Ζάεφ: «Θα τηλεφωνήσω στον Τσίπρα όταν είμαι έτοιμος»

Facebook
Twitter
LinkedIn

Νέα μηνύματα από τα Σκόπια για συνέχιση των διαπραγματεύσεων έπειτα από το ναυάγιο της περασμένης Παρασκευής. 

Είναι φανερό ότι ο ο πρωθυπουργός της γειτονικής χώρας επιχειρεί να ρίξει γέφυρες έπειτα από πέντε ημέρες γενικού «παγώματος» των διαπραγματεύσεων με την Ελλάδα. Ωστόσο, το γεγονός ότι δηλώνει πως θα πάρει τηλέφωνο τον Τσίπρα όταν θα είναι έτοιμος, δείχνει τις πιέσεις που του ασκούνται από μερίδα της κοινής γνώμης να μην αποδεχθεί τη συμφωνία. Ο Ζάεφ επιχειρεί να κάνει «μασάζ» τόσο στους δικούς βουλευτές όσο και στο εθνικιστικό κόμμα VMRO στο οποίο ανήκει και ο πρόεδρος Ιβανοφ που έχει ασκήσει βέτο για την ονομασία αλλά και για το erga omnes.

Ο Ζόραν Ζάεφ δήλωσε ότι είναι «θέμα ημερών» η τηλεφωνική συνομιλία με τον Αλέξη Τσίπρα προκειμένου να υπάρξει λύση στο ονοματολογικό.

Απαντώντας σε ερώτηση για το πότε θα πραγματοποιηθεί η συνομιλία με τον ομόλογό του Αλέξη Τσίπρα είπε: «τώρα εργαζόμαστε για να δημιουργήσουμε τις απαραίτητες προϋποθέσεις για αυτή τη συζήτηση»

Ερωτηθείς για τις τρεις προτάσεις ονομάτων (σ.σ «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας», «Δημοκρατία της Άνω Μακεδονίας» και «Δημοκρατία της Νέας Μακεδονίας»), αρνήθηκε να σχολιάσει λέγοντας: «Μην βιαστείτε για τις λεπτομέρειες, μόλις υπάρξει συμφωνία οι πολίτες θα πρέπει να ενημερωθούν για αυτή και για το περιεχόμενο της».

Ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ επίσης κατέστησε σαφές πως η διαδικασία είναι στο τέλος και πιστεύει ότι θα είναι ευτυχισμένη και επιτυχημένη.

Τέλος ανέφερε πως «όταν συμφωνηθούν όλες οι λεπτομέρειες, θα γίνουν άμεσα γνωστές στον κόσμο» και στη συνέχεια ο λαός με τη μορφή δημοψηφίσματος θα έχει τον τελικό λόγο.


Αλλά τρία… περίεργα ονόματα

Πάντως, δεν θέλησε να σχολιάσει ούτε τις δηλώσεις του Αλβανού βουλευτή του DUI (σ.σ. του συγκυβερνώντος κόμματος), Αρτάν Γκρούμπι. Σε συνέντευξή του στο Κανάλι 5, ο Αλβανός βουλευτής υποστήριξε ότι στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων υπάρχουν κι άλλες «δημιουργικές προτάσεις». Ανέφερε μάλιστα τα ονόματα: Δημοκρατία του Κρούσεβο, Δημοκρατία της Σύγχρονης Μακεδονίας και Δημοκρατία της Ευρωπαϊκής Μακεδονίας.

«Το θέμα είναι ευαίσθητο και θα παραμείνω επιφυλακτικός. Αυτές οι μέρες θέλω να είναι μέρες επιτυχούς ολοκλήρωσης της διαδικασίας. Όταν θα συμφωνηθούν όλες οι λεπτομέρειες, θα τις μοιραστώ άμεσα. Είναι θέμα ευαίσθητο για τη χώρα μας αλλά και για την Ελλάδα», είπε ο Ζάεφ. Και επανέλαβε ότι τον τελευταίο λόγο θα έχουν οι πολίτες μέσω δημοψηφίσματος.

Σχετικά Άρθρα

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει μία καλύτερη εμπειρία.