Στο φως ο Φάκελος της Κύπρου με πολλές αποκαλύψεις

Facebook
Twitter
LinkedIn

Τον Οκτώβριο θα κυκλοφορήσουν οι πρώτοι τέσσερις τόμοι με ντοκουμέντα από τον Φάκελο της Κύπρου. Πρόκειται για στοιχεία που είχε συλλέξει η Εξεταστική Επιτροπή του 1986 και δίνονται, πλέον, στον δημόσιο διάλογο και σε κοινή θέα, με απόφαση της Βουλής των Ελλήνων και της Βουλής των Αντιπροσώπων της Κύπρου. Τη σχετική ανακοίνωση έκανε νωρίτερα σήμερα ο πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης, ο οποίος έδωσε στη δημοσιότητα και εμβληματικά ντοκουμέντα από το αρχείο των υπουργικών συμβουλίων της χούντας, που είχε ανακαλυφθεί τυχαία πριν από ενάμιση χρόνο σε κλειστό δωμάτιο του Κοινοβουλίου και πλέον βρίσκεται υπό επιστημονική επεξεργασία για την ανασύσταση και ψηφιοποίησή του.
«Σήμερα είναι η τραγική επέτειος της απόβασης στην Κύπρο και της συνέχισης και μεγέθυνσης της τραγωδίας που έλαβε χώρα τότε, με την κατάληψη και την επέκτασή τους σε μεγάλο μέρος του κυπριακού εδάφους, από τις δυνάμεις εισβολής. Βεβαίως, από το πραξικόπημα είχε ξεκινήσει η τραγωδία λίγες ημέρες πριν και το κυριότερο είναι ότι έχουνε περάσει 44 χρόνια από τότε και η πληγή είναι ανοιχτή σε πολύ μεγάλο βαθμό» ανέφερε ο κ. Βούτσης και ανακοίνωσε: «Στο πλαίσιο της προσπάθειας που γίνεται από τη Βουλή στο επίπεδο των αρχείων για την ανασύσταση της ιστορικής μνήμης, τον Οκτώβριο θα κυκλοφορήσουν οι τέσσερις πρώτοι πολυσέλιδοι τόμοι που αφορούν στον Φάκελο της Κύπρου. Θα περιλαμβάνουν τα αυθεντικά ντοκουμέντα που είχαν συλλεχθεί από τη διαδικασία Εξεταστικής Επιτροπής του ’86, που κράτησε έως τον Οκτώβριο του ’88, για τον Φάκελο της Κύπρου».

Εξάλλου, ο πρόεδρος της Βουλής σημείωσε ότι «θα ακολουθήσουν μερικές δεκάδες τόμων τους επόμενους μήνες, καθώς βρισκόμαστε στην τελική φάση της συνεννόησης της Βουλής των Ελλήνων και της Βουλής των Αντιπροσώπων της Κύπρου και πλέον προχωράμε σε αυτή την έκδοση». Η έκδοση θα προλογίζεται από τους δύο προέδρους και θα περιλαμβάνονται σε αυτήν αναλυτικά στοιχεία και ντοκουμέντα εκείνης της περιόδου που έχουν ψηφιοποιηθεί, ανασυσταθεί και θα είναι προς αξιοποίηση, σε «δημόσια θέα», στον δημόσιο διάλογο, σε επιστήμονες και στην κοινή γνώμη Ελλάδας και Κύπρου. «Είναι μία σημαντική εξέλιξη για την οποία είχαμε δεσμευτεί και βρισκόμαστε στο τελευταίο στάδιο, και πιστεύουμε ότι αυτή η προσπάθεια θα δώσει το έναυσμα για να ανοίξουν αρχεία, ατομικά, συλλογικά, υπηρεσιών, θεσμών, και στην Ελλάδα και στην Κύπρο, που είναι το έδαφος της μαρτυρίας και έτσι συν τω χρόνω να μαζευτεί αυτό το επιπλέον υλικό» τόνισε ο κ. Βούτσης, συμπληρώνοντας ότι γίνεται, πλέον, το πρώτο σημαντικό βήμα.

Επίσης, αναφέρθηκε στα αρχεία των υπουργικών συμβουλίων της χούντας, στα οποία αποκτήθηκε πρόσβαση πριν από ενάμιση χρόνο. «Πρόκειται για έναν τεράστιο όγκο, τον οποίο οι επιστήμονες προσπαθούν να βάλουν σε σειρά και να αξιοποιηθεί, και επ’ αυτού σας παραδίδουμε τρία κείμενα που ήταν μέρος αυτού του αρχείου» επισήμανς ο πρόεδρος της Βουλής και εξήγησε πως πρόκειται για τρία «εμβληματικά ντοκουμέντα»: Το ένα αφορά την απόφαση του αρχηγού ΓΕΣ να απαγορεύσει δίσκους της Μελίνας Μερκούρη, το δεύτερο είναι τηλεγράφημα του βουλευτή Θεσσαλονίκης της Ένωσης Κέντρου Λ. Λασκαρίδη προς τον τότε πρόεδρο της Βουλής για ύποπτες κινήσεις στρατιωτικών σωμάτων στη βόρεια Ελλάδα τον Μάρτιο, λίγο πριν τις προγραμματισμένες εκλογές και το πραξικόπημα του Γεωργίου Παπαδόπουλου, και το τρίτο ντοκουμέντο είναι πρακτικά συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου της 20ής Ιουλίου 1974 υπό τον πρωθυπουργό Αδαμάντιο Ανδρουτσόπουλο, όπου αποφασίζεται η κήρυξη «της γενικής επιστρατεύσεως της χώρας» και πράξη υπουργικού συμβουλίου με τις υπογραφές των συμμετεχόντων σε αυτό.

Σχετικά Άρθρα

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει μία καλύτερη εμπειρία.