Έληξε η προθεσμία για τις τηλεοπτικές άδειες

Facebook
Twitter
LinkedIn

Έληξε στις 15:00 το μεσημέρι της Πέμπτης η προθεσμία υποβολής αιτήσεων για συμμετοχή στη διαγωνιστική διαδικασία για τη χορήγηση επτά αδειών παρόχων ενημερωτικού προγράμματος γενικού περιεχομένου, εθνικής εμβέλειας. Κατατέθηκαν έξι φάκελοι, ενώ,  οι μέτοχοι του Mega ανακοίνωσαν ότι δεν θα συμμετάσχουν στον διαγωνισμό. Η αποσφράγιση των φακέλων θα γίνει με την προβλεπόμενη διαδικασία από τη Δευτέρα 15 Ιανουαρίου 2018, στις εγκαταστάσεις του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης, και ο ενδελεχής έλεγχος που θα ακολουθήσει θα διαρκέσει από ενάμιση έως τρεις μήνες.

Στο ΕΣΡ κατατέθηκαν έξι αιτήσεις από τις εξής εταιρείες:

Κατά τη διαδικασία της αποσφράγισης των φακέλων στα γραφεία του ΕΣΡ παρόντες θα είναι όλοι οι εκπρόσωποι των ενδιαφερόμενων για μία τηλεοπτική άδεια. Η αποσφράγιση θα ξεκινήσει με τη σειρά που κατατέθηκαν οι φάκελοι, ενώ οι συμμετέχοντες θα έχουν περιθώριο δέκα ημερών για να υποβάλλουν τυχόν ενστάσεις.

Βάσει του νόμου, η προθεσμία για τα κανάλια που εκπέμπουν χωρίς άδεια λήγει στο τέλος του Φεβρουαρίου. Τυπικά, αυτό συνεπάγεται ότι όποιο κανάλι δεν πήρε μέρος στον διαγωνισμό θα πρέπει στα τέλη Φεβρουαρίου και μετά από απόφαση της Ολομέλειας του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης να διακόψει την εκπομπή του.


Νέα προκήρυξη για άδεια που δεν διατέθηκε

Όσον αφορά την άδεια που απομένει, το ΕΣΡ ενημερώνει πως ο νόμος 4339/2015, όπως διαμορφώθηκε με το άρθρο 28 του ν. 4496/2017, προβλέπει ότι «τυχόν εναπομένουσες άδειες επαναπροκηρύσσονται υποχρεωτικά από το Ε.Σ.Ρ. με την ίδια τιμή εκκίνησης για την ίδια κατηγορία αδειών, εφόσον μέχρι τη δημοσίευση της επόμενης προκήρυξης για τη χορήγηση άλλης κατηγορίας αδειών παρόχων περιεχομένου εκδηλωθεί έμπρακτο ενδιαφέρον από έναν τουλάχιστον υποψήφιο με την κατάθεση στο Ε.Σ.Ρ. σχετικής αίτησης που συνοδεύεται από εγγυητική επιστολή, ισόποση με εκείνη που είχε οριστεί για τη συμμετοχή στην προηγούμενη αδειοδοτική διαδικασία»

«Στην περίπτωση που ο αριθμός των προεπιλεγέντων συμμετεχόντων είναι ίσος ή μικρότερος του αριθμού των δημοπρατούμενων αδειών, κάθε ένας από αυτούς ανακηρύσσεται αυτοδικαίως προσωρινός υπερθεματιστής για τη χορήγηση μίας άδειας στην ορισθείσα τιμή εκκίνησης της δημοπρασίας.

Σε περίπτωση άπρακτης παρέλευσης του παραπάνω χρονικού ορίου, τυχόν εναπομένουσες άδειες αποδεσμεύονται για την προκήρυξη άλλης κατηγορίας αδειών παρόχων περιεχομένου.

«Η διαδικασία των προηγούμενων δύο εδαφίων τηρείται αναλόγως και στην περίπτωση ματαίωσης του διαγωνισμού, λόγω μηδενικής προσέλευσης υποψηφίων. Τα ανωτέρω ισχύουν αναλόγως και σε περίπτωση οριστικής παύσης της λειτουργίας αδειούχου παρόχου περιεχομένου, για οποιονδήποτε λόγο», αναφέρει το ΕΣΡ.

Υπάρχουν όλες οι προϋποθέσεις ώστε η τηλεοπτική αγορά και το τηλεοπτικό τοπίο να κάνουν τα βήματα για το μέλλον, ανέφερε ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής Νίκος Παππάς.

Όπως δήλωσε ο υπουργός, οι εξελίξεις φαίνεται ότι είναι θετικές: «Το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης έχει οργανώσει μία διαδικασία άρτια, μία διαδικασία συμπαγή και σε πάρα πολύ μικρό χρονικό διάστημα. Νομίζω ότι πάρα πολύ γρήγορα θα περάσουμε σε μία φάση, όπου και το τηλεοπτικό τοπίο θα είναι ρυθμισμένο και με τις προοπτικές της αύξησης της διαφημιστικής αγοράς και με βάση τον ισχύοντα νόμο θα έχουμε και αύξηση των θέσεων εργασίας στην τηλεόραση. […] Νομίζω ότι αποδεικνύεται ότι, όταν υπάρχει η πολιτική βούληση και η εγρήγορση και η ετοιμότητα από τους θεσμικούς παράγοντες και τις ρυθμιστικές αρχές, όλα είναι εφικτά».

Ο κ. Παππάς πρόσθεσε πως μετά την ολοκλήρωση της τρέχουσας διαδικασίας για την αδειοδότηση των τηλεοπτικών σταθμών, το ΕΣΡ θα προχωρήσει σε νέα προκήρυξη -σε χρόνο που το ίδιο κρίνει- για την έβδομη άδεια.

Εκτός διεκδίκησης το Mega – Αγωνία για τους 420 εργαζόμενους

Ο δημοσιογράφος Θ. Αυγερινός, η «φωνή» του Mega στη Ρωσία επί χρόνια, μίλησε στην ΕΡΤ για τον αγώνα των εργαζομένων να κρατήσουν ανοιχτό το Mega. Όπως είπε, στο κανάλι βρίσκονται όλοι οι εργαζόμενοι, σοκαρισμένοι από την απόφαση των μετόχων.

Οι εργαζόμενοι, εκπρόσωποι των οποίων έχουν σήμερα συνάντηση με τον κ. Βαρδινογιάννη, απευθύνουν ύστατη έκκληση προς όλους να αναλογιστούν τις ευθύνες τους. «Πρόκειται για κρίσιμη στιγμή για το κανάλι, η ΕΡΤ μπορεί να το καταλάβει πολύ καλύτερα από άλλους», σημείωσε ο κ. Αυγερινός.


Πηγές: ΕΡΤ1 [Ρεπορτάζ: Κ. Αντωνιάδη], ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχετικά Άρθρα

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει μία καλύτερη εμπειρία.