Νίκος Καρακούκης: Ο Ιατροδικαστής που ”αγκάλιασε” τους νεκρούς στο Μάτι…

Facebook
Twitter
LinkedIn

Νίκος Καρακούκης.
Προϊστάμενος – ιατροδικαστής στην Ιατροδικαστική Υπηρεσία Αθηνών.

Μια συνέντευξη χωρίς ερωτήσεις… στην Λαμπριάνα Κυριακού.

Δεν μπορώ να παλέψω με τις λέξεις… Δεν μπορώ να παλέψω τους νεκρούς μ΄ αριθμούς. Εμείς οι Ιατροδικαστές μέχρι να φύγουν από το μαρμάρινο τραπέζι βλέπουμε τον καθένα χωριστά μ΄ όλο τον σεβασμό που πρέπει σ΄ έναν νεκρό.

Προσπαθήσαμε να ξεπεράσουμε συναισθήματα και το χρόνο, για να ανακουφιστούν και οι συγγενείς που περίμεναν μ΄ αγωνία να διαπιστώσουν αν είναι ο δικός τους άνθρωπος.

Αν και κατά βάθος ήθελαν να διαψευστούν.

Η τραγωδία στο Μάτι χαραγμένη όχι μόνο στη μνήμη μας αλλά και στην ψυχή μας.

Το υπουργείο Δικαιοσύνης όρισε ομάδα Ιατροδικαστών από Αθήνα, Πειραιά και την έδρα του Πανεπιστημίου Αθηνών. Στο νεκροτομείο Αθηνών διενεργήθηκε πλήρης ιατροδικαστική έρευνα μ΄ επιστημονική αναγνώριση και με την χρήση της γενετικής και με το DNA. Σε κάθε νεκρό υπήρχανε με την ιατροδικαστική έρευνα τρία συνεργεία.Το ένα αποτελείτο από τον ιατροδικαστή και τους βοηθούς ,το άλλο από φωτογράφο και το άλλο συνεργείο από γενετιστές οι οποίοι σε συνεργασία μαζί μας υποδείκνυαν την περιοχή που θα ελαμβάνετο το γενετικό υλικό.

Πραγματικά όλοι οι επιστήμονες που συμμετείχαν υπερέβαλλαν ευατόν για να γίνουν γρήγορα αλλά σωστά και τεκμηριωμένα οι έρευνες .Επρεπε τα ερωτήματα που είχαν οι συγγενείς ν΄ απαντηθούν όσο πιο γρήγορα επιστημονικά γινόταν.

Η αμφιβολία…  είναι δεν είναι η μάνα μου; το παιδί μου; ο άνδρας μου; αυτή η αμφιβολία τάραζε και τα δικά μας σωθικά.

Ο ιατροδικαστής δεν είναι ένα ρομπότ που απλά κάνει την δουλειά του. Ο άγριος αυτός θάνατος μπορούσε να συμβεί στον καθένα μας. Ξέρετε έχουμε και εμείς οικογένειες και όταν σκύβεις πάνω από ένα παιδί που το κρατάει ακόμη η μάνα του αγκαλιά πάνω στο μάρμαρο, έ αυτό σε ξεπερνάει…Συνεχίζεις… γιατί έξω από τον θάλαμο είναι το απελπισμένο βλέμμα του πατέρα που περιμένει να τον διαψεύσεις, να του πεις ότι δεν είναι η οικογένειά του…αλλά… αλλά…

Οι σοροί είχαν μεταφερθεί στο νεκροταφείο του Σχιστού,  όπου εκεί υπάρχουν μεγάλοι ψυκτικοί θάλαμοι. Μετά,  μεταφέρθηκαν  στο νεκροτομείο Αθηνών στο Γουδί όπου έγινε ιατροδικαστική έρευνα η οποία άρχισε από το πρωί της Τετάρτης και τελείωσε το πρωί της Παρασκευής. Ιατροδικαστική έρευνα σε 86 περίπου σορούς. Να σημειωθεί ότι το πρωί της Τρίτης είχα ειδοποιηθεί από την Πολιτική Προστασία προκειμένου να γίνει μεταφορά στο νεκροταφείο στο Σχιστό οπού υπάρχουν μεγάλοι ψυκτικοί θάλαμοι.

Νιώσαμε από την πρώτη στιγμή τις φλόγες να περνάνε από τα δικά μας δάχτυλα… Ο μεγαλύτερος κόπος δεν ήταν οι ώρες που πέσαμε πάνω στα θύματα της πυρκαγιάς ήταν ο κόπος ν΄ ’’αποπέμψουμε’’ τα συναισθήματά μας.

Ο Θεός ας δίνει υπομονή και κουράγιο σ΄ αυτούς που έμειναν πίσω.

Σχετικά Άρθρα

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει μία καλύτερη εμπειρία.