Προυπολογισμός 2019 αισιοδοξία για την τσέπη μας…

Facebook
Twitter
LinkedIn

Κατατέθηκε στη Βουλή από τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Γιώργο Χουλιάρακη, και παραδόθηκε στον πρόεδρο της Βουλής Νίκο Βούτση, ο πρώτος μεταμνημονιακός προϋπολογισμός που δεν ενσωματώνει μέτρα περιοριστικής πολιτικής αλλά παροχές και ελαφρύνσεις σε φορολογούμενους και νοικοκυριά.

Σύμφωνα με την εισαγωγική έκθεση, ο κρατικός προϋπολογισμός στηρίζεται σε μακροοικονομικό σενάριο βάσει του οποίου ο ρυθμός οικονομικής μεγέθυνσης, σε σταθερές τιμές, προβλέπεται να είναι 2,1% και 2,5% για τα έτη 2018 και 2019 αντιστοίχως.

Για το έτος 2018, το πρωτογενές αποτέλεσμα της γενικής κυβέρνησης εκτιμάται ότι θα διαμορφωθεί σε 3,98% του ΑΕΠ έναντι στόχου 3,5%. Η υπέρβαση του δημοσιονομικού στόχου κατά 0,48% του ΑΕΠ δίνει στην κυβέρνηση σημαντικό περιθώριο απόδοσης μέρους του υπερπλεονάσματος με τη μορφή κοινωνικού μερίσματος.

Πρόκειται για τα πρώτα μέτρα κοινωνικής πολιτικής στη βάση των εξαγγελιών του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ, που έχουν στόχο την τόνωση του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος.

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Χουλιαράκης, κατέθεσε τον κρατικό προϋπολογισμό και την εισηγητική του έκθεση, καθώς και έκθεση επί των φορολογικών δαπανών, εκθέσεις των γενικών διευθυντών του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, της φορολογικής διοίκησης, τελωνείων και Ειδικών Φόρων Κατανάλωσης, Δημόσιας Περιουσίας και Κοινωφελών Περιουσιών του υπουργείου Οικονομικών, την ετήσια έκθεση ελέγχου της Γενικής Διεύθυνσης Δημοσιονομικών Ελέγχων, καθώς και τις δηλώσεις που προβλέπονται στο άρθρο 58 του Ν. 4270/2014, όπως αυτό ισχύει.

Η συζήτηση του κρατικού προϋπολογισμού στην αρμόδια διαρκή επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων θα ξεκινήσει τη Δευτέρα 26 Νοεμβρίου και θα ολοκληρωθεί σε 4 συνεδριάσεις. Η συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής θα ξεκινήσει στις 12 Δεκεμβρίου, θα ολοκληρωθεί μέσα σε πέντε συνεδριάσεις, έως την Τρίτη 18 Δεκεμβρίου 2018, με τη διεξαγωγή της ονομαστικής ψηφοφορίας.

Πηγή:Efsyn.

Σχετικά Άρθρα

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει μία καλύτερη εμπειρία.