Ρώσικη ρουλέτα για τα πρωτεία της Ορθοδοξίας

Facebook
Twitter
LinkedIn

Με ρώσικη ρουλέτα, το παιχνίδι που ήταν ευρύτατα διαδεδομένο στην τσαρική Ρωσία στα τέλη του 19ου αιώνα, ομοιάζουν οι κινήσεις του Πατριάρχη Μόσχας κ. Κυρίλλου με αφορμή την αυτοκεφαλία της Εκκλησίας της Ουκρανίας.

Το «ρεβόλβερ» τοποθετήθηκε στο τραπέζι όταν οι συνεργάτες του κ. Κυρίλλου τον έπεισαν την τελευταία στιγμή να μη μετάσχει στην Αγία και Μεγάλη Σύνοδο που συγκλήθηκε το 2016 στο Κολυμπάρι της Κρήτης. Εκείνη η ώρα για τον Οικουμενικό Πατριάρχη ήταν καθοριστικής σημασίας· δύο χρόνια μετά ανακοίνωσε την πρόθεσή του για την παραχώρηση του αυτοκεφάλου. Η μία και μοναδική σφαίρα μπήκε στη θαλάμη. Ο Πατριάρχης Μόσχας πήρε στα χέρια του το περίστροφο και πάτησε για πρώτη φορά τη σκανδάλη παύοντας τη μνημόνευση του κ.κ. Βαρθολομαίου.

Πριν από 15 ημέρες η Σύνοδος του Οικουμενικού Πατριαρχείου αποφάσισε «να άρει την ισχύν του Συνοδικού Γράμματος Εκδόσεως του έτους 1686, του εκδοθέντος διά τας τότε περιστάσεις, διά του οποίου εδίδετο, κατ’ οικονομίαν, το δικαίωμα εις τον Πατριάρχην Μόσχας να χειροτονή τον εκάστοτε Μητροπολίτην Κιέβου, εκλεγόμενον υπό της Κληρικολαϊκής Συνελεύσεως της Επαρχίας αυτού και οφείλοντα να μνημονεύη «εν πρώτοις» του ονόματος του Οικουμενικού Πατριάρχου εις ένδειξιν κανονικής εξαρτήσεως».

Ρώσοι και Ουκρανοί πιέζουν προκαθήμενους

Η ανακοίνωση αυτή προκάλεσε πανικό στην Εκκλησία της Ρωσίας. Δημόσια έβαλε κατά της απόφασης του Οικουμενικού Πατριαρχείου για την επαναφορά τού μέχρι τότε σχισματικού Πατριάρχη Κιέβου Φιλάρετου Ντενισένκου στις τάξεις της κανονικής Εκκλησίας. Ομως ο «γερόλυκος» της εκκλησιαστικής διπλωματίας και πολιτικής κατάλαβε ότι μπορεί ο κ.κ. Βαρθολομαίος να του ετοίμαζε κάτι μεγαλύτερο: Το ενδεχόμενο αύριο το πρωί, και μέχρι την ανακήρυξη της αυτοκεφαλίας, στους ναούς του Πατριαρχείου Μόσχας στην Ουκρανία ν’ αρχίζει να μνημονεύεται ο Οικουμενικός Πατριάρχης – όπως συνέβαινε πριν από το 1686 – και οι κληρικοί να υπαχθούν όλοι στη δικαιοδοσία του, με πρώτο τον Μητροπολίτη Κιέβου του Πατριαρχείου Ρωσίας κ. Ονούφριο. Αυτή την παράμετρο δεν τη δημοσιοποίησε. Δεν έδειξε να την αντιλαμβάνεται. Εβγαλε όμως τον μεγάλο του «εκτελεστή», τον Μητροπολίτη Βολοκολάμσκ κ. Ιλαρίωνα, να αμφισβητήσει την οικουμενικότητα του Αρχιεπισκόπου Κωνσταντινουπόλεως και Νέας Ρώμης. Και ορισμένοι ρώσοι δημοσιογράφοι προέβαλαν και τη μήνυση του ψευτο-Πατριαρχείου των τούρκων ορθοδόξων του παπα-Ευθύμ κατά του Οικουμενικού Πατριάρχη για την παραχώρηση της αυτοκεφαλίας. Του παπα-Ευθύμ του Κεμάλ Ατατούρκ, που χρησιμοποιήθηκε ως πολιορκητικός κριός κατά του Οικουμενικού Πατριαρχείου και που επί εδώ και πολλά χρόνια βρίσκεται ενώπιον του μεγάλου Κριτή του· που δεν ζει ούτε ο γιος του – αλλά μόνο η εγγονή του η οποία είχε φυλακιστεί στην Τουρκία για την υπόθεση Εργκένεκον.

Ταυτόχρονα, ο ίδιος ο κ. Κύριλλος δημόσια, μαζί με τα μέλη της Συνόδου, από το Μινσκ της Λευκορωσίας, απαγόρευε στους Ρώσους που ζουν σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της Γης να προσεύχονται σε ναούς του Οικουμενικού Πατριαρχείου. Μάλιστα, όπως επισημαίνουν δημοσιεύματα, οι Ρώσοι «εάν προσευχηθούν σε «απαγορευμένους ναούς», θα είναι υποχρεωμένοι να μετανοήσουν για το αμάρτημά τους αυτό στην εξομολόγηση».

Την ίδια ώρα, το πάτημα της σκανδάλης ήρθε από το Κίεβο, καθώς με απόφαση της Βουλής παραχωρήθηκε στο Οικουμενικό Πατριαρχείο για μόνιμη χρήση ο ναός του Αγίου Ανδρέα που βρίσκεται στο κέντρο της ουκρανικής πρωτεύουσας και χτίστηκε τον 18οο αιώνα.

Σχετικά Άρθρα

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει μία καλύτερη εμπειρία.