Χορήγηση ασύλου για εναν Τούρκο αξιωματικό απο το ΣΤΕ…

Facebook
Twitter
LinkedIn

Xορήγηση ασύλου για ένα από τους Τούρκους αξιωματικούς προχώρησε αμετάκλητα το Συμβούλιο της Επικρατείας με απόφαση της Ολομέλειας του. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι ανώτατοι δικαστικοί λειτουργοί σε συνεδρίαση της Ολομέλειας του ΣτΕ, που πραγματοποιήθηκε αργά χθες το απόγευμα,κατέληξαν σε απόφαση χορήγησης ασύλου για ένα από τους οκτώ, η υπόθεση του οποίου είχε φθάσει προς κρίση στο ανώτατο δικαστήριο, αλλά η απόφασή τους ασκεί ουσιαστικά επιρροή και στους λοιπούς (επτά ακόμη) οι οποίοι βρίσκονται ο καθένας από αυτούς σε διαφορετικό στάδιο εξέτασης του αιτήματός τους για χορήγηση ασύλου.

Σύμφωνα με την απόφαση, πρόεδρος ο αντιπρόεδρος του ΣτΕ Χρήστος Ράμμος και εισηγητή τον Διομήδη Κυριλλόπουλο, με την οποία απορρίφθηκε η αίτηση του ελληνικού δημοσίου που είχε αντιδράσει στη χορήγηση ασύλου, η χώρα μας υποχρεώνεται να δώσει άσυλο στον Τούρκο αξιωματικό και κατ΄ επέκταση και στους λοιπούς, καθώς το Δικαστήριο υιοθέτησε τα επιχειρήματα που προβλήθηκαν από τον αιτούντα και η απόφασή του είναι αμετάκλητη.

Με την χορήγηση ασύλου από το Συμβούλιο της Επικρατείας, οι αρμόδιες αρχές υποχρεούνται να παράσχουν στο εξής τα αναγκαία έγγραφα στον ένα από τους οκτώ και στη συνέχεια στους άλλους επτά, προκειμένου να βρίσκονται στη χώρα μας σε καθεστώς ασύλου που πρακτικά σημαίνει ότι θα διαθέτουν ταξιδιωτικά έγγραφα και όπως έχουν τονίσει οι συνήγοροί τους θα μπορούν, κάτι που θέλουν, στο μέλλον να ταξιδέψουν εκτός Ελλάδος και να επιλέξουν άλλη ευρωπαϊκή χώρα ως τόπος διαμονής τους.

Πάντως πέραν των δύο από τους οκτώ για τους οποίους η διαδικασία χορήγησης ασύλου ήταν σε προχωρημένο στάδιο και είχαν βγει από το αστυνομικό τμήμα όπου κρατούνταν, οι υπόλοιποι μέχρι το τέλος της άλλης εβδομάδας θα είναι όλοι έξω καθώς λήγει το ανώτατο όριο κράτησης τους, 18 μήνες, όπως προβλέπει η ελληνική νομοθεσία για τους αιτούντες άσυλο.

Σύμφωνα με πληροφορίες μάλιστα λόγω λήξεως του 18μηνου ήδη έξω έχουν βγει ακόμα δύο από τους Τούρκους αξιωματικούς, συνολικά εκτός αστυνομικού τμήματος είναι ήδη τέσσερις από τους οκτώ.

Όλοι βρίσκονται σε καθεστώς αυστηρότατης αστυνομικής φρούρησης για λόγους ασφαλείας και προστασίας τους, όπως είχε αποφανθεί αρχικά για τον ένα από αυτούς, το Συμβούλιο της Επικρατείας.

Σε κάθε περίπτωση η λήξη της προσωρινής διοικητικής κράτησης για όλους – και τους οκτώ- σε λίγες ημέρες, αναμένεται να θέσει και εκείνους που ακόμα είναι μέσα στο αστυνομικό τμήμα σε καθεστώς αυξημένης αστυνομικής προστασίας ενώ η χορήγηση στο μέλλον ταξιδιωτικών εγγράφων ενδεχομένως να τους οδηγήσει εκτός Ελλάδος, όχι όμως στην Τουρκία καθώς για την έκδοσή τους η ελληνική δικαιοσύνη στο ανώτατο επίπεδο, τον Άρειο Πάγο υπήρξε αρνητική στα αλλεπάλληλα αιτήματα των τουρκικών αρχών, κρίνοντας ότι στη γείτονα δεν θα τύχουν δίκαιης δίκης.

Σχετικά Άρθρα

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει μία καλύτερη εμπειρία.