για τη φιλοξενία των πολιτών. Συγκεκριμένα, διαθέτει το Β1 ΚΑΠΗ, το οποίο βρίσκεται στην οδό Βασ. Γεωργίου και τη δομή φιλοξενίας αστέγων «Υπνωτήριο Πειραιάς Λιμάνι Αλληλεγγύης», που στεγάζεται στον «Πύργο», στο λιμάνι.
Καπάκης: Αυξημένη η ετοιμότητα της Πολιτικής Προστασίας

Ο Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας Γιάννης Καπάκης παρουσίασε την εικόνα των καιρικών συνθηκών ως μια περιέγραψε «κλασική χειμωνιάτικη ημέρα».

Η ίδια εικόνα, είπε, θα επικρατήσει και αύριο και από το Σάββατο τα φαινόμενα θα αρχίσουν να αποκλιμακώνονται.

Η Πολιτική Προστασία έχει θέσει σε αυξημένη ετοιμότητα όλες τις αρμόδιες υπηρεσίες της χώρας για να επεμβαίνουν όπου χρειάζεται, είπε ο κ Καπάκης προσθέτοντας ότι αυτό που θέλει να πει στον κόσμο είναι «πως δεν θα πρέπει να τρομοκρατείται, ούτε να καθησυχάζει».

Όπως είπε απόψε παρουσιάστηκε ένα πρόβλημα που αντιμετωπίζεται με κάποια αυτοκίνητα που εγκλωβίστηκαν στα χιόνια στο ορεινό χωριό Παγώντα της Βόρειας Εύβοιας καθώς δεν είχαν αλυσίδες.

Γενικά στα ορεινά της Εύβοιας και άλλων περιοχών της κεντρικής Ελλάδας έχουν πέσει αρκετά χιόνια ενώ αύριο αναμένονται ισχυροί άνεμοι στα νότια της χώρας.

Σύμφωνα με τον κ. Καπάκη από την πορεία της αυριανής ημέρας θα ξεκαθαρίσει και η εικόνα που θα έχουμε την Κυριακή, παραμονή των Χριστουγέννων.

Σχετικά Άρθρα

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει μία καλύτερη εμπειρία.