Ποιος είναι ο Κωστής Γεωργίου, ο δημιουργός των κόκκινων γλυπτών του Φαλήρου και των Βρυξελλών;

Facebook
Twitter
LinkedIn

επιμέλεια Λαμπριάνα Κυριακού

Ο κόκκινος γιγάντιος άγγελος,  που κοσμεί την παραλιακή του Παλαιού Φαλήρου εδώ και λίγους μήνες, o οκτώ μέτρων «PHYLAX», που ξεσήκωσε  μια μερίδα  πολιτών του Παλαιού Φαλήρου, ομολογουμένως ήταν η αφορμή να γίνει πιο γνωστός στο ευρύ κοινό, ο δημιουργός του γλυπτού, Κωστής Γεωργίου.

 

Ποιος είναι όμως  ο Κωστής Γεωργίου;

Ο Άγνωστος για τους περισσότερους Κωστής Γεωργίου,  γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1956. Υπήρξε μαθητής του Δημήτρη Μυταρά και του Δημοσθένη Κοκκινίδη στη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας και του Peter de Francia στη Royal College of Fine Arts του Λονδίνου.

Έχει πραγματοποιήσει περισσότερες από 90 ατομικές εκθέσεις σε πολύ σημαντικές γκαλερί και μουσεία σε όλο τον κόσμο (Μουσείο Abbeye de Neumunster-Λουξεμβούργο, 1η Μπιενάλε Θεσσαλονίκης, Kouros Gallery-Νέα Υόρκη, Νiederhauser Gallery-Λωζάνη, Alla Rogers Gallery – Oυάσινγκτον, Barbara Von Stechow Gallery-Φρανκφούρτη, Τokyo Art Expo 92 κλπ.), ενώ έχει συμμετάσχει σε περισσότερες από 300 ομαδικές εκθέσεις (Μουσείο Γουλανδρή-Άνδρος, Hyogo Museum of Modern Art-Ιαπωνία, Art Texas 2001, Absolute Americana Museum-Φλώριντα κλπ.).


 

Γλυπτό του Κωστή Γεωργίου στο νοσοκομείο SAINΤ ELIZABETH HOSPITAL


 

 

Έργα του Κωστή Γεωργίου βρίσκονται σε μεγάλα μουσεία, ιδρύματα και τράπεζες στην Ελλάδα και το εξωτερικό και άλλα έχουν δημοπρατηθεί στα Bonhams και τα Sotheby’s του Λονδίνου. Tο 1993 βραβεύθηκε στην Τριενάλε της Οσάκα. Ζει και εργάζεται στην Αθήνα.

Αν όλα αυτά δεν σας λένε κάτι υπάρχει ένας πίνακας του τον οποίον οι περισσότεροι έχουμε ήδη προσέξει. Πρόκειται για το έργο «Fight Omega» με τους δύο ταύρους που στέκονται αντικριστά, ένας πίνακας που έχει τοποθετηθεί στην «πλάτη» του Πρωθυπουργού όταν δίνει συνεντεύξεις. Ο μεγάλος αυτός κόκκινος πίνακας, που απεικονίζει δύο ταύρους πανέτοιμους να συγκρουστούν, είναι πληρωμένος από τον Σύριζα και όπως δήλωσε ο ίδιος ο καλλιτέχνης, δημιουργήθηκε μετά από παραγγελία του Αλέξη Τσίπρα.


 


 

Ο ίδιος ο εικαστικός,  θεωρεί ότι ο καλλιτέχνης οφείλει να έχει τις κεραίες του πάντα ανοικτές και τεντωμένες ώστε να λαμβάνει τα σήματα που του δίνει η ίδια η ζωή, το περιβάλλον, οι άνθρωποι και ό,τι υπάρχει γύρω μας ενώ έχει μιλήσει για τη μεγάλη σημασία που έχει η εγκατάσταση έργων γλυπτικής σε δημόσιους χώρους αφού «με αυτόν τον τρόπο η τέχνη συναντά το κοινό και έτσι αποκτά το πραγματικό της νόημα και σκοπό».

Θεωρεί ακόμα πώς το μόνο που χρειάζεται για τη δημιουργία των γλυπτών σε δημόσια θέα είναι η βούληση και η ευαισθησία των δημοτικών αρχόντων και ενίοτε η μεγαλοψυχία και το όραμα κάποιων χορηγών που αναλαμβάνουν να χρηματοδοτήσουν τη δημιουργία αυτών των γλυπτών.

Σχετικά Άρθρα

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει μία καλύτερη εμπειρία.