Δημοψήφισμα σήμερα στην ΠΓΔΜ…

Facebook
Twitter
LinkedIn

Στις κάλπες βρίσκονται οι πρώτες ψήφοι για το δημοψήφισμα στην ΠΓΔΜ σχετικά με την συμφωνία των Πρεσπών για το ονοματολογικό. Σχεδόν 1.900 ασθενείς ή ανάπηροι, 1.550 φυλακισμένοι και 3.000 κάτοικοι του εξωτερικού είχαν εγγραφεί ώστε να ψηφίσουν πρόωρα σήμερα, όπως μεταδίδει το κρατικό πρακτορείο MIA, μια ημέρα πριν ανοίξουν τα εκλογικά κέντρα για το δημοψήφισμα της Κυριακής.

Οι κάλπες θα ανοίξουν αύριο στις 7:00 το πρωί τοπική ώρα και θα κλείσουν δώδεκα ώρες αργότερα. Η πρώτη ασφαλής εικόνα για το αποτέλεσμα αναμένεται γύρω στις 22:00 το βράδυ ώρα Ελλάδος.

Μολονότι όλες οι δημοσκοπήσεις καταδεικνύουν επικράτηση του «Ναι» το κρίσιμο μέγεθος είναι η συμμετοχή, καθώς το δημοψήφισμα δεν θα είναι έγκυρο εάν δεν λάβει μέρος τουλάχιστον το 50% του εκλογικού σώματος.

Οι εγγεγραμμένοι ψηφοφόροι είναι λίγο περισσότεροι από 1,8 εκατομμύρια, που σημαίνει ότι θα πρέπει να ψηφίσουν τουλάχιστον 900.000 άτομα.

Ο πρόεδρος Γκιόργκι Ιβανόφ, που πρόσκειται στην εθνικιστική αντιπολίτευση, έχει καλέσει τους πολίτες να απόσχουν, υποστηρίζοντας πως η συμφωνία των Πρεσπών θα καταστήσει την ΠΓΔΜ «υποτελή» χώρα.

Ο πρωθυπουργός Ζάεφ έχει δηλώσει πως θα παραιτηθεί εάν επικρατήσει το «Όχι», όμως δεν είναι σαφές τι θα πράξει εάν η ψηφοφορία αποδειχτεί άκυρη λόγω ανεπαρκούς συμμετοχής.

Ο υπουργός Εξωτερικών Νικολά Ντιμιτρόφ έχει πει πως η υπόθεση μπορεί να σταλεί και πάλι στην Βουλή, δίχως όμως να δώσει διευκρινίσεις.

Πηγή:Σκαϊ

Σχετικά Άρθρα

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει μία καλύτερη εμπειρία.