Κριτική: “Το Χαμένο Άλλοθι”… Διαβάζεις συμμετέχοντας

Facebook
Twitter
LinkedIn

του Νίκου Στέφου

“Καλοκαίρι του 1924. Το έγκλημα της οδού Περικλέους συγκλονίζει την Αθήνα. Το άκουσμα της είδησης σημαδεύει καίρια τη ζωή των αδελφών Ρώμα, της Καλλιρρόης, του Ιάσονα και του Πιέρου, αφήνοντάς τους έκθετους στη δίνη μιας αδιανόητης περιπέτειας.’’

Η συγγραφέας Μαίρη Βασάλου ξεφυλλίζει τις  πτυχές της ψυχής των ηρώων της με μια αριστοτεχνική μαεστρία ισορροπώντας  το συναίσθημα με τη λογική. Ακροβατώντας στην αλήθεια και στη ψευδαίσθηση. Στην πραγματική είδηση και στη μυθοπλασία. Ο Πιέρο,  η Καλλιρόη’’ η ξένη’’ όπως αποκαλούν  την πανέμορφη Ολγκα, ο ιατρός Ιάσων Ρώμας  είναι οι ήρωες της. Τους ακολουθεί και μας μεταφέρει σε μια άλλη εποχή. Με λεπτομέρειες που δείχνουν τελικά ότι η απόσταση των αιώνων δεν είναι τόσο μεγάλη.

Ο Ιάσων είναι γιατρός, κάνει τα δικά του πειράματα, αγαπά χωρίς ανταπόκριση και προσπαθεί να χτίσει τη ζωή του. Ο Πιέρος, ο μικρός αδελφός, είναι όμορφος, ατίθασος, διορισμένος προσφάτως στο δημόσιο και ψάχνεται… Η Καλλιρόη, η αδελφή τους, η οποία όμως τους έχει σταθεί σαν μάνα, είναι μάλλον ένα ευγενές δείγμα αγενούς γεροντοκόρης. Αν όμως ανοίξεις καλά τα φύλλα που κρατά θα διαπιστώσεις ανομολόγητους έρωτες, κρυμμένα μυστικά και ντοκουμέντα και ιστορίες που θα εκθέσουν ανεπανόρθωτα συγγενείς και γνωστούς.

H Καλλιρόη βιώνει χαμηλόφωνα την μοναξιά της. και από την δική της ματιά  παρακολουθούμε  μια ολόκληρη κοινωνική τάξη τις αντιλήψεις και  τα ερωτήματα που έχουμε έως  σήμερα σαν να μην μας χωρίζει   ένας ολόκληρος αιώνας  από ένα πραγματικό γεγονός που μας διηγείται η Μαίρη Βασάλου στο  νέο βιβλίο της ‘’Το Χαμένο άλλοθι’’.

Θα μπορούσε να πει κανείς ότι είναι ο θρίαμβος των λέξεων. Κι΄ όμως,  το ενδιαφέρον του αναγνώστη  δεν ‘’τρέχει’’ μόνο στη γλώσσα. Γιατί η πλοκή σε παρασέρνει…

’’Το Χαμένο άλλοθι’’  σε κερδίζει από την πρώτη στιγμή.   Ο λόγος   η παρατηρητικότητα της συγγραφέως σε κάνει μέρος  της Ιστορίας των ηρώων  της και των γεγονότων της εποχής.

Δεν παρακολουθείς συμμετέχεις.

“Το ΧΑΜΕΝΟ ΑΛΛΟΘΙ” της Μαίρης Βασάλου κυκλοφορεί  από τις εκδόσεις “ΔΙΑΠΛΑΣΗ’”.

Σχετικά Άρθρα

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει μία καλύτερη εμπειρία.