Επιστήμονες: Ο πλανήτης Ουρανός μυρίζει σαν χαλασμένα αυγά

Facebook
Twitter
LinkedIn

Μυρωδιά ίδια με εκείνη του χαλασμένου αυγού έχει ο Ουρανός, ένας από τους πιο παγωμένους και γιγάντιους πλανήτες του ηλιακού μας συστήματος, υποστηρίζουν Αμερικανοί επιστήμονες. Αυτό οφείλεται στο χημικό συστατικό υδρόθειο, εξαιτίας του οποίου μυρίζουν τόσο άσχημα τα χαλασμένα αυγά, το οποίο ανιχνεύθηκε στα ανώτερα νέφη της ατμόσφαιρας του πλανήτη.

Παρότι τις τελευταίες δεκαετίες έχουν πραγματοποιηθεί πολλές έρευνες αλλά και μία αποστολή του διαστημόπλοιου Voyager 2 της ΝΑΣΑ, η σύνθεση της ατμόσφαιρας του Ουρανού παρέμενε ένα μεγάλο μυστικό. Πρόσφατα, όμως, μία διεθνής ερευνητική ομάδα αποσυνέθεσε το υπέρυθρο φως του πλανήτη με τη βοήθεια του οκτάμετρου τηλεσκοπίου Gemini North, στο Μάουνα Κι της Χαβάης.

«Εάν ένα άτυχο ανθρώπινο ον κατέβαινε ποτέ μέσα στα νέφη του Ουρανού, θα συναντούσε μία πολύ δυσάρεστη και δύσοσμη κατάσταση», λέει ο επικεφαλής της έρευνας Πάτρικ Ίργουιν από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης.

Η ανίχνευση του υδρόθειου στον ανώτερο όγκο νεφών του Ουρανού (και πιθανόν στον επίσης κρύο Ποσειδώνα), είναι μια εντυπωσιακή διαφορά από το αέριο που ανιχνεύεται στους γιγαντιαίους και πιο κοντινούς στον Ήλιο πλανήτες, Δία και Κρόνο.

Η δυσοσμία, όμως, σύμφωνα με τον δρ Ίργουιν, δεν πρόκειται να αποτελέσει εμπόδιο για κάθε πιθανό επισκέπτη του Ουρανού. Όπως λέει χαρακτηριστικά: «Η ασφυξία και η έκθεση στη μείον 200 βαθμούς Κελσίου ατμόσφαιρα, που αποτελείται κυρίως από υδρογόνο, ήλιο και μεθάνιο, θα έχει τεράστιες επιπτώσεις, πολύ πριν γίνει αντιληπτή η δυσοσμία».

Σχετικά Άρθρα

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει μία καλύτερη εμπειρία.